به گزارش خبرنگار حوزه هنر و ادب «خبرگزاری دانشجو»؛ هفتهای که گذشت بازار کتاب با خبرهای متفاوتی همراه بود؛ خبر اول اینکه:
بودجه نمایشگاه کتاب تهران به نصف سال گذشته کاهش یافته است
علیاکبر اشعری عضو شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین دوره نمایشگاه بینالملی کتاب تهران با اشاره به اعتبارات مالی این دوره نمایشگاه کتاب گفت: اعتبارات در نظر گرفته شده باری این دوره نمایشگاه با توجه به مشکلات مالی معاونت فرهنگی و بدهیهای گذشته، نصف اعتبارات سال گذشته شده است.
وی ادامه داد: بنابراین باید به شیوهای این کاهش اعتبارات به نصف را جبران کرد، بخشی را باید با درآمدزاییهایی از طریق تبلیغات و ... جبران کرد، بخشی را باید با حمایت اسپانسرها و بخشی را نیز با با کاهش هزینههای اجرایی از طریق چانهزنی با مسئولان مصلی، وزارت نیرو و... جبران کرد.
اشعری تصریح کرد: در دومین جلسه شورای سیاستگذاری نمایشگاه نیز بحث افزایش تعرفه غرفهها مطرح شد، برخی موافق آن بودند و برخی مخالف، اما در نهایت به تصویب رسید.
وی در پاسخ به این پرسش که برگزاری نمایشگاه کتاب در حقیقت حمایتی از صنعت نشر کشور به شمار میرود، با افزایش تعرفه غرفهها، آیا جنبه حمایتی از ناشران تضعیف نمیشود؟ گفت: مخالفان افزایش تعرفه غرفهها در شورای سیاستگذاری نیز بر روی همین موضوعات سرمایهگذاری میکردند و معتقد بودند، اصل برپایی نمایشگاه کمک به رونق اقتصادی نشر است. بنابراین این احتمال وجود دارد که افزایش تعرفه غرفهها بر حسب سودآوری ناشران باشد.
داوریهای نهمین دوره جشنواره شعر فجر با ۹ داور آغاز میشود
اسماعیل امینی دبیر علمی جشنواره شعر فجر از آغاز داوریهای نهمین دوره جشنواره خبر داد و گفت: داوریها در 3 رشته کتاب شعر بزرگسال، کتاب شعر کودک و نوجوان و کتاب درباره شعر آغاز شده است، طبق آییننامه در هر رشته سه داور ارزیابی آثار را بر عهده دارند و کلیه آثار منتشر شده در سال 92 در حوزه شعر در حال بررسی است.
وی در پاسخ به اینکه برخی انتقاد دارند که بررسی اشعار این امکان را ارائه میداد که تعداد آثار بیشتری از شاعران ارزیابی شود و طبعا با بررسی کتابها حجمی از شاعرانی که به هر دلیل در سال 92 کتاب منتشر نکردهاند، از غافله جشنواره عقب بمانند، گفت: علاوه بر مشکلاتی که شیوه گذشته داشت و پیش از این به آن اشاره کردهایم، باید بگویم به آن شیوه گذشته بخش بسیاری از شارعران در جشنواره شرکت نمیکردند، بسیاری یا اطلاع پیدا نمیکردند، یا حوصله شرکت نداشتند و یا اصلا تمایلی برای حضور در جشنواره نداشتند.
امینی گفت: اما در وضعیت فعلی کلیه آثار منتشر شده ارزیابی میشوند و طبیعی است که تعداد شاعران حاضر در جشنواره نیز رو به فزونی خواهد گذاشت.
دبیر علمی جشنواره شعر فجر در پاسخ به این پرسش که جشنواره شعر فجر معمولاً فرصتی برای بروز استعدادهای جوان و تازه به جامعه شعری کشور بوده است، در این دوره با وجود کتابهاش شاعران پیشکسوت و بزرگ آیا فرصتی برای جوانترها باقی است، گفت: شاعری که به سن و سال و تجربه نیست، این احتمال بسیار است که کتاب شاعران جوان برگزیده شود. قدرت شاعری به سن و سال و تجربه نیست، در جشنوارههای دیگر نیز اینگونه بوده است و بسیاری از شاعران جوان در کنار شاعران پیشکسوت برگزیده شدهاند.
وی گفت: کما اینکه ما بخش شعرخوانی و محافل شعر را نیز در چند منطقه از کشور برگزار میکنیم، که شاعران جوانتری که کتاب ندارند، میتوانند در این محافل شرکت کنند و به جامعه معرفی شوند.
4 نامزد نهایی بخش کودک جایزه شهید غنیپور اعلام شدند
ناصر نادری، سردارو بخش کتاب کودک چهاردهمین دوره جایزه شهید حبیب غنیپور با اشاره به نامزدهای نهایی این بخش گفت: در این دوره چهار عنوان اثر به عنوان نامزدهای نهایی انتخاب شدند که به این شرح است:
مجموعه سهجلدی «قصههای الکلی پلکی»، تألیف گروهی از نویسندگان، نشر پیدایش
«ماهیگیر و بهار»، نوشته مژگان کلهر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
مجموعه سهجلدی «موش میشم، مرا بگیر»، «چه کسی برای گنجشک نامه نوشت» و «آب گفت من خوردنی نیستم»، نوشته مجید راستی، نشر شهر
«قصههای سر و ته»، نوشته محمدرضا شمس، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
وی ادامه داد: در ابتدای امر 500 عنوان کتاب کودک در این دوره جایزه مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد 30 اثر به مرحله دوم و سپس 15 اثر به مرحله سوم راه یافت. از میان چهار اثر عنوان شده، احتمالاً یکاثر به عنوان کتاب سال و یکاثر به عنوان کتاب تقدیری مورد تجلیل قرار خواهند گرفت.
است. بنابراین این احتمال وجود دارد که افزایش تعرفه غرفهها بر حسب سودآوری ناشران باشد.
حوزه هنری برنامه مستقلی برای پیامبر(ص) در قالب شب شعر برگزار میکند
علی داوودی، مدیر دفتر شعر حوزه هنری گفت: با توجه به نزدیکی ایام دهه فجر برگزاری شب شعر و همچنین رونمایی از چند کتاب شعر و پژوهش در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی را در دستور کار داریم؛ البته چون مشخص نیست که کتاب ها تا آن زمان آماده شوند، در حال حاضر نمی توانم درباره اسامی کتاب ها توضیح دهم.
وی با بیان اینکه برنامه های دفتر شعر حوزه هنری به مناسبت دهه فجر از 11 بهمن ماه آغاز می شود، ادامه داد: اواخر این ماه نیز برنامه مستقلی برای پیامبر اسلام در قالب شب شعر با حضور شاعران کشورمان برگزار خواهد شد.
رئیس دفتر شعر حوزه هنری اظهار داشت: 18 و 19 بهمن ماه نیز همایش بین الملل امیرعلی شیرنوایی از سوی دفتر فارسی زبانان مشهد و با مشارکت حوزه هنری در این شهر برگزار می شود.
داوودی تصریح کرد: طبیعتا برگزاری برنامه های شب شعر به مناسبت دهه فجر در شهرهای مختلف کشور نیز برگزار خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: اصلی ترین وظیفه دفتر شعر تولید شعر و برگزاری شب شعر در موضوعات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... است؛ با این حال این تصور که شاعران انقلابی باید در همه زمینه ها تولید شعر داشته باشند، چندان درست نیست.
ترجمه و انتشار کتاب «دا»به زبان ترکی استانبولی
علی دهگاهی، رئیس مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، از ترجمه کتاب «دا» به زبان ترکی استانبولی خبر داد و گفت: پس از انتشار ترجمه اردو کتاب «دا» در پاکستان، ترجمه این کتاب به زبان ترکی استانبولی را آغاز کردهایم و قرار است تا نیمه نخست سال آتی منتشر شود.
وی ادامه داد: خوشبختانه ترجمه اردوی کتاب «دا» در پاکستان با استقبال مواجه شده است، در این زمینه ما فایل الکترونیکی کتاب را نیز تهیه کردهایم. نسخه چاپی کتاب بین 3 هزار نسخه است، اما نسخه الکترونیکی در شمارگان بیشتر منتشر شده است.
دهگاهی در پاسخ به این پرسش که ترجمههای مختلف از کتاب «دا» قرار است، توسط نمایندگیها و رایزنیهای فرهنگی منتشر شود، یا با ناشران بومی کشورهای مختلف در این زمینه مذاکره شده است، گفت: اگر کتاب را ناشران بومی و خصوصی منتشر کنند، کتاب فروخته خواهد شد، اما نمایندگیها و رایزنیهای فرهنگی مجاز به فروش کتاب نیستند.
وی افزود: همچنین اگر ناشران خصوصی کتاب را منتشر کنند، تجربه نشان داده است که توزیع کتاب نیز موفقتر خواهد بود و اثرگذاری بیشتری دارد، بنابراین ما به دنبال این هستیم که با ناشران خصوصی وارد مذاکره شده و بتوانیم کتاب را در کشورهای مختلف به درستی توزیع کنیم.
دهگاهی در پایان گفت: البته هنوز با ناشری از زبان ترکی استانبولی برای انتشار ترجمه «دا» وارد مذاکره نشدهایم، تا اتمام ترجمه تلاش خواهیم کرد که این مهم را به عملیاتی کنیم.
عرضه ۲۰ عنوان کتاب جدید از روایت فتح در نمایشگاه کتاب
حسن علایی، مدیر انتشارات روایت فتح با اشاره به برنامههای این انتشارات از آمادهسازی عناوین جدید برای دوره آتی نمایشگاه کتاب خبر داد و گفت: انتشارات روایت فتح در نظر دارد تا 20 عنوان کتاب جدید با موضوع دفاع مقدس را برای مخاطبان در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه کتاب تهران آماده و عرضه کند.
وی به برخی از عناوین در دست انتشار اشاره کرد و یادآور شد: انتشارات روایت فتح در نظر دارد تا در قالب مستند رمان وارد فعالیت شود. کتاب زندگی شهید اخباری، از شهدای شاخص شمال غرب کشور، از جمله این عناوین است که در قالب رمان مستند تدوین شده و به زودی منتشر خواهد شد. علاوه بر این، چاپ کتاب «هنر مقاومت 3» که اثری مشتمل بر تصاویر است با مشارکت انجمنهای هنر تجسمی نیز در دست تهیه داریم که به زودی روانه بازار کتاب خواهد شد.
مدیر انتشارات روایت فتح ادامه داد: «روایت 9 دی» از دیگر آثار در دست چاپ است که شامل عکسهایی از انتخابات سال 88 تا حماسه 9 دی است که برای اولینبار منتشر خواهد شد. اهمیت این اثر در آن است که سیر جریان فتنه و برخی از بداخلاقیها به روایت تصویر در قالب این کتاب منتشر خواهد شد. در کنار عناوین جدید، تجدید چاپ آثار پرمخاطب را نیز در دست انجام داریم که در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه کتاب تهران عرضه خواهد شد.
«زاهدی مطلق» و «جواد محقق» معاونان بنیاد شعر و ادبیات داستانی شدند
معاونان بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان منصوب شدند. براساس این احکام جواد محقق، ابراهیم زاهدیمطلق و مصطفی راضی جلالی به ترتیب سکان معاونتهای شعر، داستان و مالی و اداری این بنیاد را عهدهدار شدند.
جواد محقق که براساس حکم مدیرعامل، به تازگی به معاونت شعر بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان را عهدهدار شده است، شاعر، نویسنده و منتقد شناخته شدهای است. محقق کار خود را با دبیری در آموزش و پرورش آغاز کرده و پس از سالها تدریس در مدارس ایرانی خارج از کشور، سردبیری مجلات رشد را به عهده گرفت. او صاحب تألیفات زیادی است و تجربه چندین سال داوری و دبیری جشنوارههای مختلف ادبی را با خود به همراه دارد.
همچنین ابراهیم زاهدیمطلق نیز که به عنوان معاون ادبیات داستانی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان منصوب شده است، روزنامه نگار و داستاننویسی است که در کارنامه ادبی او انتشار کتابهای نسل باروت، رضای زهرا، شلیک به آسمان و... به چشم میخورد. زاهدی مطلق، مانند محقق تجربیات زیادی در داوری در جشنوارههای مختلف ادبی دارد.
همچنین مصطفی جلالی راضی نیز که، معاونت مالی و اداری بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان را به عهده گرفته، تجربه همکاری طولانی با مطبوعات را در کارنامه کاری اش دارد. وی پیش از این سردبیر مجلات مختلف وزارت نفت بوده است. از جلالی راضی تا کنون چند دفتر شعر و کتاب در حوزه نقد ادبی به انتشار رسیده است.
به انتخاب این سه نفر در معاونتهای بنیاد شعر و ادبیات داستانی ،بنیاد پیش از ورود به جشنواره شعر فجر، شورای معاونین خود را شناخت.
مهدی قزلی مدیر عامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی درباره این احکام گفت:بنیاد از نیروی جوانی برخوردار است و با آمدن آقایان زاهدی و محقق وزنه تجربه نیز به اندازه کافی سنگین شد. امیدوارم با کمک این اساتید که قبول زحمت کردند برای یاری، بنیاد آینده روشنتری پیدا کنند.