به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیدعباس صالحی در چهارمین نشست فصلی معاونت فرهنگی با اهالی رسانه که صبح امروز در سالن سینمایی وزارت ارشاد برگزار شد با بیان اینکه رسانه به عنوان چشم ناظر و مکمل مدیران فرهنگی نقش اساسی را در هدایت و حمایت دارد گفت: بارها درباره رویکرد دیپلماسی فرهنگی در حوزه نشر و کتاب صحبت کرده اند و معاونت فرهنگی در این حوزه فعالیت های زیادی را طی چند ماه گذشته انجام داده است؛ در 14نمایشگاه خارج از کشور حضور داشتیم و آخرین نمایشگاه نیز هفته آینده در عمان خواهد بود که این مهم یکی از اقدامات ما در حوزه دیپلماسی فرهنگی است.
وی ادامه داد: اولویت ما ایران فرهنگی است و با همین نگاه در نمایشگاه های کتاب خارجی که در قلمرو فرهنگی ما به شمار می رود حضور پیدا کرده ایم؛ اولویت دیگر ما کشورهایی است که در منطقه اسلامی قرار دارند مانند عمان قطر و کویت علاوه بر این در بعضی از نمایشگاه های کتاب نیز به خاطر بهره مندی از تجارب حوزه نشر حضور پیدا کرده ایم که نمایشگاه کتاب فرانفورت پاریس و ... از جمله آنهاست.
وی با اشاره به مهمان ویژه نمایشگاه کتاب مسکو افزود: حضور ما به عنوان مهمان ویژه در سال 2015 این نمایشگاه قطعی شده است؛ این نمایشگاه در حوزه جهانی و منطقه ای از اهمیت خاصی برخوردار است به همین دلیل ستادی برای حضور مان در این نمایشگاه ایجاد می شود.
وی با اشاره به 33 امین رویکرد وزارت ارشاد در بحث دیپلماسی فرهنگی گفت: سومین رویکردمان کشور افغانستان است و به همین دلیل سال گذشته هیئتی از ایران به این کشور سفر کرده که در نهایت این سفر منجر به مهمان ویژه شدن این کشور در نمایشگاه کتاب تهران شد البته مسائل انتخاباتی کشور افغانستان یکی از عواملی برای تاخیر در تحقق توافق نامه های امضا شده میان ما و این کشور است. انتخاب پژوهشگر برتر از این کشور در جایزه کتاب سال و حضور محافل شعرخوانی جشنواره شعر فجر در کشور افغانستان با همین نگاه دیپلماسی فرهنگی صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه مهمان ویژه داشتن در نمایشگاه کتاب تهران را با کشور افغانستان آغاز کردیم گفت: تاجیکستان و عمان دو کاندیدای مهمان ویژه برای نمایشگاه سال آینده هستند و هر دو این کشورها برنامه هایشان را برای حضور در نمایشگاه ارائه دادند و امیدواریم تا سه هفته آینده در این خصوص به نتیجه قطعی برسیم.
وی با اشاره به آئین نامه گرند ادامه داد: آئین نامه این طرح به تصویب رسیده و امیدواریم با حمایت مالی از طرح گرند مقدمات گسترش میراث مکتوب مان را فراهم کنیم.
وی با اشاره به آخرین حوزه دیپلماسی فرهنگی گفت: در این خصوص بحث تالار گفتگو در زمان نمایشگاه کتاب را دنبال می کنیم که کلیات طرح در شورای سیاست گذاری 28 امین دوره نمایشگاه کتاب مطرح و قرار است تا سه هفته آینده مورد بررسی قرار گیرد؛ هدف از طرح این است که گفتگوهای فرهنگی با محوریت های اصلی حوزه نشر در طول نمایشگاه کتاب برگزار شود.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه سیاست های وزارت ارشاد ناظر به کاهش تصدی گری های این وزارتخانه است گفت: از این رو در طول چند ماه گذشته تشکل های عمومی و خصوصی حوزه نشر فعال تر شده اند و این موضوع را می توانیم در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و بولونیا مشاهده کنیم؛ از سوی دیگر 5 کمیته اصلی نمایشگاه کتاب سال آینده نیز به تشکل های نشر واگذار شده است.
صالحی با بیان اینکه امیدوارم نمایشگاه کتاب بر پایه اصلی خود یعنی بر پایه تشکل های نشر بایستد افزود: رویکرد سوم مان در معاونت فرهنگی رویکرد مشارکت سازمانی است چرا که اگر فعالیت های فرهنگی در محدوده یک وزارتخانه رخ دهد با مشکلاتی از قبیل تاثیرگذاری و هم افزایی کم روبرو خواهد بود و از این رو سیاست رئیس جمهور و وزیر ارشاد مشارکت حداکثری با سازمان هاست.
وی افزود: در حوزه مشارکت های سازمانی توافق نامه های مختلفی را با وزارت نفت وزارت صنعت و معدن شهرداری و ... داشتیم و علاوه بر آن معاونت فرهنگی خود به تنهایی هشت تا ده توافق نامه با مجموعه های مختلف را به امضا رسانده است.
صالحی با اشاره به رویکرد چهارم گفت: رویکرد چهارم عدالت فرهنگی در کشور است و بارها عنوان کردیم که ایران تنها تهران نیست و در حوزه تقسیم استعدادها و مصرف محصولات فرهنگی این نگاه را لحاظ کرده ایم. در این حوزه تفاهم نامه های استانی را به امضا رسانده که تقریبا همه آنها اجرایی شده است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه تا به امروز بیست نمایشگاه استانی توسط موسسه فرهنگی نمایشگاه ها و چند نمایشگاه نیز از سوی موسسات نشر در کشور برگزار شده است ادامه داد: رویکرد بعدی ما شفافیت کارکردی است و معتقدیم باید خودمان را در فضای شیشه ای تر در قبال اهالی فرهنگ و رسانه قرار دهیم از این رو امسال شاهد شفافیت در داوری جایزه کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال بوده ایم.
صالحی افزود: مسر هستیم تا در حوزه هزینه کرد نمایشگاه کتاب تهران شفافیت داشته باشیم از این رو جزئیاتی که هزینه های انجام شده در 28 امین دوره نمایشگاه کتاب را پس از پایان نمایشگاه اعلام خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه حمایت از موضوعات خاص در معاونت فرهنگی در حقیقت آخرین رویکرد ما به شمار می رود اظهار داشت: حوزه دین یکی از موضوعات مورد حمایت معاونت فرهنگی است چرا که دین جایگاه بالایی در هویت مدنی و انقلاب اسلامی دارد و از این رو بخش قابل توجهی از اعتبارات مان به این حوزه اختصاص یافته است به گونه ای که 28 میلیارد و 849 میلیون ریال اعتبار برای توافق نامه های این حوزه و 42 میلیارد ریال نیز برای خرید کتاب این حوزه اختصاص یافته است.
وی با اشاره به حوزه دفاع مقدس گفت: 4 میلیارد و 650 میلیون ریال اعتبار برای توافق نامه های این حوزه و 776 میلیون ریال نیز برای خرید کتاب این حوزه اختصاص یافته است. همچنین در حوزه کانون فرهنگی مساجد نیز توافق نامه های 4 میلیاردی را داشتیم.
وی با بیان اینکه 29 تفاهم نامه در حوزه هویت ایرانی اسلامی به امضا رسانده ایم ادامه داد: اعتبار این تفاهم نامه ها 4 میلیارد و 750 میلیون ریال بوده است.
وی اظهار داشت: امروزه از نظر ادیان مذاهب و اقوام یک فرصت تاریخی را داریم چرا که منطقه خاورمیانه دچار آشوب است ولی کشورمان در امنیت کامل به سر می برد و طی چند ماه گذشته جلساتی را با رهبران توحیدی و فرقه های مذهبی و قومی برگزار کرده ایم و امروزه فضای منحصر به فردی در این خصوص در کشورمان وجود دارد.
در ادامه نشست همایون امیرزاده سرپرست اداره کتاب ارشاد گفت: سیاست گذاری در حوزه تعاملات استانی از ابتدای امسال آغاز شده است و معاونت فرهنگی گامی رو به جلو را در این زمینه برداشته است.
وی با بیان اینکه در بحث برنامه ریزی و مدیریت فعالیت های فرهنگی استان ها بحث های حمایتی را مدنظر قرار داده ایم اظهار داشت: دبیرخانه های استانی راه اندازی شده است و ما حصل نشست مدیران استانی در تبریز 83 مصوبه بود.
سرپرست اداره کتاب ارشاد افزود: در سال آینده هیچ موضوع نامکشوفی در خصوص استان ها و چگونگی حمایت از آنها و همچنین ورود به عرصه های مختلف در سطح کلان ملی وجود ندارد و خوشبختانه معاونت فرهنگی امسال را بدون بدهی و یا با بدهی اندک پشت سر خواهد گذاشت.
امیرزاده خاطر نشان کرد: با این حال نمی توان منکر محدودیت های مالی وزارت ارشاد شد ولی باید بگویم که فعالیت خاصی را امسال برگزار نکرده ایم که نسبت به سال های گذشته 50 درصد با کاهش هزینه روبرو نبوده باشد.
در ادامه محمودرضا برازش مدیر کل چاپ وزارت ارشاد با بیان اینکه مراحل نهایی داوری آثار جشنواره صنعت چاپ در حال انجام است گفت: اختتامیه این جشنواره سوم اسفند ماه در تالار وحدت برگزار می شود.
وی ادامه داد: هفته گذشته جلسه ای را با حضور نمایندگان مختلف تشکل های صنفی چاپ برگزار کردیم که در آن جلسه بحث های مفصلی در خصوص حامیان مالی و معنوی جشنواره مطرح شد.
وی اظهار داشت: در شش ماه اول امسال 170 مورد چاپی به ارزش 49 هزار و 444 تن واردات محصولات را داشته ایم که این آمار در 5 ماه دوم سال به 233 مورد رسیده است.
علی اصغر سید آبادی در ادامه نشست با اشاره به طرح روستاهای دوستدار کتاب و انتخاب پایتخت کتاب گفت: طرح های مختلفی برنامه های خود را برای شرکت در این طرح ارائه کرده اند که تمام برنامه ها تامین منابع شده اند.
وی با بیان اینکه همکاری نهادهای مختلف را در این طرح شاهد بودیم اضافه کرد: 63 شهر برنامه های خود را برای این طرح ارائه دادند که در نهایت ده شهر به عنوان نامزد انتخاب شده اند با این حال از سایر شهرها نیز خواستیم تا برنامه های خود را متوقف نکنند.
وی با بیان اینکه 800 روستا نیز برنامه های خود را برای شرکت در طرح روستاهای دوستدار کتاب اعلام کرده اند اظهار داشت: دوم اسفند ماه مراسم اختتامیه این طرح را برگزار خواهیم کرد.
وی خاطر نشان کرد: طرح گرند سه ویژگی دارد که حمایت از ترجمه و انتشار آثار از جمله ویژگی این طرح است اما حمایت از این موضوع موکول به عقد قرارداد با ناشر خارجی است.
در بخش پایانی مراسم نیز مهدی قزلی با بیان اینکه اختتامیه جشنواره شعر فجر دهم اسفند ماه در تالار وحدت برگزار خواهد شد گفت: اختتامیه جایزه ادبی پروین اعتصامی نیز به احتمال زیاد قبل از نمایشگاه کتاب و در سال 94 برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: فردا جلسه ای برای برگزاری محفل شعرخوانی در بصره خواهیم داشت و علاوه بر این امکان اضافه شدن یک محفل شعری دیگری نیز به نهمین دوره جشنواره شعر فجر وجود دارد.
وی با اشاره به سایر برنامه های بنیاد شعر و ادبیات داستانی گفت: برگزاری سلسله نشست های 17 دقیقه حرف حساب شب های شعر ترانگیزان کارگاه های آموزشی داستان خوانی و شعرخوانی و ... از دیگر برنامه های ما در این بنیاد به شمار می رود.
سیدعباس سالحی معاون فرهنگی در بخش دوم این نشست به سوال خبرنگاران پاسخ داد.
وی در پاسخ به سوال «خبرگزاری دانشجو» مبنی بر اینکه زمانی که علی شجاعی صائین در ارشاد مسئولیت گرفت، شما جلوی همه هجمه ها ایستادین و عنوان کردین که به صلاحیت و توانمندی افراد اعتقاد دارید در این یک سال چه اتفاقی افتاد که این توانمندی ها نادیده گرفته شد، گفت: از همان ابتدا نیز افرادی به دلایلی موافق نبودند و تصور برخی این است که با تغییر دولت ها باید مدیریت ها پاکسازی کامل سازمانی داشته باشند؛ البته بنده فردی چپی یا راستی نیستم و اصطلاحات سیاسی را نمی فهمم.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه فکر میکنم افراد در کلان سیاست اگر دارای صلاحیت باشند باید از آنها استفاده کرد، اظهار داشت: توضیحات مهدویراد و وزیر ارشاد در خصوص شجاعی صائین دیگر بحثی را باقی نمی گذارد، با این حال باید بگویم که اختلاف نظری در حوزه ممیزی با وی نداشتیم و حتی اداره کتاب در این مدت مسیر رو به جلویی داشت و ما آرامش را در حوزه کتاب و نشر دیدیم.
صالحی با بیان اینکه برکناری شجاعی صائین ارتباطی با اختلاف نظر در ممیزی نبوده است، افزود: من مدیر حاشیه نیستم. ما مدیران نظام همین که برای نظام حاشیه نسازیم خیلی کار کرده ایم؛ البته باید بگویم که برکناری وی موضوع اداری بود و وی مشکل مالی و یا مشکل دیگری ندشاته است.
وی اظهار داشت: بحث هایی که در خصوص برکناری وی مطرح می شود، واقعیت خارجی ندارد و شفاف می گویم که این مسئله ربطی به مسائل محتوای حوزه نشر نداشته است و نباید در فضای فرهنگی به خصوص فضای نشر کشور التهاب آفرینی کنیم؛ چرا که این موضوع به نفع نشر کشور نیست.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد با بیان اینکه حوزه اقتصاد نشر و کتاب در شرایط سخت و بحرانی قرار دارد و قطعا التهاب در این حوزه به نفع حوزه نشر نیست، تصریح کرد: طبیعتا جامعه فرهنگی کشور را نباید گرفتار التهاب کرد. حوزه نشر این مورد را مضاعف دارد، کافی است حساسیت را بالاتر ببریم آنگاه مفاهمه اجتماعی را دشوارتر و شرایط را بحرانیتر خواهیم کرد. از عزیزان رسانه میخواهم چندان دیگر این موضوع را دستکاری نکنند. این یک بحث اداری است. از طرفی نه آقای شجاعی صائین مشکل مالی داشت و نه مشکل دیگر، این طرف نیز اتفاق خاصی رخ نداد بلکه جابهجایی اداری انجام شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رئیس جمهور در دو برنامه ادبی محور سخنانش هجمه به مسائل فرهنگی است، در حالی که شما در نشست های عمومی و خصوصی تان مسائل بی شماری را در خصوص حوزه نشر مطرح می کنید، دلیل این موضوع چیست؛ اظهار داشت: ممیزی مسئله اول ما نیست اما یکی از ده مسئله ما هست پس باید فکری برای آن کنیم؛ با این حال نباید ممیزی را همه مسئله نشر بدانیم و این نگاه را داشته باشیم که اگر این مشکل حل شود، سایر مشکلات این حوزه رفع خواهد شد.
صالحی درباره اینکه شما به رئیس جمهور در خصوص مسائل حوزه کتاب اطلاعات می دهید یا خیر، گفت: طبیعتا قبل از اینکه به رئیس جمهور مشاور دهیم باید دید که قانون چه گفته است؛ البته در حوزه نشر هیئت نظارت بر کتاب را به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کردیم که جلسات آنها هر دو هفته یکبار برگزار می شود.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برای حضور محمدرضا اسدزاده در ارشاد استعلامی صورت گرفته است، اظهار داشت: این مسئله را تکذیب می کنم؛ اصلا استعلامی درباره وی گرفته نشده که جواب آن منفی باشد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که مدیران ارشاد طوری با اسدزاده و کتاب من این نسل و همچنین فرار وی از ممیزی برخورد می کنند که گویی اتفاقی نیفتاده است و چرا ارشاد در این خصوص موضع نمی گیرد، در حالی که شجاعی صائین در مصاحبه خود عنوان کرده بود که بارها در خصوص این فرد و کتابش به شما هشدار داده است"، اظهار داشت: شجاعی صائین نه درباره این کتاب و نه درباره اسدزاده هشداری را به من نداده است، از سوی دیگر باید این کتاب مورد بررسی محتوایی قرار گیرد و بگذارید تا یک ماه این کتاب را بررسی کنیم.
در ادامه همایون امیرزاده در پاسخ به این سوال که مسیر ممیزی کتاب در ارشاد بعد از رفتن علی شجاعین صائین چگونه است، اظهار داشت: طبیعتا این مسئله قائل به شخصی در وزارت ارشاد نیست؛ بلکه هیئت نظارت و قوانین بالادستی درا ین زمینه وجود دارد.
وی اظهار داشت: از ابتدای سال 93 تا به امروز 97 هزار و 455 صدور مجوز را داشتیم که از این تعداد، 37 هزار و 277 عنوان مربوط به کتاب های چاپ اولی و 18 هزار و 697 عنوان نیز مربوط به کتاب های چاپ دومی بوده است.