به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» مهدی محمدی عصر امروز در مناظره «توافق خوب هسته ای» که امروز در سالن خواجه نصیر دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد گفت: من از زمان ابتدای مذاکرات هسته ای با این موضوع درگیر بودم و می توانم بگویم موضوع هسته ای موضوع بسیار پیچیده ای است و اساسا توقع اینکه بتوانیم به تحلیل های سرراست برسیم توقع درستی نیست.
وی افزود: من برای تیم مذاکره کننده احترام زیادی قائلم و امیدوارم انتقادات من اشتباه گرفته نشود ما باید به مذاکرات به عنوان یک روند ملی نگاه کنیم و آن را رصد کنیم.
عضو سابق تیم مذاکرات هسته ای در ادامه بیان داشت: رمی منتقدین با الفاظ ناشایست تنها باعث ضرر تیم مذاکره کننده میشود در یک فضای عصبی و پرتنش و مبتنی بر تنگ حوصلگی نمی توان راجع به موضوعی که سرنوشت کشور را در دو سه دهه آینده تعیین می کند تصمیم گرفت کمکی که ما به تیم مذاکره کننده می کنیم این است که آنها را با انصاف مورد انتقاد قرار دهیم مذاکرات در حال انجام است و ما اجازه نداریم در باره جزئیات صحبت کنیم چرا که موجب اختلال در کار مذاکره کنندگان می شود.
وی در ادامه گفت: من معتقدم اگر فرض را بر این بگیریم که هدف از مذاکرات رسیدن به توافق خوب است مذاکرات فعلی به گونه ای پیش نمی رود که یک توافق خوب را داشته باشیم که آن هم چند دلیل دارد چرا که مذاکرات فعلی براساس توافق ژنو انجام می شود که یک توافق خوب نیست و امروز هم حتی تیم مذاکره کننده دیگر با حرارت با این توافق دفاع نمی کند.
محمدی در ادامه به بررسی علل خوب نبودن توافق ژنو پرداخت و گفت: این توافق براساس پیش فرضی است که ایران را تا اطلاع ثانوی یک استثنا می داند و پس از ۲۰ سال که به طور کامل و موفق به وظایف و تعهدات خود عمل کرد ایران را به عضویت و رسمیت می شناسد یکی از اصلی ترین دلایل من این است که این مذاکرات بر این بنا استوار شد که ما یک عضو نرمال نیستیم.
این کارشناس مسائل هسته ای با نزاع تاریخی با امریکا اشاره کرد و افزود: ما در نزاع تاریخی که همیشه با امریکا داشته ایم می گفتیم که مثل بقیه کشورها هستیم ولی اعضای تیم مذاکره کننده پذیرفته اند که ما یک عضو غیرعادی هستیم و این اساس نادرستی است این فرایند براساس تأیید محاسبات استراتژیک امریکا بنا شده است.
وی به تشریح استراتژی امریکا پرداخت و گفت: محاسبه استراتژیک امریکا بر این است که اساسا ایران به خاطر تحریم ها پای میز مذاکره آمده است و از ترس تحریم ها به تعهدات خود عمل می کند اگر طرف امریکایی را به این جمع بندی برسانیم که تحریم ها کارآمد است و تحریم ها ما را به وضعیتی کشانده که امتیاز می دهیم و می خواهیم امتیاز راهبردی بیشتری بدهیم نباید انتظار داشته باشیم که طرف مقابل مواضع تحقیرآمیز نداشته باشد.
عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای با تأکید بر اینکه مذاکرات فعلی جناحی شده است گفت: چرا دکتر ظریف در نشست با امریکایی ها نیاز سیاست داخلی را ابراز کرده و گفته اگر با ما توافق نکنید مردم به ما رای نمی دهند و ماجرای سال ۸۴ اتفاق می افتد و به نظر من اساس این توافق اساس درستی نیست.
وی در ادامه گفت: ما استثنا بودن را هیچ زمان به رسمیت نمی شناسیم تا مجوزی باشد که ۱۵ سال ایران سرگرم اعتمادسازی باشد می توانیم نپذیریم چرا که ایران کشور قدرتمندی است مذاکرات در شأن قدرت ملی ایران نیست و یکی از اصلی ترین سخنان این است که مشکل کجاست که شما قدرت ملی و اقتدار ایران را نمی بینید چرا نگرانی های طرف مقابل را به رسمیت می شناسید و دقیقا از همان راهی که می خواهند این نگرانی را رفع می کنید.
این کارشناس مسائل هسته ای به بیانات ظریف در هفته نامه صدا اشاره کرد و گفت: دکتر ظریف گفته است ما پس از توافق نهایی این توافق را به شواری سازمان ملل برده تا قعطنامه صادر کند و مشمول ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل قرار دهند و این یعنی ما همیشه در فصل هفت خواهیم ماند و در گذشته هم قطعنامه ها وجود داشته اما ما آن را به رسمیت نمی شناسیم واین کارها باعث شده که ۱۶۴ سانتریفیوژ ما به ۲۱ هزار تا برسد.
محمدی در ادامه با طرح سوالاتی گفت: اگر ما در مذاکرات دوره قبل فقط به دنبال موضع گیری بودیم چرا پیشنهاد بغداد به پیشنهاد آلماتی تبدیل شد متن پیشنهاد آلماتی را با پیشنهاد ژنو مقایسه کنید ما پیشنهاد آلماتی را نپذیرفتیم چرا که معتقد بودیم می توانیم بهتر از این امتیاز بگیریم و دشمن فهمیده بود تحریم ها در محاسبات استراتژیک جواب نمی دهدحرف امریکایی ها در باره خودشان حجت است چگونه می توانیم با خوش بینی راجع به امریکا صحبت کنیم کدام یک از تحریم های پتروشیمی، طلا و خودرو لغو شد در طی این یک سال یک اسکناس یورو ودلار وارد ایران نشد کارنامه توافق ژنو این است پس چگونه و براساس کدام منطق می خواهید یک توافق نهایی داشته باشید.
وی در باره اینکه یک توافق خوب چگونه توافقی است حق غنی سازی و اعمال آن را همین حالا برای ایران به رسمیت بشناسند و در عین حال زیرساخت حقوقی تحریم ها را همین حالا به طور یکپارچه نه تعلیق بلکه لغو کنند درست است که این موضوع زمان بر است اما باید توافق خوب براساس اقتدار کشور و خون شهیدان باشد و حداقل این است که تحریم ها لغو شود.
محمدی با اشاره به اینکه هیچ تحریمی در ژنو لغو نشود گفت: از این به بعد هم اگر به این روش پیش رود تحریم ها لغو نخواهد شد مهم ترین جنگ ما با امریکا جنگ محاسبات است آنها می خواستند محاسبات استراتژیک ما را درباره امنیت ملی تغییر بدهند و مهم ترین کار امریکایی ها این بود که به ایران حالی کنند که محاسباتتان در باره سود و ضرر هسته ای اشتباه است ما نیز محاسبه امریکایی ها را هدف گرفتیم اما متأسفانه تیم مذاکره کننده از روز اول نگرانی های طرف مقابل را که فوری و کلیدی بودند رفع کرد ولی آنها نگرانی های کلیدی ما یعنی تحریم نفت و بانک را رفع نکردند.
این کارشناس مسائل هسته ای در ادامه گفت: این چه معامله متوازنی است که شما نگرانی های طرف مقابل را رفع کنید ولی آنها سعی در رفع نگرانی های شما نداشته باشند در خصوص صادرات پتروشیمی نیز باید بگویم صادارت پتروشیمی انجام شده اما پولی دریافت نکرده ایم چرا که همه پول ها بلوکه شده و به ایران بازنگشته است امریکایی ها زمانی که درباره ما صحبت می کنند از راستی آزمایی حرف می زنند ولی من متأسفم که تیم مذاکره کننده ما براساس اعتماد باآنها مذاکره می کند.
وی در ادامه بیان داشت: حتی اگر مذاکرات ضمن فصل هفت منشور سازمان ملل قرار بگیرد ما باز هم باید به تعهدات بین المللی عمل کنیم ولی اگر امریکا عمل نکند برای آنها هیچ مشکلی پیش نمی آید در حالی که ایران اگر عمل نکند هزاران مشکل و دردسر برای کشور ایجاد می شود.
محمدی با تأکید بر اینکه منازعه راهبردی در ایران و امریکا وجود دارد گفت: اساسا این منازعه وجود دارد چراکه رقابت استراتژیک یک رقابت مستدام است و تیم مذاکره کننده نباید از شکست در مذاکرات بترسند و از رژیم دور زدن تحریم ها استفاده نکنند و از استفاده آن بترسند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: کاری که در این دولت انجام می شود این است که به کسانی که تحریم ها را دور زده اند نام فاسد می گذارند و این دور از انصاف است و باید عرض کنم تنها تحریمی که عملا در کاغذ وجود دارد و اجرا نمی شود و ما آن را دور زده ایم تحریم بنزین است پس بهتر است به جای آنکه به دروغ بگویم خزانه کشور خالی است تحریم ها را دور بزنیم.
بهشتیپور: روند مذاکرات به خوبی پیش می رود
در ادامه این مناظره حسن بهشتی پور با بیان اینکه از نظر من روند مذاکرات به خوبی پیش می رود گفت: من از سال ۸۱ به واسطه ضرورت های شغلی و علاقه مذاکرات هسته ای را پیگیری کردم این مذاکرات به مشکلاتی متعدد روبروست ولی باید واقع بین باشیم و بدانیم وضعیت مطلوب چیست ما باید اهداف و آرمان ها را در نظر بگیریم و در آخر ببینیم که روند مذاکرات تا کجا پیش می رود.
وی افزود: با توجه به امکانات وضعیت حاکم و شرایط بین المللی ایران مذاکرات روند خوبی داشته است و خوبی از این نظر تعریف می شود که ما تحریم نداشته باشیم و بتوانیم غنی سازی را ادامه بدهیم. با توافق جامع هسته ای که امضاء شود امیدواریم بخش عمده ای از تحریم ها لغو شود.
مسئول سابق شبکه العالم گفت: کیفیت تحریم ها و زمان آن مهم است چون بعضی از تحریم ها اقتصادی و برخی مربوط به تسلیحات نظامی و هسته ای می باشد که از سال ۵۸ به ایران متحمل شد عمده ای ترین بخش بخش اقتصادی است که می خواهند بعد از توافق جامع هسته ای آن را به حالت تعلیق درآورد.
وی در ادامه با بیان مسئله هسته ای یک دستاور کشوری است گفت: این مسئله مربوط به کشور است و ربطی به دولت های مختلف ندارد و به وسیله رهبری پیگیری می شود ولی مجریان در طول دوره های مختلف فرق می کنند و اگر نقدی است بر عملکرد مجری هاست چرا که دانشمندان هسته ای افتخارات هسته ای را به وجود آوردند و توانستند به جهان ثابت کنند که من می توانم در ایران وجود دارد.
بهشتی پور با تأکید بر اینکه ما در طول تاریخ استثنا بوده ایم گفت: انقلاب اسلامی یک استثناست و جالب است بدانید اولین قعطنامه ای که در شورای سازمان ملل صادر شده راجع به مسائل سیاسی است اما از دومین تا پنجمین قطعنامه سازمان ملل مربوط به ایران است این نکته وجود دارد که وقتی کشوری از نظر آنان در فصل هفت بند ۴۱ منشور سازمان ملل قرار می گیرد یعنی عامل تهدید صلح و امنیت در دنیاست و این مجوز داده شده تا ما را تحریم کنند که البته اگر ما در بند ۴۲ قرار می گرفتیم می توانستند به ما حمله نظامی کنند.
وی با طرح این پرسش که اگر این وضعیت استثنا نیست پس چیست گفت: امریکا و اسرائیل و دشمنان ایران ما را در این وضعیت قرار دادند و اگر بتوانیم از طریق مذاکرات و گفتگو به نتیجه برسیم تنها کشوری در دنیا هستیم که از راه صلح و گفتگو از فصل هفت منشور سازمان ملل بیرون آمده چرا که همه کشورهای که در فصل هفتم منشور قرار داشتند جنگ سرنوشت آنها را مشخص کرده آیا باید دکتر ظریف هم مانند دوره های قبل فقط مواضع ایران را محکم تعریف می کرد و به ایران بازمی گشت.
بهشی پور در ادامه بیان داشت: ما غنی سازی را حق خودمان می دانیم چه می خواهند به رسمیت بشناسند یا خیر اما به خاطر این دردسرهای موجود از طرف آنها را از بین ببریم به مذاکره نشستیم.
مدیر سابق شبکه العالم با تأکید بر اینکه باید گفته های دشمن را تحلیل و رصدکنیم گفت: آنچه امریکایی ها می گویند باید رصد و تحلیل محتوا کنیم ولی حرف آنها برای ماحجت نیست امریکا دشمن ملت ایران است و حرف آن دلیل محکم نیست.
وی به اظهارات جان کری اشاره کردو گفت: جان کری در سخنان خود گفته است ایران ۱۶۴ سانتریفیوژ داشت و ما نرفتیم با آنها مصالحه کنیم امروز جمهوری اسلامی ایران ۱۹ هزار سانتریفیوژ دارد و اگر امروز هم مصالحه نکنیم این تعداد بیشتر می شود اوباما نیز در محفل صهیونیست ها گفت: اگر دست ما بود تمام دستگاه های هسته ای ایران را از بین می بردیم اما حیف که نمی توانیم.
بهشتی پور در خصوص اطلاعاتی که مسئولین مذاکره کننده به طرف مقابل می دهند گفت: خالی بودن خزانه کشور و اینکه وضعیت داخلی کشور چگونه است که توسط مسئولین ایرانی در اختیار دشمن قرار می گیرد اشتباه است چرا که آنها اطلاعات و ریز جزئیات را از ایران دارند و مرجع قضاوت آنها به واسطه وجود مرجع های عملیاتی خودشان است و آنها هر روز مسائل داخل ایران را رصد می کنند.
وی توصیه به عمل به شعار اقتصاد مقاومتی کرد و گفت: ما اگر شعار اقتصاد مقاومتی هم بدهیم کسی به ما توجه نمی کند، اما باید به آن عمل کنیم تا همه متوجه شوند تیم مذاکره کننده قبلی مذاکره و بحث می کردند اما شرایط و رویکرد متفاوتی داشتند این کشورها یک اتحادی را علیه ما شکل دادند که برای شکستن این اتحاد باید یک رویکرد استراتژیک وجود داشته باشد.
مدیر سابق شبکه العالم در ادامه بیان داشت: اگر تحریم ها لغو شود ایران دیگر در بند ۴۱ فصل هفت منشور سازمان ملل قرار نمی گیرد و من معتقدم ایران در حال تلاش است که این توافق را در شورای سازمان ملل تصویب کند تا رئیس جمهور بعدی امریکا نتواند آن را غیرمشروع بداند و ما را دوباره به گام های قبلی بازگرداند. امریکایی ها تغییر موضع دادند و مجبور شدند و این اجبار به خاطر آن بود که پیشرفت های هسته ای داشته ایم.
وی با تأکید بر مدیریت خوب وزیر خارجه گفت: تیم مذاکره کننده به سرپرستی دکتر ظریف تغییر رویکرد ایران توانستند موفقیت های خوبی را به دست بیاورند و این موفقیت ها به خاطر مدیریت خوب آنها بوده است.
این کارشناس در خصوص تحریم های طلا، خودرو و پتروشیمی گفت: ما در این موارد دیگر دچار مشکل نیستیم وگرنه شما پاسخ بدهید که چهار میلیارد صادارت غیرنفتی از کجا آمده است؟ درباره توافق خوب هم باید بگویم توافق خوب توافقی است که ماچرخه کامل سوخت هسته ای را از معدن تا به آخر داشته باشیم و غنی سازی جزء لاینفک آن باشد و تحریم هم نداشته باشیم.
بهشتی پور در خصوص نظام راستی آزمایی گفت: نظام راستی آزمایی تنها برای ایران اجرا نمی شود این نظام از طرف آژانس انرژی اتمی انجام می شود. ما به وسیله یک نهاد بین المللی نظارت می شویم که ۱۶۰ کشور دنیا تحت نظارت آن قرار دارد ولی قبول دارم که این نظارت ها برای ایران بیشتر است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: قطعنامه های شورای امنیت چه بخواهیم و چه نخواهیم صادر شده ولی اگرما یک قطعنامه داشته باشیم که قطعنامه های قبلی را لغو کند با اینکه ممکن است حتی امریکایی ها به آن عمل نکنند ولی در آن صورت ما یک مدرک بین المللی وقانونی داریم که می توانیم به آن استناد کنیم. ما باید اقتصاد مقاومتی را جدی بگیریم و محکم و استوار آن را انجام دهیم تا دشمن بفهمد تحریم ها به ما اثر ندارد.