حجت الله عبدلملکی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در گفتگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» بحث جهاد اقتصادی را یکی از موضوعات فرهنگی در حوزه اقتصاد دانست و گفت: در چارچوب ادبیات اقتصاد اسلامی گفته می شود که همه فعالیت های اقتصادی به نوعی نیمه غیر انتفاعی هستند یعنی کسی که کاری در زمینه تولید و مصرف و غیره انجام میدهد، صرفا به دنبال منافع خود نیست و فارغ از این منافع منافع جامعه و امت اسلامی را نیز در نظر می گیرد.
وی افزود: این بدان معنا نیست که افراد نباید به دنبال کسب سود باشند، بلکه کسب سود نیز موضوعیت دارد اما در کنار کسب سود لازم است منافع جمعی و اجتماعی نیز در نظر گرفته شود.
عبدالملکی ادامه داد: به عنوان مثال در شرایط تحریم تولید کنندهای که میتواند با یک مقدار اندک سود کمتر نیازمندیهای اصلی جامعه که اکنون از محل واردات تامین نمیشود، تامین کند مشارکتی در زمینه جهاد اقتصادی انجام داده است و همچنین مصرف کننده ایرانی که برای تقویت تولید داخلی بخشی از مصرف خارجی خود را به مصرف کالای ایرانی اختصاص میدهد، خود نمودی از یک عمل جهادی است. یا مسئول دولتی که فراتر از چارچوب موظفی خود تلاش میکند، یک جهادگر اقتصادی است.
وی اضافه کرد: به طور نسبی میتوانیم بگوییم در دنیا جزو اقتصادهای خوب هستیم اما تا وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم. چرا که هنوز هم عموم تولیدکنندگان ما فقط و فقط عنصر سود را در نظر می گیرند و حتی گاهی متاسفانه برای حداکثر کردن سودشان حق را زیر پا میگذارند و مصرف کنندگان ما نیز تنها به فکر مطلوبیت خود بوده و اینکه جوانان هم وطنشان بیکار باشند، برایشان اهمیت چندانی ندارد. این در واقع یک بعد فرهنگی دارد.
عبدالملکی در پایان خاطرنشان کرد: ما اسلام را خوب نشناختهایم. اگر مدیران جامعه اعم از مسئولان دولتی، نمایندگان مجلس و دیگران در راه اصلاح فرهنگ اقتصادی پیشگام شوند و مشارکت جدیتری در بحث جهاد اقتصادی داشته باشند، قطعا این فرهنگ به جامعه منتقل خواهد شد. با این کار خود به خود جریان به مردم نیز منتقل شده و در نهایت شاخصهای جهاد اقتصادی در کشور بالاتر رفته و وضعیت رفاهی و پیشرفت اقتصادی کشور نیز در این شرایط به طور قطع تسریع خواهد شد.