به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ روزنامه واشنگتن پست به نقل از تحلیلگران امور خاورمیانه نوشت یمن در حال تبدیل شدن به ویتنام سعودی هاست.
این روزنامه در شماره امروز خود در اینترنت در مقاله ای به قلم هیو نایلور نوشت: تحلیلگران و ساکنان یمن می گویند با گذشت دو هفته از حملات نظامی تحت رهبری عربستان سعودی به یمن ، حملات هوایی ظاهرا روند تجزیه این کشور به قبایل متخاصم و گروههای شبه نظامی را تسریع کرده ، بی آنکه به موفقیت چندانی برای تحقق هدف خود که بازگرداندن رئیس جمهور برکنار شده یمن به قدرت است ، دست یافته باشد.
تحلیلگران می گویند شورشیان یمنی، موسوم به حوثی ها، به تهاجم و پیشروی خود ادامه داده اند و به نظر می رسد توانسته اند از بسیاری از ذخایر تسلیحاتی خود در برابر حملات هوایی ائتلاف محافظت کنند. این جنگ صدها کشته و بیش از ۱۰۰ هزار آواره داشته و شهر عدن در جنوب یمن را به مخروبه تبدیل کرده است.
این نبردها روز به روز مشکلات بیشتری به وجود می آورد که فراتر از مشکلات شورشیان مخالف عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور فراری و نیروهای حامی وی است.
این کشمکش ذخایر آب و غذایی در یمن را که از قبل از سطوح خطرناک سوءتغذیه رنج می برد ، کمتر کرده و موجب خلایی امنیتی شده است که به گروه القاعده در شبه جزیره عربی اجازه داده به تصرفات سرزمینی دست یابد.
تحلیلگران می گویند برای دولت سعودی و متحدانش ، عملیات نظامی در یمن ممکن است به باتلاق تبدیل شود.
جان بی آلترمن ، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات راهبردی و بین الملل گفت :«چیزی که در همه این تحولات ممکن است مقررات بازی را عوض کند فقط آوارگی میلیون ها نفر نیست، بلکه این گستردگی وسیع بیماری ، گرسنگی و عدم دسترسی به آب، و افزون بر آن، محیطی است که گروههای افراطی در آن روز به روز علنی تر به عملیات و جذب نیرو می پردازند.»
وی افزود کشمکش یمن ممکن است به وضعی بینجامد که در آن «هیچکس نتواند مشخص کند چه کسی این جنگ را شروع کرد یا چگونه باید به آن پایان داد.»
عربستان سعودی، مرکز قدرت اهل تسنن، حوثی ها را عوامل نیابتی ایران شیعه می داند. حملات هوایی که از ۲۵ مارس شروع شد از دید بسیاری در منطقه تلاشی از طرف سعودی ها برای مقابله با نفوذ در حال گسترش ایران محسوب می شود ، که در برخی کشورهای عربی مانند عراق، سوریه و لبنان به نفوذ چشمگیری دست یافته است.
تئودور کاراسیک ، تحلیلگر مسائل نظامی خاورمیانه در دبی گفت شورشیان حوثی ظاهرا موفق شده اند از انبارهای مهمات و تسلیحات خود با انتقال آنها به مناطق کوهستانی تحت کنترل شورشیان در صعده در شمال یمن در برابر بمباران ها محافظت کنند. این کارشناس افزود برای نابودی این تسلیحات و مهمات و متقاعد کردن حوثی ها به متوقف کردن تهاجم خود و موافقت با گفتگوهای صلح به حمله نظامی نیاز است.
کاراسیک گفت :«این نشان می دهد که نیروی هوایی به تنهایی نمی تواند نیروهای زمینی دشمن را از تسلیحات و توانایی های خود محروم کند. این حملات آنها را پخش می کند و موجب می شود شورشیان سلاح هایی خود را برای روزهای آینده مخفی کنند.» حمله زمینی نیز قطعا با مقاومت شدید شبه نظامیان حوثی مواجه خواهد شد. جنگجویان مجرب چریکی بخش هایی از جنوب عربستان را در جنگ کوتاه سال ۲۰۰۹ تصرف کردند و بیش از ۱۰۰ سرباز سعودی را به هلاکت رساندند.
عربستان سعودی حمله زمینی را منتفی نمی داند، اما متحدانش ظاهرا نگران چنین حمله ای هستند. ریاض از اسلام آباد خواست سربازان پاکستانی را برای این جنگ بفرستد، اما پاکستان بر سر مشارکت در عملیاتی که ممکن است خشم اقلیت شیعه این کشور را برانگیزد دچار اختلاف شده است. عماد سلامی ، کارشناس امور خاورمیانه در دانشگاه آمریکایی لبنان گفت ادامه حملات هوایی و حمله زمینی احتمالی هرچند با مخاطراتی همراه است، ممکن است تنها گزینه هایی باشد که عربستان سعودی در اختیار خود می بیند.
وی افزود مقامات سعودی احتمالا از این نگرانند که کوتاه آمدن در حملات ، به ویژه از طرف ایران، نشانه ضعف تلقی خواهد شد. عماد سلامی گفت عربستان سعودی یمن را حیاط خلوت خود می داند.
وی افزود :«تا آنجا که به سعودی ها مربوط می شود ، این جنگ برای وطن آنها و بقای رژیم آنهاست.» رهبران ایران روز پنجشنبه حملات سعودی ها به یمن را به شدت محکوم کردند. آیت الله علی خامنه ای ،رهبر معظم ایران، در یک نطق تلویزیونی این حملات را «جنایت و نسل کشی» خواند. نبرد یمن بخشی از سیاست تهاجمی روزافزون سعودی ها در منطقه است که به گفته تحلیلگران نگران توافق احتمالی غرب و ایران بر سر برنامه هسته ای تهران هستند.
سعودی ها از این بیم دارند که چنین توافقی به این بینجامد که آمریکا نفوذ روزافزون ایران در منطقه را به رسمیت بشناسد.
نویسنده مقاله واشنگتن پست در بخش دیگری از این مقاله می نویسد فارع المسلمی ، تحلیلگر یمنی و کارشناس مدعو در مرکز کارنگی خاورمیانه گفت بالا رفتن آمار تلفات غیرنظامیان در حملات هوایی ائتلاف خشم عمومی از این حملات را افزایش داده است. کمبود رو به وخامت مواد غذایی و آب نیز بر شدت خشم یمنی ها افزوده است.
وی گفت این هرج و مرج موجب شکل گیری شرایط مساعدی برای فعالیت گروههای افراطی مانند القاعده در شبه جزیره عربی می شود.
این گروه که از یمن به عنوان پایگاهی برای حمله به غرب استفاده می کند، بخش های بزرگی از مناطق یمن را در نبردهای اخیر از جمله پنجمین شهر بزرگ یمن و نیز یک مرکز نظامی در مرز یمن با عربستان را به تصرف درآورده است. مسلمی گفت شاید یکپارچه کردن یمن دیگر غیرممکن باشد.
وی افزود :«دیگر دوره روزهایی که یک نفر بتواند بر یمن حکومت کند و زمام امور را در دست داشته باشد و با او بتوان به تعامل برخاست سپری شده است.»
مسلمی گفت این وضع هیچ راه خروج نظامی یا دیپلماتیک روشنی به سعودی ها نشان نمی دهد.
وی افزود :«یمن در حال تبدیل شدن به ویتنام سعودی هاست.»