به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، بانک مرکزی آفریقای جنوبی (SARB) اعلام کرد با بانک مرکزی چین تا سقف زمانی سه سال، پیمان پولی دوجانبه (Bilateral Currency Swap Agreement) امضاء کرده است. این قرارداد به بانکهای مرکزی دو کشور امکان می دهد که از پولهای ملی یکدیگر تا سقف 30 میلیارد یوآن یا 57 میلیارد رند (تقریبا معادل 4.9 میلیارد دلار) استفاده کنند.
هدف این پیمان حمایت از تجارت و سرمایه گذاری بین چین و آفریقای جنوبی است که می تواند بعنوان یک منبع مورد اطمینان برای توازن کوتاه مدت در زمان بحران پرداختها تلقی شود.
این پیمان پولی در زمانی امضاء شده است که تجارت و سرمایه گذاری بین این دو کشور به سرعت در حال رشد است و می تواند به همکاریهای مالی بین دو بانک مرکزی کمک شایانی کند.
چین 32مین پیمان پولی خود در جهان و اولین پیمان پولی خود در قاره آفریقا را در حالی آغاز کرد که توانسته است با استفاده از آن، یوآن را به یک ارز بین المللی تبدیل کرده و قسمت قابل توجهی از تجارت خارجی خود را بجای دلار، با یوآن تسویه کند. متاسفانه علیرغم امضای نزدیک به 53 پیمان پولی دوجانبه، بانک مرکزی ایران حرکتی جدی در این خصوص انجام نداده و سهم ایران از پیمانهای امضاء شده تاکنون صفر است.
رد تقاضای دیگر کشورها برای استفاده از پولهای ملی بجای دلار (پیمان پولی) در شرایط فشارهای مضاعف تحریمهای بانکی از سوی غرب، یکی از شگفتیهایی است که جامعه کارشناسی کشور نتوانسته است تحلیل مناسبی برای آن بیابد. در این رابطه، جملات اردوغان را در سفر چند روز قبل به تهران را بخوانید:
"ما باید سعی کنیم زیر تسلط پولهای کشورهای دیگر نباشیم و پولهای ملی همدیگر را به جریان بیندازیم. پول ملی ما باید عامل تجارت بین دو کشور باشد و نباید زیر سلطه پول ملتهای غربی باشیم. بانکهای مرکزی ما با یکدیگر مذاکراتی را داشتهاند اما نتوانستیم گام مؤثری را برداریم. ما باید سعی کنیم تمام خرید و فروشها را با پول ملی آن کشور انجام دهیم و اجرایی کردن این موضوع میتواند قدرت ما را بیشتر کند.".