به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد؛ بیش از ۱۰ سال است که مقام معظم رهبری بر مسئله برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در محیط دانشگاه در جهت بالا بردن سطح آگاهی دانشگاهیان و همچنین تخلیه انرژی دانشجویان در محیطی منطقی، تاکید داشته و تنها راه گسترش فرهنگ و تولید علم و اندیشه در كشور را ایجاد فضای نقادی علمی در پرتو آزاداندیشی حقیقی در دانشگاه و حوزه دانستند.
اما آنچه در طول این چند ساله شاهد بودهایم عدم توجه مسئولان دانشگاهی و خاصه دانشجویان به این مطالبه مهم رهبری بوده و متاسفانه هر چه جلوتر میرویم گویی دغدغه دانشگاهیان نسبت به این امر کمتر میشود و این بیتوجهی به قدری بوده که رهبر معظم انقلاب در چندین نوبت گلایه خود را مطرح کرده و فرمودهاند: «عملاً آن كاری را كه من گفته بودم، انجام نشده است؛ نه در حوزه، نه در دانشگاه».
«خبرگزاری دانشجو» بنا به وظیفه خود در رابطه با پیگیری مطالبات رهبر معظم انقلاب از دانشگاهها اقدام به نگاشتن سلسله گزارشاتی از نحوه برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاههای مشهد کرده که این بار نیز به بررسی کارنامه دانشگاه فردوسی مشهد در برگزاری این کرسی ها خواهد پرداخت.
انجمن اسلامی دانشجویان یک کرسی آزاد اندیشی برگزار کرده
امین مجیدیفر در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در رابطه با کرسیهای آزاداندیشی که ترم گذشته انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در این دانشگاه برگزار کرده بود، بیان کرد: بر اساس آنچه که در آیین نامه کرسیهای آزاد اندیشی آمده است، کرسی بر چهار نوع نظریه پردازی، نقد و نظر، مناظره و آزاداندیشی میباشد.
وی با اشاره به اینکه انجمن اسلامی فردوسی در سال گذشته تحصیلی سه مورد از این گزینهها را دنبال کرد، گفت: این تشکل دانشجویی در ترم گذشته بیشتر بر برگزاری مناظره تاکید داشت به طوری که دو مناظره با عناوین « آنچه که بر ما رفته است، سیر تحول دانشگاه پس از انقلاب اسلامی و بررسی عملکرد دولتها با دانشگاه» با حضور شکوری راد و الله کرم و «ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر» با حضور صادق زیبا کلام و محمدحسین قدیری ابیانه در دانشکده مهندسی این دانشگاه برگزار کرد.
وی با اشاره به این مطلب که یک کرسی نقد و نظر در ترم گذشته در دانشکده ریاضی دانشگاه برگزار کردیم، خاطرنشان کرد: در این کرسی دانشجویان فعال در این دانشگاه و تعدادی از اعضای هیات علمی به بیان دیدگاههای خود در رابطه با «آزادی بیان در ایران» پرداختند.
دبیر سیاسی سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در رابطه با علت عدم توجه به برگزاری چنین جلساتی در محافل دانشگاهی، بیان داشت: دلیل خاصی ندارد و بیشتر بر آن بودیم تا اظهار نظرهای دانشجویی را در محافل کوچکتر برگزار کنیم تا فضای منطقی در جلسه حفظ شود.
مجیدیفر با اشاره به اینکه خوشبختانه در ترم گذشته جهت برگزاری برنامهها و دریافت مجوز با مشکلی مواجه نشدیم، یادآور شد: یکی از مشکلاتی که در برگزاری برنامهها و به ویژه برنامههای سیاسی با آن مواجه هستیم دعوت از اساتید است. انجمن اسلامی بر آن است تا از دو نظر متفاوت بهره گیرد که گاهی اساتید نمیپذیرند.
جامعه اسلامی دانشجویان فردوسی در ترم گذشته کرسی آزاد انددیشی برگزار نکرد
در ادامه صالح مدرسزاده با اشاره به اینکه متاسفانه در ترم گذشته نتوانستیم به برگزاری کرسی بپردازیم در رابطه با علت عدم توجه به این مسئله، گفت: متاسفانه دانشجویان به جای پرداختنن به فعالیتهای مفهومی و عمیق بیشتر به سمت انجام فعالیتهای ویترینی میروند.
دبیر تشکیلات سابق جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: با توجه به اینکه در مناظرات فضای رقابتی وجود دارد، نوعی جذابیت ایجاد میکند به همین دلیل دانشجویان به برگزاری مناظره علاقه بیشتری نشان میدهند.
ذهنیت نادرستی که در رابطه با کرسی آزاد اندیشی وجود دارد
وی با اشاره به اینکه دانشجویان و فعالین دانشجویی در رابطه با کرسی آزاد اندیشی ذهنیتی نادرست دارند، خاطرنشان کرد: دانشجویان تصور میکنند با توجه به اینکه برای برگزاری کرسی آزاد اندیشی باید مطالعه انجام داد؛ بنابراین فضای کرسی آزاد اندیشی یک فضای خشک و گفتمانی است. این در حالی است که چنانچه فعالین دانشجویی اقدام به برگزاری چند نمونه کرسی موفق کنند، آن گاه دانشجویان خواهند فهمید که ذهنیتشان در رابطه با کرسی آزاد اندیشی یک ذهنیت کاذب است.
این فعال دانشجویی با بیان این موضوع که تغییر ذهنیت دانشجویان در رابطه با کرسی آزاد اندیشی یکی از وظایف تشکلهای دانشجویی است، تصریح کرد: متاسفانه تشکلهای دانشجویی وظیفه خود در این زمینه را به درستی انجام نمیدهند و صرفا به انجام اقدامات ویترینی میپردازند.
مدرسزاده افزود: تشکلها باید تلاش کنند تا از اساتید معتقد و نخبه علمی برای برگزاری کرسیها استفاه کنند البته این امر به این معنا نیست که تنها از اساتید پایتخت نشین بهره برد بلکه بسیاری از اساتید در همین استان هستند که از نظر اعتقادی و علمی بسیار مناسب هستند که با بهره گیری از آنان میتوان دانشجویان را به جلسات کرسی آزاد اندیشی کشاند.
روند برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی باید تغییر کند
وی ضمن تاکید بر اینکه روند برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی باید تغییر کند، گفت: نتیجه مناظرات ارائه یک گفتمان جامع نخواهد بود بود بلکه گفتمان تنها از جلسات کرسی آزاد اندیشی که در آن دو طرف در رابطه با یک موضوع به مطالعه و تحقیق پرداختهاند بیرون میآید، بنابراین باید به سمت ایجاد جذابیت برای دانشجویان در کرسی آزاد اندیشی باشیم تا دانشجو به این سمت گرایش یابد.
فعال کردن تیم کرسی آزاد اندیشی در ترم آینده
عضو جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این مطلب که این تشکل دانشجویی اقدام به تشکیل تیم کرسی آزاد اندیشی کرده است، گفت: این تیم در ترمهای گذشته وجود داشت؛ اما فعال نبود.
مدرسزاده بیان داشت: تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا بتوانیم در ترم آینده تیم کرسی آزاد اندیشی را فعال کنیم.
تنها کرسی آزاد اندیشی بسیج دانشجویی لغو مجوز شد!!!
علی اصغر علیرضایی در خصوص عملکرد بسیج دانشجویی در برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه فردوسی مشهد گفت: ما در این ترم کرسی آزاد اندیشی چندانی برگزار نکردیم و تنها کرسی که درصدد برگزاری آن بودیم نشست«بررسی فنی و تخصصی لوزان» با حضور آقامیری، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی هستهای دانشگاه شهید بهشتی بود که مسئولین دانشگاه اجازه برگزاری این کرسی را ندادند.
سرپرست بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد بیان داشت: یکی از اهداف برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی تولید علم است که متاسفانه با غالب شدن فضای احساسی در این کرسیها و داشتن مخاطب کم شاهد عدم دست یافتن به این هدف هستیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه فضای دانشگاه در زمینه برگزاری برنامههای دانشگاهی دارای یک ظرفیت است و اگر این فضا از انواع برنامههای مختلف اشباع شود دیگر برگزاری کرسی آزاد اندیشی در این فضا بُرد و نفوذ ندارد؛ مسئولین دانشگاه و تشکلهای دانشجویی باید در زمینه برگزاری این کرسیها اهتمام بیشتری داشته باشند.
علیرضایی افزود: کثرت برنامهها، اهتمام نداشتن مسئولین دانشگاه در برگزاری کرسی آزاد اندیشی و امر به معروف و نهی از منکر و عدم گام برداشتن جریان دانشجویی در برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی را از آسیبهای برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه فردوسی دانست و بیان داشت: متاسفانه برخی از قوانین اجرایی کرسیهای آزاد اندیشی مانع از برگزاری این کرسیها میشود.
باشگاه آزاد اندیشی هیچ کرسی آزاد اندیشی برگزار نکرد
شریف، عضو باشگاه آزاد اندیشی دانشگاه فردوسی مشهد در پاسخ به این پرسش که این باشگاه در ترم گذشته چه تعداد کرسی برگزار کرد، گفت: متاسفانه این باشگاه هیچ کرسی را در ترم گذشته برگزار نکرد.
وی با اشاره به اینکه عدم برگزاری کرسی آزاد اندیشی دلایل بسیاری دارد، تصریح کرد: جلسات بسیاری در رابطه با بررسی علل عدم توجه به این امر برگزار کردیم که در نتیجه بسیاری گفتند و شنیدند؛ اما هیچ در بر نداشت.
شریف خاطرنشان کرد: البته باید گفت که به طور کلی این باشگاه تشکیل نشد که علت آن را باید از مسئولان دانشگاه پرسید.
ولی جای بزگزاری نشست ((بررسی فنی و تخصصی لوزان )) باحضور اقامیری نیست!!
خون چه افرادی که به خاطر این اتفاق به جوش نیومد!!