گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» - یادداشت دانشجویی*؛ روزگاری در عسلویه قطب انرژی و اقتصاد ایران حدود 62 هزار نفر مشغول به کار بودند اما اعمال تحریمهای اقتصادی باعث خروج شرکتهای بزرگ نفتی جهان از پایتخت انرژی ایران شد تا تعداد شاغلان صنایع عسلویه به یکباره به حدود 20 هزار نفر کاهش یابد و فرصتهای شغلی بسیاری از دست برود، از خروج شرکتهای دارای تکنولوژی به عنوان مهمترین عامل کمرونق شدن توسعه منطقه ویژه پارس جنوبی یاد میشود با اینحال، آنچه در مورد اهمیت حضور این شرکتها در صنعت نفت کشور وجود دارد، نه سرمایهگذاری مستقیم آنها بلکه داشتن تکنولوژیهای پیشرفته این شرکتهاست.
اکنون با به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای، امیدها برای ورود تکنولوژی به بخش نفت و گاز کشور بیشتر شده است و بهنظر میرسد که آلمانها با سفر اخیری که به کشور داشتهاند، خود را به عنوان اولین کشور صاحب تکنولوژی متقاضی ورود به این بخش معرفی کردهاند ، باید دید آیا تکنولوژی آلمانها میتواند پارس جنوبی را متحول کند یا کشورهای دیگر گوی سبقت را از آلمانیها خواهند ربود.
زیگمار گابریل، قائممقام صدراعظم آلمان و وزیر اقتصاد و انرژی این کشور که روز یکشنبه (۲۸ تیر برابر با ۱۹ ژوئیه) در راس یک هیات بزرگ اقتصادی آلمانی وارد تهران شده بود، در دومین روز سفر خود با حسن روحانی دیدار و گفتگو کرد، با توجه به شواهد موجود به نظر میرسد طرف آلمانی نگاه ویژهای به مبحث نفت و گاز و پتروشیمی ایران به خصوص در منطقه راهبردی پارس جنوبی داشته باشد.
زیگمار گابریل که نخستین شخصیت بلندپایه سیاسی یک کشور غربی است که پس از پایان مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی ایران به تهران آمده است، تاکید کرد: پیش شرط چنین روابطی، اجرائی شدن مفاد تفاهم هستهای جامع میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ است.
هیات آلمانی که به دعوت بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، به تهران سفر کرده است ، پس از ورود به تهران پیشنهاد کرده که آلمان نقشی میانجیگرانه میان ایران و اسرائیل برعهده گیرد، او ضمن دفاع از موجودیت رژیم صهیونیستی گفته است: باید برای آلمان روشن باشد، همواره هرکس بخواهد با ما مناسبات پایدار داشته باشد، نمیتواند حق موجودیت اسرائیل را از نظر سیاسی زیر سوال ببرد.
این درخواست در حالی مطرح میشود که در روابط خارجی ایران، رژیم صهیونیستی جایی ندارد و بهنظر میرسد که لابیهای صهیونیستی در آلمان، وزیر اقتصاد این کشور را تحت تاثیر قرار دادهاند.
وزیر امور خارجه سوئيس نیز گفته است که اقدامات تنبیهی علیه ایران باید هرچه زودتر خاتمه یابد، دیدیر بورکهالتر روز یکشنبه (۱۹ ژوئيه برابر با ۲۸ تیر) در مصاحبه با «نویر تسورشر تسایتونگ» گفت: شورای فدرال سوئیس این موضوع را به دقت بررسی خواهد کرد و در مورد آن تصمیم خواهد گرفت، تحریمهای سوئیس علیه ایران از فوریه ۲۰۰۷ آغاز شد، حال قرار است این تحریمها گام به گام برداشته شوند البته آغاز رفع تحریمها زمانی خواهد بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تائید کند که ایران به تعهدات خود عمل کرده است.
کشورهای آسیایی مانند هند و پاکستان نیز به گسترش روابط با ایران امیدوارند، کشورهای دیگر مانند فرانسه، ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی منتظر چراغ سبز ایران برای فرستادن هیاتهای تجاری به این کشور هستند، بهنظر میرسد در این شرایط، شرط گذاشتن آلمانها برای ایران، آنهم با حمله به خطوط قرمز ایران، کار عاقلانهای نباشد.
جواد شکریان، کارشناس ارشد مدیریت صنعتی- ایلام
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.