به گزارش گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، امروزه فرهنگ نویسى در حوزههاى مختلف علمى از ضرورت و اهمیت خاصى برخوردار است. فرهنگنامه تخصصى، ابزار کار مهم هر دانشجو، پژوهشگر و حتى استاد و عالم محسوب میشود.
کتابهایى را که در آنها معانى لغوى و اصطلاحى و نیز کاربرد کلمات تخصصى و واژههاى مرتبط تبیین شده باشد به سه دسته مىتوان تقسیم کرد. گروه اول دانشنامهها و دایرهالمعارفها هستند که جامعیت لازم را دارا بوده و به تفصیل هر واژه را شرح وب سط دادهاند؛ و البته این مجموعههاى قطور و چند جلدى، مشتاقان ژرفنگرى را میطلبد که فرصت و مجال و انگیزه کافى براى غور و بررسى داشته باشند.
دسته دوم لغتنامههاى عمومى هستند که معانى متعدد و مترادف هر کلمه در آنها ذکر شده است و براى آشنایى اجمالى چه بسا مناسب باشند، ولى براى درک معانى اصطلاحى وافى به مقصود نیستند.
نوع سوم کتابهاى فرهنگ لغات و اصطلاحات هستند که راه میانهاى را اختیار کردهاند. در این گونه کتابها ضمن اجتناب از اطاله کلام و رعایت اختصار، معانى واژهها در حوزه مربوطه گویا و شفاف توضیح داده شده است و برای دانشپژوهان و اهل فن بسیار نافع و سهلالوصول به مقصود است. مطلوبیت این قسم فرهنگها بهدلیل احتراز از «ایجاز مخلّ و اطناب مملّ» و مبنا قرار دادن «خیر الامور اوسطها» است.
کتاب «فرهنگ لغات و اصطلاحات فقهى» در بردارنده مزایا و ویژگیهاى گروه اخیر است. بالغ بر پنج هزار واژه فقهى و حقوقى و کلمات مرتبط با آن بهشیوه مذکور تبیین شده است، که براى علاقمندان علوم و معارف اسلامى و بهویژه دانشجویان و محققان رشتههاى فقه و حقوق و الهیات و نیز عموم افرادى که به رسالههاى عملیه و منابع فقهى و حقوقى مراجعه مىکنند مفید فایده است.
این کتاب که اثر سیدمحمد حسینى عضو هیئت علمى دانشگاه تهران و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامى دولت دهم است در ۶۸۰ صفحه توسط انتشارات سروش براى پنجمینبار به زیور طبع آراسته شده است.
در کتاب «فرهنگ لغات و اصطلاحات فقهى» ضمن توضیح مصطلحات فقهى به اختلاف دیدگاه علماى مذاهب اربعه اهل سنت و مذهب امامیه هم اشارات نغز و دقیقى صورت گرفته است که بیانگر علت تفاوت فتاوا در پارهاى از موضوعات است.
ذکر معادل انگلیسى اصطلاحات و نیز درج ضمیمه کتاب براساس حروف الفباى انگلیسى از دیگر امتیازات این فرهنگ به شمار میآید.
درج تقسیمبندیهاى متنوع و مفید در ذیل برخى اصطلاحات مانند بیع، خیار، حق، صلاة، زمین، شرط، شرکت، مقادیر و طلاق، پژوهشگران را با ابعاد و زوایاى بدیعى مواجه مىسازد که میتواند مشوق آنان براى نوشتن کتاب و یا مقاله در آن مبحث باشد. برای نمونه در خصوص «بیع» تعریف ۳۲ نوع بیع بیان شده که چنین دستهبندى متنوعى نظر اهل تحقیق را به خود معطوف مىسازد.
علاوه بر کتاب مذکور تاکنون پنج کتاب دیگر از سیدمحمد حسینی منتشر شده است که عبارتند از: نگرشى اجتماعى به کعبه و حج از دیدگاه قرآن، تحلیل فقهى و حقوقى عملیات فریبکارانه، تاثیر دعا بر معرفت، شوراى حل اختلاف و تحلیل فقهى و حقوقی عملیات تلافىجویانه.
مشتاقان برای تهیه کتاب بهصورت تک جلدی و کلی به فروشگاه مطهری سروش به نشانی خیابان شهید مطهری، نرسیده به خیابان شهید مفتح، جنب ساختمان سروش، تلفن ۸۸۳۱۰۶۱۰-۰۲۱ یا به فروشگاه مرکزی سروش (ترنجستان سروش) به نشانی خیابان انقلاب، بعد از تقاطع ابوریحان، بین خیابان وصال و فلسطین، فروشگاه ترنجستان سروش، تلفن ۶۶۴۹۳۶۲۰-۰۲۱ مراجعه کنند.
همچنین مرکز پخش پکتا (نماینده انحصاری پخش آثار انتشارات سروش) به نشانی: خیابان انقلاب، بعد از تقاطع ابوریحان، بین خیابان وصال و فلسطین، جنب فروشگاه ترنجستان سروش، تلفن ۶۶۹۷۳۲۰۳ آماده عرضه کلی و جزئی این کتاب به علاقمندان است.
فروش اینترنتی کتاب نیز از طریق سایت انتشارات سروش به نشانی http://soroushpublishingco.ir امکانپذیر است.