به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محققان دانشگاه مازندران براي اولين بار در ايران موفق به اجراي پروژه قفل ژن شدند.
اين پروژه برای اولين بار در ايران، توسط سعيده قضايي، دانشجوی دکتری زيست شناسی سلولی و مولکولی دانشگاه مازندران صورت گرفته است.
عضو هيات علمي دانشگاه مازندران در خصوص هدف پروژه قفل ژن گفت: امروزه يکی از راههای مبارزه با بيماريها هدف گيری DNAی ژن آسيب رسان، توسط دارو است. هدف اين پروژه معرفی نواحی از ژن آسيبرسان به عنوان کدها (همان دندانههای موثره قفل) است که میتواند در حضور دارو به فرم ساختار چهاررشته ای پايدار در بخش راه انداز ژن در آيد.
حسين زاده افزود: برای اين منظور دارو، هدف مند میشود و مستقيما DNA ژن دخيل در ايجاد بی نظمی در تکثير سلول سرطانی را هدف قرار می دهد. در اين پروژه کدهای نوکلئوتيدی سه ناحيه از بخش راهانداز ژن به عنوان نقاط هدف دارو به عنوان قفل معرفی شدند، که در غلظت مشخص دارو در داخل سلول، اين سه منطقه چهار رشتهای می گردد و بخش راه انداز ژن از کار می افتد. در نتيجه ژن رونوشت برداری نمی شود و پروتئينWT1 توليد نمی شود.
نتايج اين تحقیقات که حاصل تلاشهای خانم سعيده قضايي (دانشجوی دکتری زيست شناسی سلولی و مولکولی)، دکتر اباصلت حسين زاده کلاگر، عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران(نويسنده مسئول و استاد راهنما)، دکتر حسين آيتالهی( استاد مشاور و عضو هيات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد) و دکتر جهانبخش رئوف( استاد مشاور و عضو هيات علمی دانشگاه مازندران)مي باشد در مجلهی Tumor Biology ( انجمن بينالمللی ژنهای سرطانزا و شناساگرهای زيستی اروپا) به چاپ رسيد که از طريق لينک http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13277-016-4881-9 قابل دسترسی مي باشد.