داریوش ذوالنوریان، دانشجوی مخترع در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص ربات مکبر نماز که ساخته دست اوست گفت: ایده این ربات در سال 1390 در دانشگاه آزاد شهر ری به ذهنم رسید و پس از بررسی های انجام شده در خصوص اینکه آیا نمونه داخلی و خارجی از آن تاکنون ساخته شده است پی بردیم چنین چیزی تاکنون به دست کسی ساخته نشده است.
وی هدف از ساخت این ربات را ترغیب کودکان و نوجوانان به نماز و در عین حال علاقمند کردن آنها به فراگیری دانش رباتیک و هوش مصنوعی به شیوه ای جذاب عنوان کرد و گفت: ربات انسان نمای مکبر نماز قادر است با قرار گرفتن در گوشه ای از مسجد با نگاه کردن به حرکات امام جماعت با استفاده از سنسورهای چشمی خود اعمال مختلف نماز مثل تکبیره الاحرام، رکوع، سجده، قنوت و ... را تشخیص داده، ذکرهای مربوطه را قرائت میکند. البته قبل از نماز باید علاوه تعداد رکعات، قد تقریبی امام جماعت هم به ربات داده شود تا در شناسایی اعمال نماز و تفکیک امام جماعت از نمازگزارانی که به او اقتدا کرده اند دچار اشتباه نشود.
ذوالنوریان خاطرنشان کرد: اساس کار این ربات بر سنسورهای تعبیه شده در چشمان آن است که قادر به تشخیص اعمال نماز و قرائت ذکرهای مربوطه می باشد که بر این مبنا، مدل دیواری سیستم مکبر هم در ابعاد کوچک ساخته شده تا در مساجد و نمازخانه ها خصوصا در استراحتگاه های بین راهی و محلهای دورافتاده برای قرائت اذان و اقامه استفاده شود. این سیستم دیواری که فرم ربات انسان نما را که بیشتر برای کودکان و نوجوانان جذاب است ندارد بر دیوار مسجد نصب شده و متناسب با حرکات نمازگزار یا امام جماعت اذکار اقامه را قرائت میکند.
دانشجوی مخترع با تاکید بر اینکه تیم سازنده این ربات متشکل از یک نفر یعنی خود او بوده است خاطرنشان کرد: برنامه نویسی و همه کارهای ساخت این ربات بر روی دوش خودم بودم و در نهایت توانستم در سال 1393 با کمک یک اسپانسر شخصی آن را بسازم.
وی ادامه داد: پس از اتمام مراحل ساخت این ربات در سال 93 تنها به زبان فارسی مکبر بود و در اواخر همان سال زبان آلمانی و انگلیسی را نیز به آن افزودیم.
ذوالنوریان در خصوص هزینه صرف شده برای ساخت این ربات نیز تصریح کرد: ساخت این ربات حدود 12 تا 13 میلیون تومان هزینه برداشت که فقط 5 میلیون آن اختصاص به افزودن آپشن زبان انگلیسی و آلمانی برای ربات مکبر بود همچنین اوایل سال 94 که مراحل ثبت این اختراع تکمیل شد به خاطر شرکت در مسابقات شبکه العالم مقام اول را کسب کردم و مستندی نیز توسط این شبکه برای ربات من ساخته شد.
دانشجوی مخترع در پاسخ به این سوال که این ربات قرار است در چه مکان هایی مورد استفاده قرار گیرد گفت: قرار است این ربات در رستورانها و مکانهای بین شهری برای مسافرینی که چه ایرانی و چه خارجی هستند نصب گردد همچنین درصددیم که این ربات را به کشورهای اسلامی که مسلمانان زیادی دارند نیز بفرستیم.
وی با توجه به اینکه از طرح ایده ساخت این ربات تا به ثبت رساندن آن هزینهها تماما از جانب خود او و اسپانسر شخصی صورت گرفته است اظهار داشت: متاسفانه تاکنون هیچ حمایتی از جانب دولت و یا ارگان های مرتبط نداشتم و بنیاد ملی نخبگان نیز پس از ثبت اختراع من منتظر تایید مراجع است چرا که بعد علمی آن تایید شده اما بعد مذهبی اش نیاز به تایید مراجع دارد.