محمود بناحقدوست، مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، به بیان گزارشی از فعالیتهای گروههای جهادی دانشجویی در سال 94 و اعلام تعداد اعزامهای دانشجویی در سال 95 پرداخت و در خصوص اعزام گروههای جهادی به اردوی جهادی گفت: در سال 94 در قالب شش قرارگاه جهادی شامل؛ قرارگاه شهید علوی مقدم در روداب سبزوار، قرارگاه امام هادی(ع) در حاشیه شهر مشهد، دو قرارگاه شهید ثانی و شوشتری در نیشابور، قرارگاه عمار دانشگاه آزاد مشهد در بخش رضویه مشهد و قرارگاه جهادی تربیت حیدریه، 100 گروه جهادی را به 75 روستای محروم خراسان رضوی اعزام کردیم.
وی بیان داشت: اگر بخواهیم به صورت جزئیتر این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم باید گفت در سال 94، تعداد 1523 دانشجو را به اردوی 12 روزه، 2418 دانشجو را به اردوی هفت روزه، 504 دانشجو را به اردوی سه روزه و 3311 دانشجو را به اردوی یک روزه اعزام کردهایم. البته اردوی سه روزه و یک روزه در قالب تداوم اردوهای جهادی بوده است.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی درصد شرکت دانشجویان در اردوهای جهادی سال 94 را به تفکیک، 55 درصد خواهر و 45 درصد برادر دانست و گفت: ما نسبت به سال گذشته حدود 15 درصد رشد داشتهایم.
بناحقدوست همچنین خاطرنشان کرد: ما در سال 94 توانستیم 200 روستا را به صورت متمرکز و غیر متمرکز شناسایی کنیم که بانک اطلاعات این روستاها هم اکنون جهت استفاده گروههای جهادی موجود میباشد، البته اطلاعات قدیمی نیز به روز میشوند.
وی گفت: شناسایی روستا به دو صورت متمرکز و غیر متمرکز است که در صورت متمرکز این کار توسط معاونت سازندگی بسیج دانشجویی استان از طریق اعزام چهار تیم به روستاهای بخش بزنگان، صالح آباد تربت جام، سه بخش شهرستان بردسکن و شهرستان خلیل آباد انجام شد. در شیوه غیر متمرکز نیز این شناسایی توسط خود گروههای جهادی صورت میپذیرد، مثلا در صالح آباد تربت جام 25 روستا شناسایی شدند که گروههای جهادی با توجه به جمعیت، وضعیت اسکان، معیشت و تعداد نوجوانان و جوانان، کارهای آموزشی و فرهنگی انجام میدهند.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی در خصوص کلاسها و آموزشهایی که در اردوهای جهادی برای روستاییان برگزار شده گفت: ما در تمامی گروههای جهادی امسال آموزش نماز و احکام را داشتیم. همچنین 500 کلاس آموزشی توانمند سازی روستاییان از جمله خیاطی، گلسازی، هویه و... را برگزار کردیم.
بناحقدوست ادامه داد: ما در این اردوها 150 کلاس کمک درسی، تقویتی و علمی، 200 مراسم مذهبی، 100 کارگاه اقتصاد مقاومتی، 20 یادواره شهدا، 100 کلاس مشاوره با حضور طلبههای خواهر و برادر و بهداشت و خانواده با حضور دانشجویان ترم بالای پزشکی و اساتید را برگزار کردیم.
وی در خصوص حضور گروههای جهادی که به صورت تخصصی مشغول به فعالیت هستند، بیان داشت: گروههایی از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی گناباد و نیشابور 4000 نفر را در روستاهای محروم غربالگری کردند که از این تعداد 300 نفر از خدمات دندانپزشکی و بیناسنجی استفاده کردهاند.
بناحقدوست ادامه داد: در این غربالگیری که در 17 روستای محروم دربخش رضویه مشهد، سبزوار، تربت حیدریه، گناباد و نیشابور انجام شد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی گناباد و دانشکده پزشکی آزاد مشهد همکاری داشتند.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: در زمینه دندانپزشکی، دانشجویان علوم پزشکی مشهد در روستاهای نیشابور فعالیت خود را انجام دادند که هزینه درمان این بیماران توسط شبکه بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی مشهد تامین شد.همچنین بیناسنجی با کمک دانشجویان دارای تخصص علوم پزشکی مشهد و گناباد انجام شد.
بناحقدوست در ادامه به پروژههای عمرانی در اردوهای جهادی اشاره کرد و افزود: ما 45 مورد پروژه عمرانی شامل رنگ آمیزی، ساخت، مرمت داشتیم.در گناباد برای یک زوج محروم خانه ساخته شد و همچنین پروژه ساخت ابرخشت در برزش آباد را نیز به سرانجام رساندیم.
وی در ادامه به بیان برنامههای شاخص معاونت سازندگی و کارآمد سازی بسیج دانشجویی استان اشاره کرد و افزود: در سالی که گذشته ما یک دوره آموزشی به نام«شهید حسن فتاحی» را در روداب سبزوار با حضور 300 نفر از مسئولان حوزهها و اعضای شورای بسیج دانشجویی خراسان رضوی برگزار کردیم.
بناحقدوست بیان داشت: مچنین دوره آموزشی با عنوان«مدیریت کارآفرینی در روستاها» را برای 100 نفر از جهادگران در دانشکده الزهرا مشهد را برای گروههای جهادی با حضور عبدالملکی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) برگزار کردیم. دو برنامه تجلیلی شامل اردوی تشکیلاتی شمال برای 65 نخبه جهادی در تابستان 94 و برگزاری همایش شکوه هجرت را برای آسیب شناسی اردوهای جهادی با حضور 200 دانشجوی جهادگر برگزار کردیم.
وی گفت: ما در سالی که گذشت توانستیم 120 نفر از محرومان خوزستان را به زیارت امام رضا(ع) در محرم امسال بیاوریم. همچنین کلاسهای آموزشی در شهرستانها را به صورت تخصصیتر برگزار کردیم مانند برگزاری کلاسهای رنگ آمیزی، طراحی و فرهنگی که در این راستا مدیریت فرهنگی در روستا برای ما حائز اهمیت است.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی در خصوص وجود روحانی در روستاهای محرم گفت: برخی از روستاها دارای روحانی مستقر در روستا بودند و برخی دیگر از روستاها نیز که روحانی نداشتند، یک روحانی همراه با گروه جهادی به این روستاها اعزام شدند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین از 20 طلبه براد رو 15 طلبه خواهر در گروههای جهادی بهره بردیم. البته ناگفته نماند یکی از مشکلات اساسی ما در اردوهای جهادی هماهنگی طلبه برای گروههای جهادی است که علی رغم هماهنگی با سازمان تبلیغات و حوزه علمیه و وعده آنها برای حمیات از اردوهای جهادی دانشجویی تاکنون شاهد محقق شدن وعده آنها نبودیم و حمایتی از ما نکردند.
9 میلیارد ریال سهیمه وام اقتصاد مقاومتی در سال 94 داشتیم
بناحقدوست در خصوص وامهای اقتصاد مقاومتی در سال 94 گفت: سهمیه وام ما 9 میلیارد ریال بوده است که توانستیم هفت میلیارد ریال را برای 30 پروژه جذب کنیم.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: این وامها در دو زمینه اقتصاد مقاومتی شامل، پرورش بلدرچین، کبک، حوزچه ماهی، دامداری سبک و سنگین و صنایع تبدیلی شامل روغن گیری و بسته بندی مواد غذایی شامل روغن گیری و بسته بندی مواد غذایی در روستاها به متقاضیان داده شد که برای 100 نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم شغل ایجاد شده است.
وی متذکر شد: حداقل این وامها هفت میلیون تومان و حداکثر آن 30 میلیون تومان بوده است که بازپرداخت آن 36 تا 48 ماهه و در مدت کمتر از یک هفته به متقاضی داده شده است.
بناحقدوست در خصوص فروش محصولات روستاها و دانشجویان بسیجی که در زمینه اقتصاد مقاومتی مشغول به فعالیت هستند، بیان داشت: بازار فروش این محصولات توسط شرکت نگار نصر و بسیج سازندگی استان انجام میشود. محل اجرای وام اقتصاد مقاومتی در داخل روستاها بوده است و صنایه تبدیلی که تکمیل کننده وام اقتصاد مقاومتی است در شهرها انجام میشود.
وی در ادامه به همکاری دسنگاههای مختلف در زمینه برگزاری اردوهای جهادی دانشجویی اشاره کرد و گفت: متاسفیم در بگوییم در سال 94حتی یک جلسه در ستاد پشتیبانی اردوهای جهادی در استانداری خراسان رضوی که ریاست جلسه با استاندار است برگزار نشده است. البته این جلسه در دو الی سه شهرستان در فرمانداریها برگزار شده ولی شاهد کمک چندانی به گروههای جهادی دانشجویی نبودیم.
حضور اساتید دانشگاهی در برخی گروههای جهادی دانشجویی
این فعال جهادی در ادامه با اشاره به نقش اساتید و دانشگاههای مهم استان برای رفع مشکلات مردم مناطق محروم، بیان داشت: ما در برخی گروههای جهادی شاهد حضور اساتید رشته دامداری و کشاورزی بودیم که در زمینه آب و دام روستاهای کلات حضور یافته و با راهنمایی دانشجویان برای حل مشکل مردم تلاش میکردند.
بناحقدوست ادامه داد: ما در اردوهای سال 94 شاهد حضور اساتیدی از دانشگاههای فردوسی مشهد، تربت حیدریه و گناباد بودیم.
وی در ادامه همچنین از گذراندن طرح کارآموزی دانشجویان با رشتههای مرتبط در اردوهای جهادی در روستاها خبر داد و گفت: گروه جهادی دانشگاه فردوسی مشهد درصدد است تا بتواند مجوز گذراندن کارآموزی دانشجویان در رشته دامداری و کشاورزی و اقتصاد را در داخل روستاها از دانشگاه بگیرند.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی اظهار داشت: همچنین دانشجویان این دانشگاه در تلاشند تا تیم روان شناسی را هم در اردوی جهادی خود داشته باشند.
بناحقدوست بیان داشت: در زمینه حمایت دانشگاههای استان از اردوهای جهادی دانشجویی برخی از دانشگاههای شهرستانها حمایت خوبی از این گروهها کردند ولی در دانشگاههای مشهد شاهد حمایت حداقلی از این گروهها بودیم.
اعزام 600 دانشجو در قالب 22 گروه جهادی در نوروز 95
وی در ادامه به فعالیت گروههای جهادی در نوروز 95 اشاره کرد و افزود: در ایام نوروز 95،تعداد 600 دانشجو را در قالب 22 گروه جهادی به 10 شهرستان در بخش بزنگان سرخس، دو روستای جوین، دو روستای جغتای، چهار روستای روداب سبزوار، دو روستای قوچان، سه روستای کلات، دو روستای بخش رباط سنگ تربت حیدریه، دو روستای بردسکن، دو روستای بخش رضویه مشهد و یک روستای درگز اعزام میکنیم.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی گفت: این گروههای جهادی در عرصههای عمرانی، آموزشی، فرهنگی، محرومیت زدایی، بهداشت و درمان و اقتصاد مقاومتی فعالیت میکنند.
بناحقدوست در ادامه از تشکیل قرارگاه فاطمیون توسط هفت حوزه بسیج دانشجویی دانشگاههای آزاد، سجاد، خیام، شهید منتظری، امام حسن(ع) شامل مراکز علمی کاربردی، امام حسین(ع) شامل مراکز غیر انتفاعی و موسسات آموزش عالی و بقیه الله مشهد شامل دانشگاه امام رضا(ع) و فرهنگیان مشهد خبر داد.
وی افزود: 200 دانشجوی این قرارگاه در بخش بزنگان سرخس در 11 روستا حضور مییابند و برای این بخش محروم برنامه بلند مدتی در نظر دارند.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی از رشد 15 درصدی دانشجویان برای شرکت در اردوهای جهادی در سال 94 نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: ما در زمینه تداوم اردوهای جهادی رشد 60درصدی نسبت به سال93 داشتیم.
بناحقدوست در ادامه به دوران پسابرجام اشاره و تصریح کرد: بعد از برجام ما برای حل مشکلات مردم در مناطق محروم گشایشی ندیدیم و این در حالی است که روستاها نیازمند توجه دولت و کار آموزشی هستند.
وی خاطرنشان کرد: تولید بلدرچین و کبک در روستاها نیازمند آموزش و حمایت دولت است. همچنین در سال 94 شاهد کمبود آب آشامیدنی و کشاورزی در خیلی از روستاها بودیم که با یک کار ساده و کم هزینه میشد این مشکلات را برطرف کنیم؛ اما متاسفانه دولت برای حل این مشکلات کاری نکرده بود.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی از انجام چند پروژه آب رسانی در سال 95 توسط قرارگاه قرب کوثر و بسیج دانشجویی خبر داد و گفت: این پروژهها در بخش سفید سنگ فریمان و در دو روستای روداب سبزوار انجام میشود.
بناحقدوست با اشاره به اینکه برای انجام فعالیتهای جهادی از کمک خیرین نیز استفاده شده، خاطرنشان کرد: این خیرین در برگزاری مراسمات به ما کمک کردهاند.
آماده کمک به آستان قدس رضوی برای محرومیت زدایی هستیم
وی در قسمت پایانی صحبتهای خود با تبریک به حجت الاسلام رئیسی به عنوان تولیت جدید آستان قدس رضوی بیان داشت: در چند سالی که دانشجویان مشغول به فعالیت در زمینه رفع محرومیت زدایی در روستاها هستند، طی ارتباطی که آنها با آستان قدس دارند، معتقدیم آستان قدس رضوی با ظرفیتی که دارد میتواند به روستاها در زمینه فرهنگی کمک کند.
مسئول بسیج سازندگی و کارآمد سازی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: آستان قدس در زمینه اعزام خانوادههای نیازمند برای زیارت امام رضا(ع)، محرومیت زدایی و اشتغال زایی در روستاهای محروم نقشی بی بدیل دارد و ما شاهدیم در روستاهایی که آستان قدس وارد شده آن روستا متحول شده است.
بناحقدوست گفت: آستان قدس با بنگاههای اقتصادی که دارد میتواند با یک برنامهریزی مناسب در حل مشکلات مردم موثر واقع شود و گروههای جهادی دانشجویی در استان آمادگی کمک به آستان قدس رضوی را در زمینه محرومیت زدایی دارند.