به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ دولت مصر مجوز تردد کشتیهای نفتکش غول پیکر ایران به مقصد اروپا را از کانال سوئز به منظور استفاده از خط لوله «سومد» صادر کرد.
با صدور این مجوز، عملا تلاش و برنامههای عربستان سعودی برای محدودسازی صادرات نفت خام ایران به کشورهای اروپایی با شکست جدیدی همراه شده و نفتکشهای ایرانی میتوانند از ظرفیت خط لوله سومد و کانال سوئز برای انتقال نفت خام استفاده کنند.
بر این اساس دوم آوریل سالجاری میلادی، امکان استفاده و تردد کشتی های نفتکش ایران حامل نفت خام صادراتی به کشورهای اروپایی از کانال سوئز و خط لوله نفتی «سومد» صادر شده است.
مدیریت امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی ایران امروز با انتشار گزارشی، اعلام کرد: ایران میتواند از مسیر کانال سوئز و خط لوله سومد محمولههای نفت خام خود را به مقصد کشورهای اروپایی صادر کند و مصر مجوزهای لازم را صادر کرده است.
در شرایط فعلی به طور متوسط روزانه حدود ۵۰۰ هزار بشکه از نفت خام ایران روانه بازارهای اروپایی می شود که با صدور این مجوز جدید امکان استفاده از کشتی های نفتکش ایرانی برای صادرات به اروپا فراهم شده است.
در همین حال، نصرالله سردشتی مدیر بازرگانی شرکت ملی نفتکش ایران فروردین ماه سال جاری، گفته بود: نخستین کشتی نفتکش ایرانی در یکی از بنادر آفریقا پس از لغو تحریمها پهلوگیری کرده است.
در شرایط فعلی شرکت جنرال پترولیوم مصر ۵۰ درصد سهام شرکت آرامکو ی عربستان سعودی ۱۵ درصد سهام، شرکت اینترنشنال پترولیوم اینوستمنت امارات ۱۵، سه شرکت کویتی ۱۵ درصد و قطر پترولیوم پنج درصد از سهام خط لوله سومد به عنوان یکی از استراتژیک ترین خطوط لوله نفت جهان را در اختیار دارند.
در همین حال، «طارق المولی» وزیر نفت مصر پیش از لغو تحریمهای نفتی ایران، تاکید کرده بود: پیشبینی میشود جریان نفت در خط لوله سومد (SUMED) پس از بازگشت ایران به بازارهای جهانی افزایش یابد و قاهره از این موضوع استقبال خواهد کرد.
خط لوله ۳۲۰ کیلومتری سومد از دریای سرخ به بندر غرب اسکندریه کشیده شده است. تحریمهای غرب علیه بخش نفت ایران باعث شده که به دلیل فشارها روی شرایط بیمهای انتقال نفت به «عینالسخنی و سیدی کریر» از سال ۲۰۱۲ میلادی تقریبا نصف شود.