اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، امروز شنبه 12 تیرماه، موعد دیدار رهبری با دانشجویان است. در مورد این دیدار تعاریف و حاشیههای ماندگار تاریخی زیاد شنیده شده. نکته مهم در مورد دیدارهای دانشجویان با رهبری این است که مردم سالاری، قالب آزادی بیان می گیرد و تمام نظام، مردم و مسئولانش از زیر ذره بین دانشجویان تحلیل گر و مطالبه گر رد میشود.
دانشجویان خیلی صریح و شفاف مطالبات، انتقادات، پیشنهادات و گاهی درد دل های خود را بدون واسطه برای بالاترین مقام نظام مطرح می کنند و از رهبر انقلاب پاسخ تک تک مطالبشان را میشنوند. ایشان نیز در لا به لای حرفهایشان مطالبات خود را از جامعه دانشگاهی و دانشجویان مطرح کرده و به نوعی نقشه راه حرکت دانشجویان و دانشگاهیان را تریم می کنند.
همانطور که رهبر و مسئولان نظام به عملیاتی کردن و پاسخگویی به خواستههای جوانان این کشور پایبند هستند دانشجویان نیز در سیر حرکت خود در دانشگاه باید به انجام وظایف خود در قبال حاکمیت و مردم حساس باشند. با گذشت چندین سال از سابقه این دیدارها جامعه دانشگاهی کشور باید به این سئوال پاسخ دهد که به چه میزان توانسته به مطالبات رهبری جامع عمل بپوشاند؟
عدهای معتقدند بسیاری از مطالبات رهبری که در دیدارهای دانشجویان مطرح شده پس از گذشت سالها همچنان روی زمین مانده و عملی نشده است! این عده میگویند شاید همین کم توجهی نسبت به برخی مطالبات رهبر موجب سیر نزولی سطح توقع رهبر انقلاب از دانشجویان شده باشد.
خبرگزاری دانشجو طی دو هفته گذشته در سلسه گزارشات «جوانان انقلابی» چه میگویند؟ با توجه به کلید واژه «جوانان انقلابی» که رهبر در چند مورد و اخیرا هم در دیدار با جمعی از اساتید دانشگاهی مطرح کردند به بررسی ابعاد گوناگون دیدارهای ماه رمضان رهبر انقلاب با دانشجویان کشور پرداخت.
اکنون برای رسیدن به نتیجهای متقن به برخی اساتید که اشراف خوبی بر این دیدارها و مطالبات رهبر از دانشجویان داشتهاند مراجعه کردیم تا نظر آنان را در مورد روند مطالبات رهبری از دانشجویان جویا شویم.
محمد صادق کوشکی اولین نفری بود که از او در خصوص سیر روند مطالبات رهبری پرسیدیم.
تلاش برای تولید علم، جنبش نرم افزاری و آزاد اندیشی در راس مطالبات رهبری
وی در خصوص سیر مطالبات رهبری در سالهای اخیر از دانشجویان و مطالبی که در دیدارهای ماه مبارک رمضان مطرح شده، گفت: مطالبات رهبر انقلاب از دانشجویان دارای یک روند مشخص است؛ که در راس آنها تلاش برای تولید علم، جنبش نرم افزاری و آزاد اندیشی در چارچوب معنویات و باورهای دینی بوده است.
وی ادامه داد: متاسفانه به نظر میرسد که فضای عمومی دانشگاه و دانشجویان هنوز نسبت به این مطالبات توجیه نیست و ما هر ساله شاهد هستیم که این مطالبات از سوی رهبری تکرار میشود.
محبت دانشجویان به رهبری همراه با بصیرت نیست و مطالبات رهبری روی زمین مانده است
استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه دانشجویان ارادت و محبت خاصی نسبت به رهبر معظم انقلاب دارند، خاطر نشان کرد: متاسفانه محبت آنها با بصیرت همراه نیست و بصیرت آنها به همین ارادت و محبت محدود شده است. ما شاهد این هستیم که مطالبات رهبری عملا در دانشگاه روی زمین مانده است و عملیاتی نمی شود.
وی تصریح کرد: با وجود این شرایط شاید امسال نیز شاهد تکرار این مطالبات باشیم و این شایسته دانشجویان ما نیست. چیزی که مورد تاکید جامعه علمی است چابکی دانشجویان این مرز و بوم است.
کوشکی در ادامه سخنان خود گفت: دانشجویان ما باید خیلی جدی تر نسبت به دولتمردان، پرچم دار تحقق مطالبات رهبری باشند تا دولتی ها نیز از آنها الگو بگیرند.
مطالبات رهبری از سوی دانشجویان جدی گرفته نشده است/چون دانشجویان طی این سالها تلاش جدی برای پاسخگویی به مطالبات نداشتند احساس می کنیم که رهبری مطالباتشان را از دانشجویان کاهش دادهاند
استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه احساس میشود سیر مطالبات رهبری هر ساله نسبت به سالهای گذشته با یک روند نزولی ارائه میشود، افزود: شاید چون دانشجویان طی این سالها تلاش جدی برای پاسخگویی به مطالبات نداشتند احساس کنیم که رهبری مطالباتشان را از دانشجویان کاهش دادهاند. رهبری بیان کننده و منعکس کننده نیازهایی هستند که ایران به آن نیازمند است و مطالباتی که حول این محور است، هیچ گاه تغییر نکرده است.
وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از مطالبات مهم رهبری از دانشجویان طی این سالها عملی نشده است، گفت: جنبش نرم افزاری، تولید علم و بحث آزاداندیشی در دانشگاهها آن هم در چارچوب معنویات و ارزش های انقلاب و نظام از مهمترین مطالباتی که محقق نشده و همچنان روی زمین مانده است.
کرسیهای آزاد اندیشی؛ بدون بستر بدون اجرا
محمدحسین یادگاری، قائم مقام بسیج اساتید دانشگاه تربیت مدرس در خصوص میزان محقق شدن مطالبات رهبر انقلاب از سوی دانشجویان به خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: رهبری هر ساله در دیدار خود با دانشجویان در رابطه با چند موضوع تاکید داشتهاند؛ که یکی از آنها کرسیهای آزاداندیشی دانشجویی در دانشگاهها بوده است که حتی آئین نامه و دستورالعمل اجرایی آن در دوره دولت دهم تصویب و به دانشگاهها ابلاغ شد، اما متاسفانه این موضوع به خاطر مسائل مختلفی همچون نداشتن زمینههای بحث و گفتمان سالم میان دانشجویان همچنان روی زمین مانده است.
وی ادامه داد: دانشجویان ما باید فرهنگ مناظره را فرا بگیرند. باید کلاسهای آموزشی برای بسترسازی این فرهنگ برگزار شود که راجع به چه مباحثی در دانشگاه بحث شود و چه داورانی بر این مباحث نظارت کنند.
قائم مقام بسیج اساتید دانشگاه تربیت مدرس یکی دیگر از مطالبات رهبری که طی این سالها محقق نشده است را حضور جوانان انقلابی در محیط دانشگاهها عنوان کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب بارها و بارها در سخنان خود به حضور جوانان انقلابی در محیطهای علمی و دانشگاهی تاکید کردند، چرا که حضور این پتانسیل موجب عدم فعالیت گروههای ضد نظام خواهد شد. در حال حاضر داخل مجموعه دانشگاهها انجمنهایی رویش پیدا کردهاند که توسط بعضی از نیروهای جریان فتنه پشتیبانی میشوند.
یادگاری با اشاره به دیدار اخیر رهبری با جمعی از اساتید دانشگاهی خاطرنشان کرد: ایشان باری دیگر تاکید کردند من طرفدار نیروهای انقلابی و مخالف نیروهای ضد انقلاب در محیط دانشگاه هستم. به نظر میرسد باید برای میدان دادن و زمینه سازی فعالیت نیروهای انقلابی در دانشگاهها توجه بیشتری شود. متاسفانه هم اکنون دولت فعلی به جای اینکه فعالیت نیروهای انقلابی را برجسته کند و به آنها میدان دهد، زمینه را برای انجمنهای ضد ارزشی باز کرده است.
وی عدم حضور جریانهای خاص سیاسی در دانشگاهها را از دیگر مطالبات رهبری دانست و تصریح کرد: متاسفانه به این مطالبه نیز به شکل درست عمل نشده است؛ تا جایی که شاهد هستیم بعضی از نیروهای جریان فتنه در بدنه دانشگاهها و بدنه وزارت علوم نقش اساسی دارند و در حال آماده سازی زمینههای دیگر هستند.
قائم مقام بسیج اساتید دانشگاه تربیت مدرس در ادامه سخنان خود گفت: این در حالی است که مقام معظم رهبری صراحتا به رئیس جمهور وقت گفته بودند افرادی که از لحاظ سخنرانی و تفکرات خاص خود نسبت به جریان فتنه موضع مثبتی دارند، نباید در دانشگاه حضور پیدا کنند. در کنار این خواسته، رهبری موکدا گفته بودند که باید پشتیبان نیروهای انقلابی شد.
برای مطالبه رهبر در خصوص بورسیهها هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است!
یادگاری به ماجرای پرحاشیه بورسیهها اشاره کرد و افزود: یکی دیگر از مطالبات رهبری که در خصوص آن هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است، ظلمی است که به دانشجویان بورسیه شده است. سالگرد این اتفاق 13 خرداد ماه بود و دانشجویان بورسیه با گذشت حدود بیش از دو سال همچنان بلاتکلیف هستند.
وی در این خصوص اظهار داشت: وزیر محترم علوم که در داخل مجلس عنوان کردند فرمایشات رهبری فصل الخطاب ما در وزارت علوم خواهد بود و خط قرمز ما جریان فتنه است، پس چرا زیر پر و بال ظلمی که به دانشجویان بورسیه شده است را نمیگیرد و پیگیری نمیکند؟
قائم مقام بسیج اساتید دانشگاه تربیت مدرس در پاسخ به این سوال که سیر مطالبات رهبری در این سالها از دانشجویان چگونه بوده است؟ گفت: رهبر معظم انقلاب در همه دورانها برای فضای دانشگاه مطالباتی داشتند که همیشه مطالبات پایهای و اساسی بوده است. بحث زیرساختهای اقتصاد دانش بنیان، بحث عدم شتاب رشد علمی در دانشگاهها، جلوگیری از ول انگاری فرهنگی در دانشگاهها، همه و همه مطالباتی است که از جانب ایشان مطرح و پیگیری میشوند.
برای رسیدن به یک تحلیل منطقی و عادلانه پس از این نظرات به سراغ دانشجویانی رفتیم که سال گذشته در دیدار با رهبری صحبت کرده بودند و از آنها خواستیم تا تلاشهای یک ساله خود را برای عملی شدن مطالبه رهبر از آنها شرح دهند.
توان جنبش دانشجویی نسبت به مطالبه سخنان رهبری تحلیل رفته است
وحید زارع نماینده بسیج دانشجویی در خصوص پیگیری جنبش دانشجویی برای محقق ساختن مطالبات رهبری گفت: شرف جنبش دانشجویی در میزان پیگیری مطالبات رهبر است؛ به نظر من جنبش دانشجویی در دهه های گذشته با وجود قلت عدد در مقابل جریان ضدانقلابی در دانشگاه (ان هم بدلیل پایه های سکولاری دانشگاه در ایران) بدلیل اینکه این مطالبات امام و رهبری را پیگیری میکردند، در عمده مسائل توفیق مییافتند؛ امروز کمی احساس میشود توان جنبش دانشجویی نسبت به مطالبه سخنان رهبری تحلیل رفته است. این تحلیل قوا می تواند علت های درونی و بیرونی داشته باشد، اما آنچه که باید مورد توجه نسل جدید حاضر در جنبشهای دانشجویی قرار گیرد، این است که میزان توفیق جنبش دانشجویی در همه زمانها با وجود توان و امکانات زیاد جریان مقابل نظام نسبت مستقیمی با پیگیری، اجرا و گفتمان سازی نسبت به دغدغههای و مطالبات رهبر انقلاب دارد.
وی با بیان اینکه بافت حال حاضر جنبش دانشجویی نیاز به تقویت دارد، گفت: تشکل ها باید اهتمام بیشتری بر مطالبات رهبر معظم انقلاب داشته باشند. هم چنین ما باید ذائقه افراد و نسل جدید دانشجو را در نظر بگیریم و حرفهایمان را با ابزارها و در قالبهای نو جدیدی طرح کنیم.
نماینده بسیج دانشجویی در دیدار سال ۹۴ با رهبری در پایان با بیان اینکه ورود رهبر معظم انقلاب به جزئیات مسائل جنبش دانشجویی نشان از عدم توجه جنبش دانشجویی نسبت به این مسائل است و این باعث شرمندگی ماست که خود را سرباز ایشان میدانیم، خاطرنشان کرد: جبهه ای که خود را در صف انقلاب و جنود امام زمان(عج) می داند، هنوز آن طور که باید و شاید به مطالبات رهبر معظم انقلاب نپرداخته است و با حد مطلوب بسیار فاصله دارد. طبیعتا مطالبه هزینه هم دارد، اما دانشجوی انقلابی بیش از همه اهل هزینه دادن برای نظام است.
برای پاسخ تاریخی رهبر در بحث «استکبارستیزی» یک سال تلاش کردیم
میکائیل دیانی نماینده اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل نیز با بیان اینکه برنامه یک سال اتحادیه معطوف به موضوع استکبار ستیزی شده بود، اظهار داشت: نقاط ضعف توافق و تکلیف جریان استکبارستیزی بعد از توافق از جمله مسائلی بود که در مقابل رهبر معظم انقلاب صحبت شد و آن سوال چالشی ما که تکلیف استکبارستیزی پس از توافق چه می شود، با پاسخ اساسی رهبرمعظم انقلاب مواجه شد و در واقع وظیفه ما را در این مقوله سنگین تر کرد؛ آن هم در شرایطی که دولت یازدهم ارتباط تنگاتنگی را با استکبار دارد، ذهنیت اجتماع ذهنیت مطلوبی نیست.
دیانی با اشاره به اینکه سوال پیرامون استکبارستیزی از سوی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل پرسیده شد و جوابی هم که دریافت کردیم مشمول ما می شد و از هفته بعد از دیدار برنامه ریزی هایی را برای تحقق این مطالبه انجام دادیم، اظهار داشت: ایجاد یک نشست بین المللی با حضور سفرای مختلف و ارتباط با 50 استاد حوزه مبارزه با استکبار، از جمله کارهای این اتحادیه بود. در فضایی که دولت قصد ارتباط نزدیک با آمریکا را دارد درصدد بودیم که این فضا در دانشگاه قالب نشود و به همین دلیل به دنبال تدوین جزوات و کتبها در این زمینه بودیم.
گروههای جهادی در صدد ارتباط مستقیم و بدون واسطه با مردم هستند
صبا کرم، نماینده گروه جهادی در دیدار با رهبری و عضو قرارگاه جهادی امام رضا(ع) با اشاره به مطالبه رهبر معظم انقلاب از گروههای جهادی گفت: ایشان اشاره مستقیمی به بحث رابطه بدون واسطه دانشجو با مردم را داشتند که ما درصدد بودیم و هستیم که این نکته را تقویت کنیم. متاسفانه در خود تهران محلههایی وجود دارد که وضعیتشان از ایستگاه های مرزی بدتر است.
وی ادامه داد: در قرارگاه های مختلف جهادی قسمتی را به بررسی بیانات و مباحث رهبرمعظم انقلاب اختصاص دادهایم که در آنجا کلیپ، پوستر برای نشر در فضای مجازی و ارتباط عمیق با نهادهایی همچون وزارت بهداشت و.... صورت میگیرد.
حال با بررسی این موضوع از دیدگاههای مختلف، باید دید ۱۲ تیر امسال چگونه رقم خواهد خورد؟ اینکه سطح مطالبات رهبر با توجه به کاهش محقق شدن مطالبات ایشان از سوی دانشجویان امسال چگونه میشود چیزی است که مشخص خواهد شد.