به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کودتای ترکیه آخرین شاهدی بر این ادعا بود که تلفنهای هوشمند متصل به اینترنت تا چه حد میتوانند به عنوان ابزاری قدرتمند در دست سیاسیون و معترضین ایفای نقش کنند.
اگر دستتان به هیچ جایی نرسید، سعی کنید حداقل یک تلفن همراه پیدا کنید.
زمانیکه کودتاچیان نظامی ترکیه سعی در قطعکردن اکثر سرویسهای اینترنتی نظیر Facebook و Google کردند، رئیسجمهور این کشور یعنی رجب طیب اردوغان بر آن شد تا از روشی متفاوت برای درخواست کمک استفاده کند. او تلفن همراهش را روبروی صورتش گرفت و با استفاده از نرمافزار گفتگوی تصویری FaceTime شرکت Apple با مردمش صحبت کرده و آن را به ایستگاههای خبری ارسال کرد. در این گفتگو وی از مردم خواست تا به خیابانها بریزند و از حکومت قانونی و دموکراتیک خود دفاع کنند.
اردوغان با استفاده از تلفن همراه iPhone خود این جملات را به مردم منتقل کرد: «من از مردم ترکیه میخواهم تا در میادین و فرودگاهها جمع شوند. هیچ قدرتی بالاتر از خواست و اراده مردم نیست. بگذارید آنها هر آنچه که میخواهند در میادین عمومی و فرودگاهها انجام دهند.»
برای میلیاردها تن از مردم، تلفنهای هوشمند تبدیل به کنترل از راه دور زندگیشان شده است. حال این پدیده تبدیل به ابزاری قدرتمند در دست سیاستمداران و معترضین شده تا بتوانند پیامشان را به اقشار مختلف جامعه رسانده و در لحظات حساس از آنها درخواست کمک کنند.
برای درک این موضوع بهتر است نگاهی به اتفاقات هفته گذشته بیاندازید.
نمونه دیگری که میتوان به آن اشاره کرد اعتراض نمایندگان دموکرات به اصلاح قانون منع استفاده از اسلحه در واشنگتن بود. آنها که برای به کرسی نشاندن حرفشان در صحن کنگره تحصن کرده بودند با عکسالعمل جالب نمایندگان مخالف روبرو شدند. کاری که آنها را مجبور به شکستن تحصنشان کرد. نمایندگان جمهوریخواه برای دفع حربه دموکراتها تمام دوربینهای مداربسته کنگره را خاموش کردند. اما دموکراتها نیز فرصت را غنیمت شمرده و با استفاده از نرمافزار Periscope Twitter و Facebook Live صدای اعتراضشان را به گوش مردم رساندند. حتی شبکههای خبری نیز اقدام به پخش ویدیوی آنها کردند.
دو هفته بعد زنی به نام Diamond Reynolds زمانی که نامزد وی چهار بار توسط مأمورین پلیس به ضرب گلوله به قتل رسید با استفاده از تلفن همراهش این صحنهها را ثبت کرد. وی زمانی که رو به دوربین تلفن همراهش با حالتی درمانده و به شدت ناراحت در حال گریه بود میگفت: «تو را به خدا به من نگویید که او مرده است...»
چند روز بعد معترضین به این اقدام جزو اولین کسانی بودند که صحنههای قتل پنج مأمور پلیس ایالت دالاس و زخمیشدن هفت تن دیگر را با استفاده از تلفنهای همراه ضبط کردند.
در هر یک از این موارد، تصاویر ویدیویی اصلیترین روشی بود که مردم میتوانستند از ماجرا باخبر شوند. اما مهمتر از همه رفتار طبیعی افراد است که در آن هر شخص با تلفن همراهش از لحظه حادثه تصویر گرفته و حتی در مواردی تا چند متری کشتهشدگان نیز نزدیک میشدند. همین امر باعث شد که تأثیر چنین فیلمهای به شدت بالا بوده و خون هر کسی را به جوش بیاورد.
مدیرعامل Facebook یعنی مارک زاکربرگ در واکنش به اتفاقات اخیر گفت: «تصاویری که در این هفته دیدیم به شدت ناراحتکننده و تأسفآور بود. این مساله به ما هشدار میدهد که چرا باید در ساختن یک جامعه بازتر و متصلتر تلاش بیشتری کنیم و تا رسیدن به آن چقدر فاصله داریم.»
شاید اتفاقاتی که در ترکیه افتاد به اندازه حوادث هفتههای اخیر آمریکا به آن شکل لحظهای و زنده نباشد. اما با این حال رئیسجمهور این کشور توانست با استفاده از تکنولوژی پیامش را در کمترین زمان ممکن به دست مردمش برساند. هرچند کودتاچیان تمام سعی خود را کردند که ارتباطات اینترنتی را مختل کنند.
شرکت YouTube در بیانیه خود اعلام کرد که سرویسهای وی در ترکیه بدون هیچ مشکلی در حال کار است. اما Twitter هشدار داد که ارتباطات او در ترکیه با اختلال همراه بوده و امکان افت سرعت وجود دارد. همچنین Facebook Live بدون مشکل خاصی در حال سرویسدهی میباشد.
شرکت Facebook، وزارت کشور ایالات متحده و مسئولین دولت ترکیه بلافاصله به این مسائل عکسالعمل نشان ندادند.
منبع: سی نت