به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجت الله عبدالملکی، دانشگاه امام صادق (ع) در همایش تحت عنوان برجام نتایج و پیامدها صبح امروز در سالن همایش های صدا و سیما برگزار شد در خصوص پیامد برجام در اقتصاد ملی گفت: برجام و رفع تحریم ها مقوله مهمی است که در خصوص آن باید به واکاوی پرداخت واقعیت رفع تحریم ها این است که حدود 50 درصد تحریم ها پس از برجام باقی می ماند و حتی روی کاغذ هم از بین نمی رود. از 50 درصد رفع شده تنها 10 لغو شده و 40 درصد باقیمانده توقف موقت است بر این اساس تحریم ها در سه مقطع زمانی رفع خواهند شد آن هم نه به طور یک باره و تحریم های آمریکایی به جز چند مورد لغو نخواهند شد.
یک برنامه غیر قابل اعتماد در خصوص برجام اتفاق افتاد
وی تصریح کرد: بر اساس این روند تقریبا تمام تحریم ها برگشت پذیر است و خلاصه یک برنامه غیر قابل اعتماد در خصوص برجام اتفاق افتاد.
عبدالملکی در ادامه گریزی به مناظرات انتخاباتی دو نامزد در آمریکا زد و گفت: این دو نامزد در مناظرات انتخاباتی خود اعلام کردند بحث تحریم ها علیه ایران را تشدید خواهند کرد.
دانشگاه امام صادق (ع) افزود: همواره افزایش سرمایه گذاری خارجی یکی از دستاوردهای برجام عنوان می شود اما سرمایه گذاری خارجی در تمام این سال ها کاهش داشته است هیئت های سرمایه گذاری که در حوالی برجام به کشور تردد کردند عمدتا با هدف فروش کالا به کشور آمده اند.
وی همچنین یکی دیگر از دستاوردهای برجام را که توسط دولتمردان عنوان می شود وفور منابع ارزی یاد کرد و ادامه داد: در عمل بعد از برجام این نیز عملیاتی نشد.
عبدالملکی انتقال فناوری را نیز دستاورد برجام ندانست و ادامه داد: قرار بود فناوری هسته ای توسعه پیدا کند که در نهایت این امر به یک شرکت چینی واگذار شد این در حالی است که تاریخ همواره بیانگر آن است که هیچ گاه غرب تکنولوژی در اختیار ما قرار نخواهد داد.
دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد: در بحث صادرات نیز هیچ گاه شاهد توسعه و گسترش صادرات نیز نبودیم چون توسعه صادرات ربط به مبادلات مالی ندارد و کشوری که زیرساخت ضعیف دارد با مبادلات مالی صاحب افزایش صادرات نخواهد شد.
وی مسئله بعدی را مسئله گشایش در بودجه دانست و گفت: متاسفانه در بودجه نیز پس از رفع تحریم ها هیچ گاه شاهد گشایش نبودیم.
عبدالملکی تصریح کرد: اثرات رفع تحریم ها قابل ذکر است اما قابل ملاحظه نیست.
دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه به اثرات منفی رفع تحریم ها اشاره کرد و گفت: خطر افزایش واردات در یک ساله بعد از ژنو از جمله این اثرات است که سبب شد صادرات اروپا به ایران 48 درصد افزایش یابد. همچنین افزایش وابستگی کشور به فروش نفت خام و صنعت نفت نیز از دیگر اثرات منفی این روند بود.
وی در خصوص اثرات روانی برجام نیز گفت: برخی مسئولان اثرات روانی برجام را مطلوب اعلام کردند در این تعریف روان درمانی یعنی فریب افکار عمومی و استفاده از این روند سبب شکنندگی اقتصاد خواهد شد.
عبدالملکی اثرات روانی منفی برجام را اثر منفی در بازار بورس، بازار مسکن و بازار سرمایه گذاری دانست و خاطرنشان کرد: سایر اثرات برجام نیز شامل بی تفاوتی دولت نسبت به مسائل بنیادین اقتصاد از جمله برنامه های ناکارآمد در عرصه اقتصاد مقاومتی، انحراف در برنامه های اقتصادی اقدامات ضد اقتصاد مقاومتی شامل تحریم مفهوم اقتصاد مقاومتی، افزایش شکنندگی اقتصاد ملی و تخریب فرهنگ اقتصادی است.