به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه حامی دولت دنیای اقتصاد هم از مناطق آزاد انتقاد کرده است: هرچند مناطق آزاد در دنیا با رویکردهایی همچون توسعه صادرات و جذب سرمایهگذاری خارجی ایجاد شده است اما این روزها عملکرد این مناطق در ایران محلی است برای مناقشه مخالفان و موافقان. البته با لایحه پیشنهادی دولت یازدهم برای افزودن 7 منطقه آزاد دیگر به مناطق کنونی، این موضوع بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. انتقاد برخی از کارشناسان از عملکرد مناطق آزاد حاکی از آن است که اهداف پیشبینی شده برای این مناطق محقق نشده است.
حال این سوال مطرح میشود که «آيا اهداف مربوط به تاسيس اين مناطق نظير رشد و توسعه اقتصادي، رشد صادرات، سرمايهگذاري، حضور فعال در بازارهاي منطقه اي و جهاني، اشتغال جوانان و... تاكنون محقق شدهاند كه سیاستگذاران در پي تاسيس مناطق جديد هستند؟» معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی ایران از 4 غفلت صورت گرفته در مناطق آزاد ایران یاد میکند و آن را موجب ناکارآمدی این مناطق میداند. بر این اساس، «عدم توجه به توليد بهعنوان محور اصلي توسعه تجارت»، «انتخاب نقطه جغرافيايي نامناسب و نبود زيرساختهاي لازم»، «عدم وجود نگاه استراتژيك و كلان به موضوع» و «ابهامات موجود در قوانين و خلأهاي قانوني» عواملی هستند که میتوان از آن بهعنوان علت شكست ايران در بهرهگیري از منافع مناطق مذکور یاد کرد.
از سویی آمار منتشر شده از حجم صادرات و واردات مناطق آزاد نشان میدهد میزان واردات به مراتب از صادرات بالاتر بوده و عمده صادرات نیز درخصوص کالاهایی است که بهصورت خام صادر شده و ارزش افزوده چندانی را برای کشور بهدنبال نخواهد داشت. از سوی دیگر میزان ورود سرمایهگذاری خارجی نیز در این مناطق رضایت بخش نیست. بهگونهای که جذابیتهای مناطق آزاد برای سرمایهگذاران داخلی و رونق تجارت بیشتر از تولید و ورود سرمایهگذاران خارجی عنوان میشود.