گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو-محمد آزادی، «حتی اوباما اگر تحریمهای مصوب را تعویق کند، این مقدار را هم تخلف از برجام دانسته و به آن واکنش نشان خواهیم داد.» روز سهشنبه روحانی اینها را در جمع دانشجویان دانشگاه تهران گفت و وعده کرد در جلسهای که بهنام «هیأت نظارت بر اجرای برجام» تشکیل میدهد، دربارهی سناریوهای اقدام متقابل تصمیمگیری کند. جلسه آنطور که منابع نزدیک به دولت گفتند، روز چهارشنبه تشکیل شده و در آن ضمن تأکید بر «نقض فاحش برجام»، دربارهی سناریوهای اقدام متقابل تصمیمگیری شده است. هنوز اما از کم و کیف اقدامات متقابل دولت روحانی در برابر بدعهدیهای ایالات متحده خبری نیست.
آمریکا: چون برجام رسمی نیست، هرزمان بخواهیم اجرا نمیشود/ روحانی: اجازه نمیدهیم
«برجام یک معاهده رسمی نیست و هیچکس نمیتواند مانع این شود که یک طرفِ توافق آن را ترک کند.» مارک تونر سخنگوی وزارت امور خارجه دولت اوباما در نشست خبری اینها را در پاسخ به خبرنگاران گفت؛ او البته اضافه کرد که به ترامپ توصیه میکند زیر میز برجام نزند؛ چون «مفید» است. با این همه اساساً مدعای روحانی را دربارهی ناتوانی آمریکا برای کنارهکشی از برجام زیر سؤال برد. آقای رئیسجمهور دربارهی خط و نشانهای ترامپ علیه توافق هستهای در دانشگاه تهران گفته بود: «او خیلی چیزها دلش می خواهد، ممکن است دلش بخواهد برجام را تضعیف کند، دلش بخواهد برجام را پاره کند مگر میگذاریم ما که آمریکا برجام را پاره کند؟»
ظریف هم که از سربند نقض توافق به دست آمریکاییها ترجیح میدهد خیلی آفتابی نشود، از همان ژاپن جواب تونر را داد و تأکید کرد برجام یک معاهدهی بین المللی است؛ بنابراین یانکیها نمیتوانند یکجانبه بازی را به هم بزنند. ظریف شامگاه پنجشنبه در میان جمعی از دیپلماتهای ژاپنی گفته: «به نظر من این به نفع آمریکا و بقیه است که به این توافق بینالمللی پایبند باشند. از نظر آمریکاییها بهترین حالت این خواهد بود که بتوانند تحریمها را آنگونه که قبل از برجام داشتند، اعمال کنند. حتی اگر بتوانند چه چیزی عایدشان خواهد شد؟ اگر میتوانستند با اعمال تحریم اقتصاد ما را نابود کنند، چرا پای میز مذاکرات آمدند؟»
این آخر خط است؛ آمریکاییها که خرشان از پل گذشته تمایلی برای اجرای معاهده ندارند. برجام هرچه میخواستند برایشان به ارمغان آورد؛ حالا ظریف و روحانی ماندند و یک معاهدهی «غیررسمی» که ایالات متحده هرطور دلش بخواهد اجرا میکند و البته رأکتور بتنریزی شده و میلیاردها دلار خسارت و ضرر.
برجام؛ معاهدهای که رفته رفته مثل برف آب میشود
محسن رضایی راست گفته: «برجام مثل برف در حال آب شدن است.» دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقاد از دست-دست کردن دولت روحانی در اقدام متقابل دربرابر یانکیها، نوشت: «حالا که برجام مثل برف در اثر نقضهای پیدرپی آمریکا، در حال آب شدن است، باید مسئولان کشور از خود شجاعت نشان دهند و از آب رفتن کامل برجام و بیخاصیت شدن آن جلوگیری کنند، احتیاط گاهى عینِ ترس است. آیا دولت نمیخواهد، از بیخاصیت شدن برجام جلوگیری کند؟ اگر جلوی نقضهای پیدرپی آمریکا گرفته نشود، مدتی دیگر از برجام هیچچیزی نمیماند.»
در برابر تخلفات آمریکاییها باید ایستاد؛ این فصل مشترک تقریباً تمام آرا و نظرات مردم و مسؤلین است. عقبنشینی و تن دادن به مذاکرات بیشتر رهآوردی جز زبونی و ضرر نخواهد داشت. اما اقدام متقابل و متناسب چیست؟ قانون چه میگوید؟ به سراغ نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی رفتیم تا نظراتشان را در اینباره جویا شویم.
بروجردی: طبق قانون دولت باید غنیسازی را به ۱۹۰هزار سو برساند
«قانون اقدام متقابل و متناسب مصوب مجلس شورای اسلامی، مشخص کرده در صورت هرگونه نقض برجام باید چه اقدامی انجام داد.» اینها را علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت وقتی خبرنگار خبرگزاری دانشجو از وی دربارهی اقدام متقابل مقتضی پرسید. بروجردی در تشریح این مصوبه ادامه داد: «در بند سوم قانون مصوب مجلس آمده در صورت نقض برجام از سوی ۱+۵ یا یکی از کشورهای عضو این مجموعه، ایران میتواند در عرض ۲ سال میزان غنیسازی اورانیومش را به ۱۹۰ هزار سو برساند. همچنین در این بند به ساخت نیروگاهها و دیگر موارد فنی هم اشارهشده که البته معتقدم شاهبیت اصلی آن همان افزایش میزان غنیسازی است.»
بروجردی درپایان تصریح کرد: «آمریکاییها باید بدانند این بازی دو سر دارد و اگر نخواهند قواعد آنرا رعایت کنند نباید انتظار داشته باشند در سوی دیگر هم این قواعد رعایت شود و قطعاً باید بدانند بازنده این بازی آنها خواهند بود.»
نقوی حسینی: در مورد نقض برجام اجماع در کشور شکل گرفته/ دولت باید اقدام متقابل انجام دهد
قانون «اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام» روز سهشنبه مورخ بیست و یکم مهرماه 94 به تصویب بهارستان رسید. و حالا رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه معتقد است دولت روحانی گزینهای جز اجرای قانون برای مقابله با بدعهدیهای ایالات متحده در اختیار ندارد. سید حسین نقوی حسینی سخنگوی این کمیسیون هم معتقد است دولت هرچه سریعتر باید اقدامات متقابلش را براساس بند سوم قانون اجرایی کند.
وی در همین رابطه به بیانیه ۲۶۴ نماینده که خواهان اقدام متقابل و سریع دولت در قبال نقض برجام از سوی آمریکا شدند، اشاره کرد و در گفتوگو با خبرنگار ما، افزود: «این بیانیه در همین راستا بود. نمایندگان خواستار اجرایی شدن بند سوم مصوبه مجلس هستند. در بند سوم آمده در صورت نقض برجام دولت باید چه اقداماتی انجام دهد.»
نقوی حسینی تصریح کرد: «بستههای عملیاتی لازم در زمان مقتضی، اتخاذ تدابیر ویژه که ممکن است بازگشت به فعالیتهای هستهای قبل از برجام یکی از آنها باشد، ازجمله مواردی است که در بند ۳ قانون برجام آمده است.»
خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجو، به سراغ دیگر اعضای کمیسیون امنیت ملی رفت تا نظرات آنان را هم دربارهی اقدام مقتضی و متقابل دربرابر نقض برجام جویا شود. محمدجواد جمالی عضو هیئت رئیسه کمیسیون یکی از آنها بود؛ وی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، با اشاره به تصویب طرح تمدید ۱۰ ساله قانون تحریمها در سنا، اظهار داشت: «معتقدم برجام به طور کامل توسط آمریکاییها نقض شده و فکر میکنم باید به فعالیتهایمان قبل از برجام برگردیم. چنانچه رئیسجمهور آمریکا هم قانون تحریمی داماتو که باید تا سال ۲۰۱۶ خاتمه مییافت را تایید کند، تیر آخر به این توافقنامه شلیک خواهد شد و دولت باید با هماهنگی مجلس اقدام جدی و اساسی انجام دهد.»
بنده از همان روز دارم می سوزم که چرا یه مسئولی درباره دروغ بزرگ و شاخدار رئیس جمهور محبوبمان موضع گیری نکرد
همان که گفت و میخواست تمام تقصیر شکست برجام را متوجه رهبری کند /// آنروز ها که رهبری می فرمودند آمریکا و همپیمانانش قابل اعتماد نیستند آن موقع که خط قرمز ها رو رئیس جمهور و وزیر امور خارجه با توجه به تذکرات رهبری زیر پا گذاشتند و مستانه با دوستان و همکلاسی های قدیمشان مذاکره می کردند هوش نبودند که رهبری چه می گوید ... تا آخر سر رهبری گفنتد حالا که دارید مذاکره می کنید تعهد قوی بگیرید و ... ولی چه کردند این خائنین داخلی .
کسی حق نداره این خفت رو به گردن رهبری بندازه صحبتم با روحانی هستش ساله دیگه ایشون بخوان نامزد انتخابات بشن خودشون و کوچیک کردن