به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، در ادامه واکنشها به امضای قرارداد بین ایران ایر و شرکت بوئینگ برای فروش هواپیما، یک روزنامه آمریکایی به مشکلات احتمالی اجرایی شدن این قرارداد در دولت دونالد ترامپ پرداخته است.
روز یکشنبه مسئولان ایران ایر و کمپانی آمریکایی بوئینگ با حضور وزیر راه و شهرسازی قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیمای بوئینگ را امضا کردند.
این قرارداد شامل ۵۰ فروند بوئینگ ۷۳۷ و ۳۰ فروند بوئینگ ۷۷۷ پهن پیکر است. بنا به گفته مدیرعامل ایران ایر این هواپیماها در یک دوره ۱۰ ساله تحویل میشود. (جزئیات بیشتر)
اما روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی به نقل از کارشناسان و تحلیلگران، از مسیر دشوار اجرایی شدن این قرارداد خبر داده است.
در این گزارش آمده است: «توافق تاریخی بوئینگ برای فروش هواپیماها به ایران، قبل از اینکه شرکت بتواند هواپیما را در سال ۲۰۱۸ تحویل دهد، با یک مسیر پر از سنگلاخ مواجه است».
در گزارش این رسانه تاکید شد: «شرکت بوئینگ در بیانیهای اعلام کرد که این قرارداد فروش بر مبنای مجوز اعطا شده دولت آمریکا به بوئینگ در ماه سپتامبر انجام شد، اما فروش ۸۰ هواپیما با برخی احتمالات و مشکلات از قبیل مجوزهای تقنینی، مشکلات احتمالی مالی و دیگر مشکلات مواجه است. از نظر کارشناسان، مهمترین آنها احتمال لغو و ابطال مجوزهای دولتی پس از بر منصب نشستن دولت دونالد ترامپ است».
در همین ارتباط، «تایلر کولیس» مشاور حقوقی و کارشناس در زمینه قوانین مرتبط با تحریم در شرکت «فراری» در یادداشتی نوشته است: «در حالی که امروز، بوئینگ اجازه و مجوز صادرات هواپیما به ایران را دارد اما هیچ تضمینی وجود ندارد که فردا این موضوع صادق باشد».
به گفته کارشناسان آمریکایی، با توجه به مخالفت ترامپ با توافق هستهای ایران، او میتواند «با یک حرکت قلم رفع تحریمهای ایران بر اساس توافق هستهای را از بین برده و احتمالا فروش بوئینگ را متوقف کند».
«پیتر اسکینر» شریک شرکت «بویس اسکیلر و فلکسنر ال ال پی» که در زمینه قوانین مرتبط با کنترل صادرات فعال است، در این باره گفت: «همه این توافق (قرارداد فروش هواپیمای بوئینگ و ایران) از صدقه سری دولت اوباما است. خطر واقعی آن است که دولت جدید این رویکرد را تغییر دهد».
وال استریت ژورنال در ادامه گزارش خود به اظهارنظر و بیانیه ارسالی سخنگوی شرکت بوئینگ به این روزنامه اشاره کرده است.
در بیانیه ارسالی و ایمیلی سخنگوی بوئینگ آمده است: «ما به پیروی و دنبال کردن از رهبری دولت آمریکا در تمام تعاملاتمان با شرکتهای هواپیمایی ایران ادامه خواهیم داد و قاطعانه و قویا اعتقاد داریم که هرگونه تغییری باید به طور مساوی بر شرکتهای آمریکایی و غیرآمریکایی اثر بگذارد».
در بخش پایانی گزارش وال استریت ژورنال به برخی دیگر از احتمالات مشکل آفرین در مسیر اجرایی شدن فروش هواپیمای بوئینگ به ایران اشاره شده است.
این رسانه می نویسد: «به گفته یک کارشناس، جدا از سوالات و تردیدها درباره مجوز فروش، مشکلات دیگری هم وجود دارد از قبیل موتورهای هواپیما که آنها به مجوز صادراتی خاص خودشان نیاز دارند و سوالاتی درباره قطعات یدکی، تحریمهایی که در موضوع تامین مالی و چگونگی دریافت بهای فروش هواپیماها وجود دارد».