به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مخالفت و موافقت با لایحه برنامه ششم توسعه در صحن علنی مجلس امروز ادامه دارد؛ نظرات موافق و مخالف این لایحه به شرح زیر بود:
نماینده زاهدان در مخالفت با کلیات برنامه ششم:
مؤلفههای اجرایی اقتصاد مقاومتی در برنامه ششم توسعه رعایت نشده است
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز خانه ملت در مخالفت با کلیات لایحه برنامه ششم توسعه در سخنانی، گفت: در 38 سال گذشته قانون برنامه اصلا اجرایی نشده است، اگر اجرا میشد، شاهد محرومیت شهرها و استانهایی مانند سیستان و بلوچستان نبودهایم.
وی با بیان اینکه در نگارش قانون برنامه باید توان علمی و اقتصادی کشور را پیشبینی کنیم، افزود: متأسفانه در برنامههای گذشته، ایدهآلها را در برنامهنویسی مبنا قرار دادهایم، به طوریکه در مجلس 110 ماده اضافه کردهایم که 500 هزار میلیارد تومان هزینهها را برای دولت اضافه کرده است، با این شرایط هم شاهد رشد 8 درصدی اقتصاد هستیم.
نماینده مردم زاهدان در مجلس با تأکید بر اینکه باید مشکلات اساسی کشور را در قانون برنامه مدنظر قرار دهیم، گفت: بسیاری از مسائل در برنامه با واقعیتها همخوانی ندارد، در نگارش احکام منابع مالی در نظر گرفته نشده است که در این صورت در سال اول اجرای برنامه، روند آن کُند و در نهایت قفل میشود.
زاهدان اضافه کرد: هیچوقت منابع مالی در لوایح بودجه که یک پنجم قوانین برنامه است، منابع مالی پیشبینی نشده است که سرانجام با عملکرد منفی در اجرا، از سوی دولت مواجه بودهایم، بدون منابع مالی نمیتوانیم سهم روستائیان را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: ما فکر میکنیم که در برنامههای توسعه کشور پس از نگارش و تصویب، معجزهای اتفاق میافتد، برخی بندهای لایحه برنامه ششم توسعه نظیر وضعیت حضور داوطلبانه رزمندگان و کارکنان ارتش در جبههها باید مشخص شود.
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس نهم با طرح این سؤال که آیا در این لایحه برنامه ششم توسعه، تواستهایم تکلیف بازنشستگان کشوری و لشکری را برطرف کنیم، اظهار کرد: آیا مشکلات فرهنگیان در این مصوبه مرتفع شده است؟ آیا به خیل عظیم بیکاران توجه شده است؟ در لایحه برنامه ششم، تعداد زیاد فارغالتحصیل دانشگاهی پیشبینی شده است، آیا کشور به این میزان فارغالتحصیل و دانشجو نیاز دارد؟
شهریاری اضافه کرد: چقدر توانستهایم برای استانهای غیر برخوردار اقدام مناسب و در شأن آنها انجام دهیم؟ سؤال این است که شورای نگهبان تا چه اندازه در این سالها به نظام بودجهریزی و واقعبینی آن توجه کرده است؟
وی با تأکید بر اینکه دولت میگوید بسیاری از مواد مصوبه مجلس درباره لایحه برنامه ششم توسعه را قبول ندارد، افزود: باید واقعبینانه تصمیم بگیریم و توقعاتی که اجرایی نیست و باعث تنش بین دولت و مجلس میشود، پرهیز کنیم، بهتر است این برنامه را با دولت هماهنگ کنیم تا دولتمردان بتوانند آن را اجرایی کنند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به عهدشکنیهای آمریکا مشکلات و گرفتاریهای ما همچنان وجود دارد، باید به سمت اقتصاد مقاومتی پیش برویم، در این لایحه برنامه مؤلفههای اجرایی اقتصاد مقاومتی پیشبینی نشده است.
قربانی در موافقت با لایحه برنامه ششم:
توجه به آسیبهای اجتماعی از ویژگیهای برنامه ششم توسعه است
محمدحسین قربانی نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی صبح امروز (28 آذر) در موافقت با کلیات برنامه ششم توسعه با بیان اینکه کشور باید بر اساس برنامه مدیریت شود و قوانین موجود بر اساس سند مدیریتی 5 ساله نوشته شود گفت: ما برنامه پنجم را یک سال تمدید کردیم و بودجه سال 96 باید بر اساس برنامه ششم نوشته میشد و اکنون خوشحالیم دولت بودجه 96 را به مجلس تقدیم کرد.
وی افزود: یکی از چشماندازهای برنامه پنجم توجه و دستیابی به رشد 8 درصدی بود که نتوانستیم به آن دست پیدا کنیم. یکی از اهداف دیگر این برنامه 3 درصد رشد از طریق بهرهوری بود اما نه رشد 3 درصدی محقق شد و نه رشد 8 درصدی.
نماینده آستانه اشرفیه در مجلس با بیان اینکه دولت بالغ بر 97 میلیارد به تامین اجتماعی بدهکار است گفت: یکی از امتیازات این سند 6 ساله پرداخت بدهیها به تامین اجتماعی است.
قربانی توجه به آسیبهای اجتماعی علی الخصوص بیمه پایه سلامت را یکی از امتیازات این برنامه برشمرد و گفت: توجه به جامعه بزرگ ایثارگران و قانون جامع ایثارگری از دیگر امتیازات این برنامه است به کمبود نیروی انسانی در حوزه قضایی توجه شده که دولت باید آن را برطرف کند.
وی افزود: توجه به شفافیت پرداختها و پاداشها یکی دیگر از ویژگیهای برنامه ششم توسعه است مسئله حقوقهای نجومی اذهان مردم را آشفته کرده و افکار عمومی انتظار دارد دولت و مجلس برای مقابله با آن برنامه داشته باشد این حقوقها ناشی از خلاءهای قانونی بود و مدیرانی که حقوق نجومی گرفتهاند برای خود قانون تدوین کردهاند.
نماینده آستانه اشرفیه در مجلس با اشاره به اینکه منابع بانکی باید در اختیار تولید باشد، گفت: خوشحالیم که دولت
به این مسئله توجه کرده است اگر این منابع در اختیار تولید قرار بگیرد اشتغال ایجاد میشود.
قربانی افزود: یکی از مشکلات شمال کشور کمبود آب است که در برنامه ششم توجه به کمآبی دیده میشود.
شهریاری تصریح کرد: من فکر میکنم که اگر قانون برنامه پنجم را یک سال دیگر تمدید کنیم، اتفاقی نمیافتد تا در این فرصت با همکاری دولت یک قانون جامع و واقعبینانه تصویب کنیم.
میرزایی در مخالفت با کلیات برنامه ششم توسعه اعلام کرد
اذعان سخنگوی دولت به اجرایی نبودن برنامه ششم توسعه
جلال میرزایی نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه برنامه ششم توسعه کل کشور، اظهار کرد: با در این برنامه ما با چیزی بهعنوان برنامه راهبردی مواجه نیستیم.
وی با بیان اینکه آنچه که ما در برنامه ششم توسعه میبینیم مسائل روزمره کشور است، گفت: بنده نمیدانم اشاره به اردو رفتن در یک برنامه راهبردی 5 ساله چه ضرورتی دارد.
میرزایی درباره نحوه تدوین و ارائه گزارش، خاطر نشان کرد: روز چهارشنبه 2 قسمت برنامه به نمایندگان جهت مطالعه ارائه شد اما وقتی نمایندگان امروز در صحن علنی حاظر شدند متوجه شدند که این گزارش 4 بخش دارد و تغییراتی که از روز چهارشنبه تا امروز انجام شده بیانگر این است که اگر زمان بررسی را به دو روز دیگر موکول کنیم شاهد تغییرات بیشتری خواهیم بود و همچنین این تغییرات بیانگر این است که خود اعضای کمیسیون تلفیق برنامه اطمینان و اجماعی نسبت به مصوباتشان ندارند.
نماینده مردم ایلام در مجلس با بیان اینکه نارساییهایی در مصوبات کمسیون تلفیق برنامه وجود دارد، گفت: در این کشور وقتی که میخواهیم مشکلات بیان کنیم، مشکلات را بیان میکنیم اما وقتی که میخواهیم برای حل مشکلات برنامه بنویسیم مسیر دیگری را پیش میگیریم و درگیر مسائل روزمره میشویم ما یاد نگرفته ایم که وقتی مشکلات را تدوین و جمعبندی میکنیم آنها را اولویت بندی کنیم و با توجه به کمبود منابع کدام یک از این مشکلات در اولویت است.
میرزایی ادامه داد: مروری بر مصوبات کمیسیون تلفیق بیانگر این است که بدون توجه به کمبود منابع تکالیفی برای دولت در نظر گرفته شده است که دولت قادر به انجام آنها نیست.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات کشور بیکاری است، تصریح کرد: ما رشد اقتصادی کشور ما اشتغال محور نبوده و سرمایه محور و تکنولوژی محور بوده است.
نماینده مردم ایلام در مجلس تصریح کرد: دقت کافی در تدوین این برنامه صورت نگرفته و دغدغه و نگاه جزئی نگر، محلینگر و منطقهای نگر باهث شده سیاستهای کلی و اهداف اصلی به حاشیه رانده شود و سیر تدوین برنامه به سمتی رفته که نه تنها سیاستهای سند چشم انداز بلکه سیاستهای اقتصاد مقاومتی در بندها و تبصرهها حاکم نباشد و تنها در قالب مفاهیم و به صورت شکلی در برخی از بندها از آنها نامی برده شود.
میرزایی با بیان اینکه یکی از مشکلات کشور تولید در کشور است، گفت: که نتیجه آن کمبود درآمد برای دولت و ادامه فقر در جامعه است اما ما شاهد هستیم که نگاه حاکم بر این برنامه توزیع محور است و نه تولید محور، باید تولیدی وجود داشته باشد تا ما دغدغه توزیع آن را داشته باشیم.
وی در پایان گفت: برنامهای که در ارتباط با راهبردهای اساسی آن بین دولت مجلس اجماعی نیست و بین نخبگان اجماع نظر وجود ندارد این برنامه چگونه قابل اجرا است. در جلسهای که امروز با آقای نوبخت داشتیم وی اشاره کرد که این برنامه قابلیت اجرایی ندارد. بنابراین ما چه عجله ای داریم کلیات برنامه را که قابلیت اجرا ندارد را تصویب کنیم.
نماینده مشهد در مجلس در موافقت با کلیات برنامه ششم:
نظام بودجهای کشور باید از بیعدالتی و فقدان توازن خارج شود
حجتالاسلام نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز(یکشنبه، 28 آذر) خانه ملت در جریان بررسی کلیات لایحه برنامه ششم توسعه، در موافقت با کلیات این لایحه در سخنانی، گفت: لایحه برنامه ششم توسعه که امروز به مجلس ارائه شده، نقاط قوتی دارد که میتواند به عنوان «برنامه ششم» مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: یکی از نکاتی که در برنامه ششم توسعه وجود دارد، پرداختن به موضوعات اساسی است؛ ما در کشور کمتر داشتیم که به موضوع اسناد راهبردی پرداخته میشده است.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه برنامههای توسعه در ذیل سند چشمانداز قرار دارد، اظهار کرد: باید نسبت به لوایح برنامه، یک نگاه میانبرنامهای داشته باشیم؛ این موضوع امر درستی است که در این لایحه مورد توجه قرر گرفته است.
حجتالاسلام پژمانفر آب و کشاورزی را یکی از موضوعات مورد توجه در لایحه برنامه ششم توسعه دانست و تأکید کرد: همواره یکی از اشکالات اساسی که به حاکمیت گرفته میشود، بی عدالتی در نظام حقوق و دستمزد است که در لایحه برنامه ششم به این موضوع به خوبی توجه شده تا در آینده شاهد حقوقهای نجومی نباشیم.
وی ادامه داد: ما به شدت نیازمند این هستیم که نظام بودجهای کشور از عدم توازن و بی عدالتیهای موجود خارج شود؛ ما باید کاری کنیم که قواعد مالی را براساس بودجههای سالیانه تهیه و تنظیم کنیم.
نماینده مردم مشهد در مجلس، اضافه کرد: برخی این طور وانمود میکنند که کمیسیون تلفیق برنامه ششم از بیرون چنین لایحهای را تنظیم کرده است، این درست نیست که برخی مسئله را وارونه جلوه میدهند.
حجتالاسلام پژمانفر با بیان اینکه امروز میگویند که دولتها زیر بار اجرای برنامه نمیروند، گفت: آیا ما باید از مسئولیتهای خودمان شانه خالی کنیم؟، امروز روحیه حذف مجلس از نظام برنامهریزی کشور دنبال میشود، میگویند اگر چیزی را که ما میگوییم تصویب نشود، نمیتوانیم اجرا کنیم؛ میگویند چیزی را اجرا میکنیم که مصوبه خودمان باشد، این یعنی اینکه مجلس هیچ کاره است، پس دولت خودش بِبُرد و بدوزد.
وی همچنین یکی از نکات اساسی در لایحه برنامه ششم توسعه را تعیین تکلیف بدهیهای دولت دانست و افزود: کاهش آسیبهای اجتماعی یکی از مسائل مهمی است که در این لایحه به آن توجه شده است، البته در این برنامه، ضعفهایی وجود دارد، اما نباید کلیات آن را رد کنیم.
نماینده مردم مشهد در مجلس، اضافه کرد: امروز دولت به دلیل اینکه به برجام توجه داشت، کمتر به تولید و اشتغال توجه و تمرکز داشته است. مشوقهای تولید در این برنامه مدنظر قرار داده شده است که در خارج کردن اقتصاد کشور از رکود و بیکاری مؤثر است.
حجتالاسلام پژمانفر با بیان اینکه دولت و مجلس امروز باید به خروج رکود از اقتصاد کشور و حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم کمک کنند، گفت: متأسفانه دولت چیزی را که در بخش فرهنگی ارائه کرده، دو ماده بوده است، آیا پیشنهاد دادن و اضافه کردن بندهایی به آن ضعف است؟
وی تصریح کرد: امروز یکی از دغدغههای اصلی کشور، مسئله فرهنگ است. موضوع مستقلی به عنوان فرهنگ در لایحه پیشنهادی دولت ارائه نشده است، فعالیتهای مسجدمحور در این لایحه مورد تأکید قرار گرفته است. امور ایثارگران و گسترش فرهنگ ایثار و شهادت از سوی صداوسیما و آموزش و پرورش نیز در این لایحه مورد توجه جدی قرار داده شده است.
نماینده مردم مشهد در مجلس با بیان اینکه باید برای ساماندهی فضای مجازی برنامه داشته باشیم، افزود: در حوزه زنان، خانواده و ورزش مصوبات خوبی در لایحه برنامه ششم توسعه داشتهایم؛ اگر به این موضوعات وارد نشویم، قطعا اشکالات فراوانی بوجود میآید.
حجتالاسلام پژمانفر خاطرنشان کرد: در لایحه برنامه ششم توسعه، به بحث امنیت به صورت جدی توجه شده است، مجلس وظیفه قانونگذاری و نظارت بر عملکرد دولت دارد که در این لایحه بر نظارت مجلس بر عملکرد دولت تأکید بسیاری شده است.