به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ در نشست خبری این دوره از جشنواره که روز 26 دی ماه در تالار مشاهیر تئاتر شهر برگزار شد، سعید اسدی دبیر و پیمان شریعتی دبیر اجرایی این دوره از جشنواره، بخش های مختلف این دوره از جشنواره تئاتر فجر را تشریح کردند.
به گفته سعید اسدی در این دوره از جشنواره 4 گروه مختلف، داوری آثار 4 بخش را بر عهده دارند؛ بر همین اساس، مسابقه جوان با داوری محمد امیر یاراحمدی، شهرام زرگر و آرش دادگر برگزار می شود.
آثار بخش مسابقه مرور تئاتر ایران نیز توسط گروهی مرکب از رضا حداد، سهراب سلیمی، حسین مسافرآستانه، رضا مهدی زاده و نادر برهانی مرند داوری می شوند.
داوری آثار بخش مسابقه بین الملل نیز توسط گروهی مرکب از تئودور استریتو از یونان، ناتاشا ونت استند از هلند، گئو سئوک از کره جنوبی و فرهاد مهندس پور و مسعود دلخواه انجام می شود.
در بخش نمایش های تعاملی و محیطی نیز گروهی مرکب از حسین عاطفی، محمد حسین ناصربخت، شهرام کرمی، آزاده گنجه و عقیل تقی زاده، آثار را ارزیابی می کنند.
دراین نشست سعید اسدی آماری از آثار بخش های گوناگون جشنواره ارایه کرد و افزود: به سیاق سال گذشته جشنواره امسال نیز از فصل پاییز و با برگزاری بخش های نمایشنامه نویسی و نمایشنامه خوانی، کارگاه های آموزشی، همایش هنرمندان استان ها و جشنواره های فجر استانی آغاز شد.
وی افزود: در این دوره از جشنواره 130 نمایش اجرا دارند که از این میان 111 نمایش داخلی و 19 اثر از کشورهای دیگر هستند.
اسدی با اشاره به اجرای آثاری از کشورهای عراق، ترکیه، اسپانیا، لهستان، فرانسه، سوییس، یونان و ... در این دوره از جشنواره افزود: 79 نمایش در بخش صحنه ای و 32 نمایش در بخش تئاتر محیطی و تعاملی اجرا می شوند.
به گفته دبیر جشنواره تئاتر فجر، از میان اثار داخلی، 62 اثر از تهران و 49 اثر از دیگر شهرها اجرا دارند ضمن اینکه میانگین سنی کارگردان های حاضر در جشنواره 36 سال است. جوان ترین کارگردان حاضر در جشنواره 21 سال و سمن ترین آنها 71 سال سن دارند.
اسدی با ابراز خرسندی از افزایش حضور بانوان هنرمند در این دوره از جشنواره گفت: حتی در بخش محیطی هم حضور بانوان در قیاس با دوره های گذشته پررنگ تر است.
وی خاطرنشان کرد: خراسان رضوی با 7 نمایش، بیشترین آثار را در این دوره از جشنواره دارند. دبیر جشنواره تئاتر فجر با ارایه توضیحاتی درباره بخش بین الملل تاکید کرد : رویکرد ما در انتخاب آثار این بخش، معرفی شیوه های اجرای تئاتر است. علاوه بر آن تلاش کرده ایم کسانی را به عنوان مهمان دعوت کنیم که این امکان را بدهند تا تئاتر ایران در دیگر کشورها شناخته شود.
اسدی با ابراز خرسندی از هماری 10 تماشاخانه خصوصی در این دوره از جشنواره متذکر شد که تعدادی کارگاه آموزشی در این تماشاخانه ها برگزار می شوند و آثار 5 استان نیز در این بخش که بعلاوه تئاتر نام دارد، به صحنه می روند.
دبیر جشنواره تئاتر فجر با یادآوری محورهای این دوره از جشنواره که در فراخوان اعلام شده است، از توجه به نمایش های مذهبی، آیینی سنتی، مقاومت و دفاع مقدس، مسئولیت اجتماعی ، ادبیات کهن و ... به عنوان مهمترین رویکردهای این دوره از جشنواره نام برد.
وی همچنین از همکاری جشنواره با پویش ملی «من صدای آب هستم» و همراهی آن با نابینایان و ناشنوایان به عنوان دیگر رویکردهای این جشنواره در توجه به مسایل اجتماعی خبر داد. اسدی درباره بخش عکس گفت: در این بخش هزار و 25 اثر رسید که در نهایت 71 عکس برای حضور در نمایشگاه و چاپ در کتاب انتخاب شد.
همچنین پیمان شریعتی دبیر اجرایی این دوره از جشنواره ضمن تشکر از همکاری شهرداری تهران برای کمک های بی چشم داشت در برگزاری هر چه بهتر جشنواره، از حضور یوجینیو باربا هنرمند سرشناس تئاتر جهان خبر داد و گفت: جشنواره امسال در بازه زمانی 12 تا 22 بهمن ماه نیز برگزار می شود و باربا در این مقطع در ایران خواهد بود و 5 اجرا دارد و در کنار آن نیز مستر کلاس و کارگاه هایی برای وی پیش بینی شده است.
در بخش پرسش و پاسخ این نشست، سعید اسدی درباره تداخل نمایش های بین الملل جشنواره تئاتر با جشنواره فیلم فجر گفت: ازآنجاکه مهمانان ما در بخش بین الملل، هنرمندان خارجی هستند، نمی توانستیم زمان حضور آنان را تغییر بدهیم چون آنها از مدتها قبل برای فعالیتهایشان برنامه ریزی می کنند بنابراین هرچند ممکن است سینما برای تعدادی از مخاطبان جذابتر باشد، اما شآن تئاتر فوق العاده است.
وی درباره اجرای آثاری درباره انقلاب اسلامی در جشنواره تصریح کرد: آثاری که در جشنواره تئاتر فجر اجرا می شوند، گفتمان های انقلاب همچون مخالفت با تروریزم، توجه به عدالت اجتماعی و ... را مورد توجه قرار می دهند . از سوی دیگر نگاه هنمرندان ما به جامعه سویه ای انتقادی و کاوشگرانه دارد که این موضوع نیز جزو گفتمان ها و اهداف انقلاب اسلامی است.
اسدی در بخش دیگری از این نشست درباره معیار انتخاب اثار بخش بین الملل گفت: انتخاب آثار خارجی در تئاتر بسیار دشوار است چون باید با فرهنگ ما تطابق داشته باشد.البته یکی از نمایش های بین المللی امسال کاملا منطبق بر مسایل اجتماعی در غرب است.
او در ادامه از برخی بی عدالتی ها در عرصه بین الملل انتقاد کرد و توضیح داد: متاسفانه کشور امریکا در صدور ویزا برای برخی از کسانی که به ایران سفر کرده اند، مشکل تراشی می کند و همین مساله ما را برای دعوت از مهمانان خارجی با مشکل روه برو می کند.
در بخش پایان این نشست، پیمان شریعتی دبیر اجرایی جشنواره، این دوره از جشنواره را یکی از خاص ترین دوره ها به لحاظ حضور مهمانان خارجی و استانی دانست.
او با اشاره دشواری های برگزاری جشنواره تئاتر فجر خاطرنشان کرد: این جشنواره به لحاظ اجرایی یکی از سخت ترین جشنواره ها است زیرا هماهنگی برای صدور ویزا، ارسال دکور گروه ها و ... بسیار سخت است و این گونه نیست که در بخش بین الملل فقط کارهای مبتنی بر تکنیک انتخاب شده باشند، چراکه تلاش کرده ایم آثار این بخش از تنوع کافی برخوردار باشند.
این مدیر هنری همچنین از همراهی بخش های مختلف شهرداری تهران در زمینه اطلاع رسانی و تبلیغات شهری جشنواره قدردانی کرد.
سی و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از اول تا دوازدهم بهمن ماه برگزار می شود.