تعداد شرکتهای دولتی زیانده، در سال ۹۵، ۱۸ برابر پیشبینی بودجه بود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، درحالیکه مدیران ارشد دولت، سال ۹۵ را سال رشد و رونق اقتصادی اعلام کرده بودند، گزارش تفریغ بودجه از تشدید زیاندهی شرکتهای دولتی در این سال حکایت میکند.
به گزارش خبرگزاری دانشجو درحالیکه در قانون بودجه سال ۹۵، تنها برای ۹ شرکت دولتی زیان پیشبینی شده بود، در پایان سال ۱۵۳ شرکت دیگر نیز زیانده شدند.
براساس گزارش تفریغ بودجه ۹۵، منابع تحقق یافته شرکتهای دولتی ۶۵۲ هزار میلیارد تومان بوده که ۷۵ درصد آن برابر ۴۹۰ هزار میلیارد تومان صرف هزینههای جاری و تنها ۱۶۰ هزار میلیارد تومان در بخش سرمایهای به مصرف رسیده است.
در قانون بودجه ۹۵، تعداد ۹ شرکت دولتی تحت عنوان شرکت زیانده درج شده بود و برای جبران زیان این ۹ شرکت ۱۵۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است. این درحالی است که در پایان سال گذشته ۱۵۳ شرکت علاوه بر ۹ شرکت مذکور زیانده شدهاند. براین مبنا ۲۱۵ میلیارد تومان از بودجه عمومی برای جبران زیان آنها لحاظ شده است.
یادآور میشود گزارش تفریغ بودجه ۹۵، همچنین نشاندهنده تخلف ۱۶ هزار میلیاردی وزارت نفت و ۳۷۰ میلیارد تومانی پالایش و پخش، تخطی ۸۰ درصدی دولت در اجرای احکام، کسری تراز عملیاتی ۶۳ هزار میلیارد تومانی و پرداخت ۱۵۰۰ میلیارد تومان زیان شرکتهای دولتی است.
به گفته رئیس دیوان محاسبات تنها ۲۰ درصد احکام بودجه ۹۵ اجرایی شده است. سوال اینجاست که چرا لایحه بودجهای که دولت و مجلس ماهها صرف بررسی و تصویب آن میکنند درنهایت ۸۰ درصد آن اجرایی نمیشود؟
بنابر گزارش دیوان محاسبات، تنها ۷ درصد از منابع یارانهای وصول شده (از محل اصلاح قیمت حاملهای انرژی) به تولید و سلامت اختصاص یافته است.
رفتار توأم با شگفتی دولت در عدم اجرای ۸۰ درصد احکام قانون بودجه، و صرف ۷۵ درصد بودجه شرکتها و دستگاههای دولتی در هزینههای جاری (در مقابل هزینه ۲۵ درصدی برای سرمایهگذاری) و عدم واریز ۱۴ هزار میلیارد تومان از درآمدهای نفتی به خزانه، این پرسش را پیش میکشد که اساساً قانون بودجه با چند ماه وقت از نمایندگان، برای چه تدوین میشود؟ برای اجرا نشدن؟ و با این وجود چرا رئیسجمهور مدام شعار شفافیت میدهد؟