به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، این مستند با تهیه کنندگی و کارگردانی محمدرضا محمدی نجات، تاریخچه و ابعاد حضور و دخالت های خارجی در ایران پیش از انقلاب را در جنبه های گوناگون نظامی، اقتصادی و سیاسی ایران بررسی می کند و در این راستا از تصاویر و اسناد آرشیوی و اظهارات تحلیلگران، آگاهان تاریخی و شاهدان این ماجراها، کمک گرفته است.
مستند «سایههای پنهان» با تمرکز بر بررسی زوایای پیدا و پنهان چهار دهه حضور مستشاری آمریکاییها در عصر پهلوی دوم طراحی شده و با حضور در شهرها و مکانهای ثبت شده، رد پای تاریخ را دنبال کرده است.
«سایههای پنهان» در این راه از روایت شخصیتهای عصر پهلوی دوم مثل خاطرات ارتشبد حسین فردوست و دست اندر کاران نظام سابق، همین طور روایت نیروهای چپ در شناسایی خط وابستگی به آمریکا و بسط و گسترش این خط در قبل از انقلاب استفاده کرده است.
این مستند در چهار قسمت 25 دقیقه ای تهیه شده و هر قسمت موضوعات شاخصی را دنبال می کند.
قسمت اول به وقایع دهه بیست قرن حاضر پرداخته و موضوعاتی چون ورود اولین گروه های نظامی آمریکایی به ایران بعد از اشغال جنوب کشور توسط انگلیسی ها و نیز کنفرانس تهران می پردازد. در ادامه به نفوذ فرهنگی در قالب گروه های فیلمبرداری و مردم شناسی جهت جمع آوری اطلاعات اشاره می کند و گسترش نفوذ آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم و تاثیر سفر شاه به آمریکا در سال ۱۳۲۸ در بسط و گسترش حضور آمریکایی ها را طرح می کند.
قسمت دوم به اصل چهار ترومن و کودتای ۲۸ مرداد و نقش مستشاران آمریکایی در به قدرت بازگرداندن شاه می پردازد. همین طور گسترش نفوذ فرهنگی آمریکا از طریق افتتاح دفتر روابط فرهنگی ایالات متحده در تهران را به بحث می گزارد.
قسمت سوم به وقایع دهه چهل و تاثیر آمریکا در اصلاحات ارضی، انقلاب سفید، انجمن های ولایتی و ایالتی، کاپیتالاسیون و اعتراض روحانیت و عشایر به آن پرداخته و نقش آمریکا در سرکوب قیام عشایر را بررسی می کند.
قسمت چهارم به بحران نفتی سال ۱۹۷۳ و افزایش درآمد شاه و موج گسترده خرید سلاح های پیشرفته توسط شاه پرداخته و به ابعاد اجتماعی و تربیتی حضور مستشاران آمریکایی و خانواده هایشان اشاره می کند.
و در پایان، پیروزی انقلاب و خروج مستشاران آمریکایی از ایران هدف نهایی این مستند است.
مستند «سایههای پنهان» جدیدترین محصول مشترک شبکه جهانی سحر و شبکه مستند، به تازگی در معاونت برون مرزی رونمایی شده و در آینده نزدیک، به 4 زبان کردی، آذری، اردو و بوسنیایی از کانال های شبکه سحر به نمایش گذاشته خواهد شد.