پارک علم و فناوری مازندران با تبدیل شدن به قطب علمی و فناوری منطقه در راستای جذب شرکتهای فناور و تجاری سازی و ارتباط بین صنعت و دانشگاه قدم برداشته است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پارکهای علم و فناوری محیط مناسبی برای شرکتهای فناور هستند. عمده فعالیت این پارکها در زمینه ایده پردازی، پژوهش علمی، طراحی مهندسی فروش و پشتیبانی برای تحقق محصولات فناوری در عرصههای صنعتی و ارائه خدمات تخصصی است.
پارکهای علم و فناوری به عنوان واحدهای تحقیق و توسعه، میتوانند خیلی از مشکلات موجود را از بین برده و به بهبود وضعیت بپردازند. با نگاه اجمالی بر فعالیت برخی از این واحدها، میتوان پی برد که به چه نحوی از این واحد بهره گیری شده است.
یکی از واحدهای پارک علم و فناوری در استان مازندران دایر است که در این گزارش به فعالیتهای مهم و عمده این واحد میپردازیم.
پارک علم و فناوری مازندران مجموعهای تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که به عنوان یکی از مهمترین ساختارهای مؤثر در اقتصاد دانش بنیان، محیطی مناسب برای استقرار، رشد، توسعه و شکوفایی مؤسسات و شرکتهای دانش بنیان را فراهم میآورد و شرکتهایی فناور مستقر در آن در تعامل سازنده با دانشگاهها و سایر مؤسسات پژوهشی و فناوری به فعالیتهای فنّاورانه میپردازند.
هدف اصلی پارک علم و فناوری مازندران تولید و افزایش ثروت در جامعه از طریق ایجاد و توسعه فعالیت مؤسسات متکی بر دانش و فناوری است.
کارکنان و فناوران پارک با بهره گیری از ظرفیتهای متنوع علمی، پژوهشی و منابع انسانی و طبیعی به خصوص در عرصههای کشاورزی، شیلات، منابع طبیعی، سلامت، فناوری اطلاعات، گردشگری و فنی و مهندسی تمام تلاش خود را جهت دستیابی به چشم انداز استقرار۷۰۰ شرکت دانش بنیان در مدت ۵ سال و تشکیل حداقل ۸ مرکز رشد در شهرستانهای استان به کار خواهند بست.
پارک علم و فناوری مازندران خود را متعهد میداند که با شعار تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی حامی موثر و ممتازی برای کارآفرینان و سرمایه گذاران ایران اسلامی باشد.
مجموعه مدیریت پارک علم و فناوری مازندران، بر این باور است که بهترین پل ارتباطی ما بین دانشگاه و صنعت پارکهای علم و فناوری میباشند که میتوانند با حل مشکلات بخش تولید، صنعتی پویا و رقابتی را به ارمغان آورند.
پارک علم و فناوری مازندران با تبدیل شدن به قطب علمی و فناوری منطقه در راستای جذب شرکتهای فناور و تجاری سازی و ارتباط بین صنعت و دانشگاه قدم برداشته است.
علی معتمد زادگان، سرپرست پارک علم و فناوری استان مازندران در این رابطه میگوید: پارک علم و فناوری مازندران تقریبا ۱۲۵ شرکت دارد که ۳۰ درصد این شرکتها دانش بنیان و بقیه شرکتها فناور و ... هستند و همچنین ۶ مرکز رشد در استان مازندران وجود دارد.
وی میافزاید: در پارک علم و فناوری یک سری پلتفرمهای وجود دارد که از استارتاپها برای تجاری سازی ایدهها حمایت میکند.
سرپرست پارک علم و فناوری مازندران از بهرهبرداری پردیس پارک علم و فناوری استان مازندران خبرداد و میگوید: در عرض چند ماه آینده، بخش خصوصی در پردیس پارک علم و فناوری سرمایه گذاری میکند.
او میگوید: بزرگترین دستاور در دهه اخیر در این مرکز تشکیل صندوق پژوهش فناوری استان مازندران است که با مشارکت بیش از ۵۰ درصد بخش خصوصی و در حال حاضر مشغول به فعالیت است.
«صندوق پژوهش فناوری به منظور تامین منابع مالی با ریسک بالا برای استارتاپها راه اندازی شده است. این صندوق ظرفیتهای بانک را دارد؛ اما اجازه سپرده گیری را ندارد در نتیجه میتواند تامین سرمایه و اجازه نامه را صادر کند. ویژگی مهم این صندوق این است که شرکتهای دانش بنیان معمولا دانش فنی نامشهود قابل توجهای دارند این صندوق میتواند ایدهها را ارزش گذاری کند. شرکتها میتوانند ایدههای خود را به عنوان ضمانت نامه در برابر تامین سرمایه به صندوق پژوهش فناوری بسپارند.»
معتمد زادگان میافزاید: شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری بسیار فعال و در بحث نوآور خلاق و در بخش ایجاد اشتغال پایدار هستند.
سرپرست پارک علم و فناوری مازندران معتقد است با وجود شرایط اقتصادی شرکتها و استارتاپها در فروش و صادرات محصولات موفق بوده اند.
وی در این مورد میگوید: یکی از استارتاپها توانست سامانه بینج بار برای فروش برنج طرحی کند که از این طریق واسطهها کمتر و قیمت برنج به بهای مناسب تری و سود آوری بیشتر برای شالیکارن به فرش برسد.
استان مازندران با تولید سالانه بیش از یک میلیون تن برنج سفید در ارقام مختلف رتبه نخست را دارد و 42 درصد نیاز کشور را به این محصول تامین می کند.
این سامانه را یکی از واحدهای فناور مستقر در پارک علم وفناوری مازندران طراحی کرده است تا از این پس کشاورزان برنج کار به صورت مستقیم با خریداران در سراسر کشور و حتی خارج از کشور ارتباط گرفته و دسترنجشان را با حذف دلالان و واسطهها به فروش برسانند.
سامانه بینج بار تمامی انواع برنج توسط خود کشاورز و بدون واسطه به دست مصرف کننده خواهد رسید. این سامانه مبتنی بر تضمین کیفیت محصول است و کارشناسانی با همکاری پژوهشکده برنج قبل از قرار دادن محصول در سامانه از آنها نمونهگیری میکنند و آزمایشات لازم برای راستی آزمایی انجام میشود و در صورت تایید در سامانه قرار میگیرد.
با هدف و افزایش بهرهوری سطح زیر کشت برنج منطقهای و همچنین کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی، پشتیبانی و آموزش کشاورزان عضو سامانه را نیز انجام خواهند داد و برای این منظور کارشناسان در تمامی مراحل کشت به صورت هفتگی با کشاورزان ارتباط داشته و نکات فنی و تخصصی لازم را به آنها انتقال خواهند داد.
معتمد زادگان معتقد است بزرگترین مشکل دغدغه سرمایه در حوزههای قدیمی و سنتی است و انتقال سرمایه این حوزهها به فناوری داده شود مورد دیگر وجود فضای فیزیکی که بتوانیم شرکتها را در کنار هم قرار دهیم که تاثیر بسیار خوبی خواهد داشت.
وی میافزود: در حال حاضر با کمبود فضای فیزیکی در استان مواجه هستیم و به این نیاز داریم سازمانهایی که ساختمانهای بلا استفاده دارند با مالکیت خودشان در اختیار شرکتها قرار دهیم.
سرپرست پارک علم و فناوری مازندران معتقد است با تشویق خیرین به سمت علم و فناوری میتوان اشتغال پایدار برای جوانان به وجود آوریم.
وی در ادامه میگوید: تربیت نیروهای متخصص برای هدایت استارتاپها یکی از اهداف پارک علم و فناوری در استان است.