عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: احتمالاً مافیای صنعت مرغ برای کسب سود مجدد و بازگرداندن قیمت سابق با حاشیه سود فراوان وارد عمل شده است.
عباسی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: متاسفانه درروزهای اخیر شاهد صحنههای دلخراشی از دفن جوجههای زنده در زیر خاک بودیم که با انتشار نامه انجمن جوجه یک روزه ایران مبنی بر مازاد بودن ۱۵ میلیون قطعه جوجه در فروردین ماه و مشخص شدن عمدی بودن این اقدام دلخراش، نه تنها اسباب ناراحتی و آزار هموطنانمان گردید بلکه واکنش متخصصین را نیز به همراه داشت.
وی افزود: در واقع جوامع بشری برای تولید و تأمین غذای خود اقدام به اصلاح نژاد و پرورش صنعتی دام و طیور نمودند که با توجه به حجم بالای تولید در این روند اقدامات ناشایستی هم صورت میگیرد؛ که اخیراً نمونهای از آن را در مورد دفن جوجهها شاهد بودیم.
عباسی تصریح کرد: در صنعت مرغداری ایران که یکی از بزرگترین تولید کنندگان گوشت مرغ در خاورمیانه است به صورت میانگین سالانه ۱.۲ میلیارد قطعه جوجه گوشتی و بیش از ۲ میلیون تن گوشت مرغ تولید میشود. در حقیقت در صنعت مرغداری ایران با احتساب جوجههای تخمگذار، جوجه مرغ مادر و جوجه مرغ اجداد سالانه ۱.۴ میلیارد قطعه جوجه یکروزه توسط کارخانههای جوجه کشی تولید میشود و پس از تولید، اصطلاحاً در جوجههای گوشتی و تولید و تعیین جنسیت در دیگر جوجهها روانه مرغداریها شده تا در صنعت تولید گوشت، تخم مرغ و جوجه یکروزه استفاده شوند؛ و بخشی از جوجههای تولیدی که امکان پرورش را از نظر مشکلات جسمی و ناتوانی ژنتیکی دارند از بین میروند و یا غذای حیوانات میشوند که حدوداً سالی شامل ۴۰ میلیون قطعه میشود.
وی افزود: در صنعت تولید گوشت مرغ ایران حدودا ۲۳ هزار واحد تولیدی مشغول به فعالیت هستند و تعداد زیادی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این صنعت مشغول به فعالیت میباشند که با توجه به نوسانات بازار و شرایط اقتصادی موجود و همچنین عدم حمایت صحیح دولت از تولید کننده در چند سال اخیر با مشکلات و ضرر و زیانهایی روبرو شده اند؛ و این صنعت با توجه به عدم حمایت صحیح از آن دیگر توان ریسک و ضرر و زیان ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: یکی از بی تدبیریهای دولت و عدم برنامه ریزی مسئولین امر به ویژه انجمن جوجه یکروزه را میتوان در همین فاجعه اخیر معدوم کردن ۱۵ میلیون قطعه جوجه یکروزه مشاهده کرد. در مورد این عمل چند سوال ایجاد میشود که آیا اقدام کارخانههای جوجه کشی صحیح بود و راهکار دیگری وجود نداشت؟ مقصر اصلی این ماجرا نگاه منفعت طلبانه تولید کنندگان است یا بی تدبیری مسئولان؟ نقش دولت در جلوگیری از این اتفاق چیست و چه اقدامات لازمی را انجام نداده است؟
عباسی اظهار کرد: در چند ماه اخیر که به دلیل کرونا بسیاری از مشاغل و صنایع کشور با ضرر و زیان روبرو شده است صنعت از پیش آسیب دیده مرغداری هم مستثنی نبوده و با کاهش تقاضا در بازار روبرو شده است و مرغدارانی که به امید بازار پر رونق شب عید اقدام به پرورش کرده بودند با ضرر زیادی رو برو شدند؛ و همین امر باعث عدم اقبال برای جوجه ریزی مجدد شده است لذا جوجههای تولیدی در فروردین ماه بدون مشتری مانده و کارخانه جوجه کشی و مرغدار مرغ مادر ناچار به تحمل ضرر و زیان شده است و با توجه به اینکه رها کردن این جوجههای یکروزه در طبیعت و بین روستاییان باعث ایجاد مشکلات محیط زیستی و همچنین بهداشتی میشود ناچار به حذف آن شده اند. اما برای حذف این تعداد جوجه راهکارهای زیادی در صنعت وجود ندارد بجز آنکه در برخی کارخانههای جوجه کشی که امکانات مناسب و بالایی دارند با ساز و کاری تبدیل به غذای حیوانات شوند.
وی تصریح کرد: اما نکته جالب در این موضوع آن است که معدوم کردن جوجههای یک روزه امری رایج و همانطور که قبلاً توضیح داده شد سالانه ۴۰ میلیون قطعه جوجه به دلایلی که گفته شد از چرخه تولید کنار گذاشته شده و به نحوی معدوم میشوند. لکن هیچگاه این موضوع در این وسعت رسانهای نمیگردید. اینکه به صورت سریالی از تعدادی از مجموعههای مرغداری و معدوم کردن جوجهها به صورت هماهنگ فیلم برداری شده و در این سطح پخش شده است گمانههایی را در ذهن بنده رقم میزند که احتمالاً مافیای صنعت مرغ برای کسب سود مجدد و بازگرداندن قیمت سابق با حاشیه سود فراوان وارد عمل شده است. لکن به هر ترتیب گفتن این مطلب نافی سهم دولت در مدیریت بازار و همچنین ابلاغ دستورالعملهای صحیح معدوم کردن و ارائه تسهیلات در این زمینه جهت رعایت نکات بهداشتی و محیط زیستی نمیشود و همچنین جلوگیری از نفوذ مافیای صنعت مرغ در بازار با مدیریت صحیح نیز از وظایف دولت میباشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: در مورد معدوم کردن ۱۵ میلیون جوجه باید این نکته را در نظر گرفت که اجبار انجمن جوجه یکروزه از سویی و عدم خرید بازار از سویی دیگر این عمل را بر تولید کنندگان تحمیل کرده و تولید کنندگان هیچگاه تمایلی به از بین بردن محصولها ندارند، زیرا برای تولید هر قطعه جوجه هزینههای زیادی صورت میگیرد. اما انجمن جوجه یکروزه و مسئولین امر که وظیفه پیش بینی بازار و کنترل تولید را دارند میبایست با برنامه ریزی از قبل مانع تولید مازاد در شرایط فعلی میشدند تا از هدر رفت سرمایه و به وجود آمدن صحنههای دلخراش غیر انسانی جلوگیری کنند.
عباسی تصریح کرد: اما نقش دولت در این فرایند بسیار با اهمیتتر از دیگران است. با توجه به زیرساختهای تولید گوشت مرغ در کشور و همچنین بازار ۲ میلیون تن گوشت مرغ در کشورهای همسایه (متأسفانه سهم ایران از بازار کشورهای همسایه در این مورد صفر است)، دولت میتواند با حمایت از تولید کنندگان، خرید تضمینی گوشت مرغ در زمانهای مازاد تولید و توزیع در زمانهای کمبود تولید و همچنین فراهم کردن زیر ساختهای صادرات و کسب بازار مصرف کشورهای همسایه مانع از چنین اتفاقاتی شده و حتی شاهد جهش تولید و ارز آوری توسط این صنعت باشد.