یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: بحث آتش بس از طرف عربستان مطرح میشود و پایبند نبودن این کشور به این طرح، تاکتیکی برای مدیریت افکار عمومی علیه سعودیها به حساب میآید.
سیدرضی عمادی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص نقض آتش بس ادعایی توسط ائتلاف سعودی در یمن گفت: در خصوص بحث آتش بس که ظاهرا از طرف عربستان اعلام و توسط خود آنها نیز نقض شده است باید از همه دانست هدف آنها از جنگ در یمن چه بوده است؟
وی ادامه داد: اساسا هدف از این جنگ بازگرداندن منصور هادی به ساختار قدرت در صنعا بوده است، اما بعد از گذشت پنج سال منصور هادی الان مهره سوخته برای عربستان و خود یمن محسوب میشود، چون در جنوب یمن منصور هادی رقیب جدی به نام شورای انتقالی جنوب دارد که حتی برخی از نهادهای قدرت را نیز در اختیار گرفته است لذا وقتی بحث آتش بس مطرح میشود ابتدا باید به این سوال پاسخ داده شود که آیا عربستان در گام اول به اهداف خود رسیده یا خیر که چنین چیزی نبوده است.
عمادی ادامه داد: پس باید دید چرا ادعای آتش بس در چنین فضایی از طرف عربستان مطرح میشود پاسخ به این سوال نیز ساده است عربستان در یمن تحت فشار افکار عمومی و سازمان ملل قرار گرفته است، چون سازمان ملل نیز عملکرد مناسبی در بحران یمن نداشته و اکنون به بهانه کرونا سعی میکند مناطق درگیر در جهان را از جنگ متوقف کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه فرصت پیش آمده شرایط مناسبی برای خروج عربستان از باتلاق یمن بود، گفت: متاسفانه عربستان از این فرصت تنها برای تطهیر خود نزد افکار عمومی استفاده کرد که بگوید کشورش آتش بس اعلام کرده، اما شاهد آن هستیم که حتی چند ساعت هم به این آتش بس پایبند نمیماند.
وی ادامه داد: عربستان امروز نه تنها به مهمترین هدف خود در یمن نرسیده بلکه در موقعیتی است که اگر از جنگ با این کشور خارج شود نوعی جنگ بدون دستاورد را رقم زده است و اگر خارج نشود هر چه زمان میگذرد جنگ در یمن سختتر میشود به همین خاطر بحث آتش بس از طرف عربستان مطرح میشود و پایبند نبودن این کشور به آتش بس تاکتیکی برای مدیریت افکار عمومی علیه سعودیها به حساب میآید.
عمادی در خصوص اینکه آیا بحران کرونا بهانه خوبی برای عربستان برای پایان دادن به جنگ فرسایشی پنج ساله در یمن نبود گفت: عربستان میتوانست از این فرصت استفاده کند و چهره خود در جهان را تغییر دهد چرا که یمن در اثر این جنگ با بزرگترین فاجعه انسانی دهههای اخیر در نظام جهانی مواجه شده و اگر عربستان با استفاده از کرونا این جنگ را متوقف میکرد گام مثبتی برای پاک کردن چهره خود در جهان برداشته بود، اما همان طور که گفتم این اقدام جنگی بدون دستاورد برای سعودیها خواهد داشت که تبعاتی نیز برای بن سلمان به دنبال دارد زمانی که بن سلمان در سال ۲۰۱۵ وزیر دفاع عربستان شد و دستور حمله به یمن را صادر کرد یمن فقیرترین کشور عربی بود و عربستان با این کار خواست خود را در حد یک قهرمان ارتقا دهد، اما خروج بدون دستاورد از این جنگ نه تنها قهرمانی برای بن سلمان به دنبال ندارد بلکه یک ضعف بزرگ محسوب میشود از این رو اگرچه کرونا یک فرصت مناسب برای پایان دادن به جنگ با یمن است، اما بن سلمان نمیتواند از آن استفاده کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در خصوص اینکه آیا خروج عربستان از یمن مستلزم چراغ سبز از لندن و واشنگتن است نیز گفت: اگر انگلیس و آمریکا بخواهند که عربستان از یمن خارج شود سعودی چارهای جز پایبندی به آن ندارد و حقیقت امر این است که میزان وابستگی عربستان به قدرتهای غربی طی پنج سالی که ملک سلمان و پسرش قدرت را در دست گرفتند بیش از گذشته شده است.
عمادی در پایان خاطر نشان کرد: اما به نظر میرسد اگر بنا باشد به آتش بس و پایان دادن جنگ از سوی غرب توجه کند باید بیش از چراغ سبز، فشار از طرف غرب دریافت کند. این شکل پایان دادن به جنگ عربستان در یمن در حقیقت زیر سوال بردن حیثیت نظامی عربستان محسوب میشود.