کارشناس خودرو و عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: میزان تولید خودرو نسبت به سالهای گذشته نصف شده و در همین حال جایگزینی برای پراید که از چرخهی تولید حذف شده وجود ندارد، تیبا اولین خودرویی است که جایگزین پراید میشود، اما ۱۰ میلیون گرانتر از پراید است.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سال ۹۹ گرچه بازار سرمایه خبر ساز شده است و بسیاری از بازارها به دلیل تاثیرات اقتصادی ویروس کرونا تعطیل بوده و خبرچندانی به غیر از ضرر و زیان اصناف مختلف نداشته اند، اما بازار خودرو در عجیبترین حالت ممکن که به گفته کارشناسان در رکود شدید و کاهش تقاضا به دلیل هدایت سرمایهها به سمت بورس به سر میبرد، اما رکوردار قیمت است. حذف دو خودروی پراید و پژو ۴۰۵ در شرایطی که بازار خودروهمانند سایر بازارها از عملکرد و مدیریت غلط و به تبع آن از فشارهای تحریمی رنج میبرد به زعمامیرحسین کاکایی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت و کارشناس بازارخودرو نه تنها به نفع بازار نیست بلکه تنش قیمتی را به مردم تحمیل میکند چرا که خودروی جایگزینی با قیمت این خودروها که در توان مصرف طبقه متوسط و بعضا ضعیف جامعه باشد تولید نشده است. ادامه گفتگورا با ما دنبال کنید.
در سال ۹۹ در عرصه صنعت خودرو باید منتظر چه اتفاقات و حاشیههای جدیدی باشیم؟ و اینکه تبعات حذف پراید چیست؟ سال جاری سال پر حاشیه خودروسازان و تولید خودرو در کشور است به این معنا که امسال خودروسازان با چالش جدی در عرصه تولید روبرو هستند. عدم تولید دو خودروی پراید و پژو ۴۰۵ و خارج شدن آنها از دور تولید به دلیل ارتقای استاندارد مصرف سوخت و یورو ۵ که دولت بر انجام این مولفهها اصرار دارد در شرایط اقتصادی امروز جامعه وارد کردن ضربه به تولید است. بعد از کش و قوسهای فراوان بالاخره سایپا اعلام کرد که پراید را از دور تولید خارج میکند، در حالی که واقعیت این است که در حال حاضر جایگزینی برای پراید با همین قیمت نداریم، بنابراین تیبا اولین خودرویی است که جایگزین پرای میشود، اما ۱۰ میلیون گرانتر از قیمت پراید! لذا حذف پراید نه تنها منجر به کاهش قیمت خودرو نمیشود، بلکه قیمت پایه خودرو را در بازار افزایش میدهد، ضمن اینکه خودروسازی کشور در حال حاضر با مشکل ظرفیت سازی به جد رو به روست، بخصوص اگر دولت بر لحاظ کردن استانداردهای یورو ۵ تاکید مبرمی داشته باشد.
حذف پراید تا چه زمانی بازار را دچار چالشهای جدید میکند؟ حذف تولید پراید حداقل در ۶ ماه اول سال بازار را با چالش جدی تولید و قیمت رو به رو میکند. هر چند که هنوز آثار این موضوع به خوبی در بازار به دلیل اینکه بازار خودرو همچنان در وضعیت رکود به سرمی برد و فعالیت جدی نداشته به خوبی قابل مشاهده نیست. از سوی دیگر بازیگران بازار خودرو هنوز سناریویی برای امسال ندارند ونمی دانند چه مسائلی درانتظار این بازار است چرا که تصمیم گیر دربخش صنعت خودرو همه ساله تا خرداد ماه به طول میکشد.
آیا میتوان به تغییر رویکرد دولتیها به نفع افزایش تولید که به صورت غیر دستوری منجر به کاهش قیمت و عرضه بیشتر میشود شد؟ به نظر میرسد رویکرد دولتیها در سال جاری در بخش صنعت خودرو همان قیمت گذاری دستوری باشد، ثبات قیمت ظاهری خودرو، ارتقاء استانداردها و اخذ یورو ۵ قطعا باعث چالشهایی در تولید خودرو میشود، این چالشها در ادامه باعث جهشهای اضافه در بازار خودرو میشود. به نظر میرسد در سال جاری به دلیل تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی شاهد همین میزان افزایش در کف بازار باشیم. تمام اتفاقاتی که در اقتصاد کلان کشور رخ دهد یک به یک بر بخش خودرو نیز تاثیر میگذارد.
در حال حاضر چقدر تا رسیدن به ظرفیت تولید سالهای گذشته نه ظرفیت مورد نیاز کشور فاصله داریم؟ سالهای گذشته نزدیک به ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار خودرو در سال تولید میشد. در سال گذشته تنها ۸۰۰ هزار خودرو تولید شد یعنی نصف تولید سالهای قبل! به این معنا که نزدیک به ۳۰ درصد نسبت به سال ۹۶ کاهش تولید داشتیم، هر چند که تحریمها چالشهای جدی به این بخش صنعتی کشور وارد کرده و این مساله نیز جای بحث فراوانی دارد. قطعه سازان تلاش بسیاری برای داخلی سازی قطعات مورد نیاز خودروسازی کشور انجام دادند، مسلما اگر قطعه سازان در این حد واندازه در امر تولید و داخلی سازی ظاهر نمیشدند تعطیلی و توقف خودروسازی ما به شدت محتمل بود. حفظ تولید خودروی کشور ولو نصف میزان تولید سالهای گذشته مرهون تلاشهای شبانه روزی قطعه سازان است. رقم تولید کشور حتی در سال ۹۷ هم بسیار پایینتر ازتقاضای بازار است. دو نوع تقاضا در بازار خودروی ما وجود دارد، تقاضای ناشی از سرمایه گذاری و تقاضای ناشی از مصرف. واقعیت این است که تقاضای ناشی از مصرف بعید است بیشتر از ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار باشد، اما با توجه به نحوه قیمت گذاری و اوضاع سرمایه گذاری حتی اگر ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار خودرو تولید کنیم وضعیت قیمت تغییر چندانی به دلیل وجود تقاضا در بازار ایجاد نمیکند؛ لذا اختلاف زیاد بین حجم تولید و تقاضایی که در بازار وجود دارد قیمتها را کاهش نمیدهد یا به عبارتی بازار خودرو در حال حاضراصلا تابعی از تولید نیست، بلکه تابعی از عوامل کلان سرمایه گذاری است که در تعیین قیمتهای آن بسیار مهم است.