استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: امروز باید در مرحله تمدنسازی به اقتصاد مبتنی بر تولید با حجم انبوه و مورد تقاضای داخلی و خارجی روی بیاوریم.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، تولید یکی از مقولههای جدایی ناپذیر از رهنمودهای مقام معظم رهبری است، حال در دیدار با دانشجویان باشد یا فعالین بازار یا هیئت دولت، این مقوله به قدری مهم است که هیچ گاه از فهرست مولفههای مهم مورد نظر رهبر انقلاب دور نمیشود، قطعا در روزهای تحریمی و تنگناهای اقتصادی همگان به اهمیت تولید آگاه شده ایم، وحید ارشدی؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشکده مطالعات اسلامی و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد در این گفتگو مولفههای رسیدن به اقتصاد تولید محور را بیان کرده است.
چرا تولید در بیانات رهبر فرزانه انقلاب این همه جایگاه دارد که در بیشتر رهنمودهایشان به این مقوله اشاره میکنند؟ تولید به معنای ایجاد ارزش افزوده از عوامل تولید است که به کالاها و خدمات واسطهای یا کالاها و خدمات نهایی تبدیل شود. تمدن سازی کشورها چه در مغرب زمین و چه در مشرق زمین وابسته به مولد بودن آنها و بهره گیری از ظرفیتهای داخلی و سپس ظرفیتهای خارجی است. این مبحث را در کتابهای تاریخ تمدن میتوان رصد نمود. ما در مرحله تمدنسازی به اقتصاد مبتنی بر تولید با حجم انبوه و مورد تقاضای داخلی و خارجی باید رو بیاوریم. اگر نیاز شناسی و نیاز سازی مصرف داخلی و خارجی شود و برای پشتیبانی و پوشش دادن این میزان نیاز شبکهای از بنگاههای مستعد به هم گره خورده و منافع در هم تنیدهای برایشان ایجاد شود و در کنار یک رقابت سالم درون صنعتی یک هم افزایی در جهت منافع ملی شکل گیرد بازدهی نسبت به مقیاس فزاینده خواهد شد و حجم انبوه تولیدات باعث سرشکن شدن هزینهها و کاهش قیمت تمام شده میشود. بیشتر بخوانید:
برای رسیدن به تولید پایدار چه مولفههایی باید در ارگانها و نهادهای دولتی لحاظ شود؟ اگر مجموع بخش صنایع و کشاورزی و خدمات تلاش کنند این سینرژی را هم جهت و هم راستا با منافع ملی و متناسب با نیاز جامعه داخلی و خارجی سمت و سو دهند و فعالان اقتصادی منافع ملی را بر منافع شخصی و بنگاهی خود ترجیح دهند، ظرفیت بسیار بالایی به فعلیت خواهد رسید و کشور در مدار رشد پایدار قرار میگیرد. در این مسیر پرچالش، اما بسیار پر اهمیت و حیاتی، حاکمیت چه قوه مجریه و چه سایر قوا نقش تسهیل گر و هدایت گر و نه مداخله گر باید ایفا کنند و جرم نگاری نیاز است که هر نهاد اختلال گری در این مسیر مجازات حداکثری شود. نهادهای پولی و بانکی و بازارهای سرمایه ابزار این هم افزایی شوند و منافع آنها به منافع این هم افزایی گره بخورد. نهادهایی مانند بیمه امنیت دهنده این هم افزایی شوند و هزینههای تنش در این مسیر را حداقل کنند تا فعالان اقتصادی بتوانند کشور را از مرحله بحران به مرحله رشد و پیشرفت اقتصادی پایدار هدایت کنند.
در دوران گذار به سمت توسعه و افزایش تولید، غیر از شاخصهای اقتصادی برای رسیدن به توسعه و پیشرفت کشور آیا رعایت مولفههای فرهنگی هم برای رسیدن به این منظور تا چه اندازه مهم است؟ رمز عبور از این مسیر ایثار و مجاهدت مدیران و تولیدکنندگان و توزیع کنندگان و از طرفی حاکم شدن فرهنگ کار و تولید و کاهش روحیه مصرف گرایی و تجمل در عوامل تولید است که نیازمند هم جهت کردن خانوادهها با بخش مولد جامعه است. برای کاهش این آسیبها نیاز به یکسان سازی قیمت داراییها و باز توزیع عادلانه منابع هستیم. نظام مالیات و یارانه هم جهت با بخش مولد و ناهمساز با بخشهای غیر مولد اشتغال و تورم را میتواند جهت دهد. اقتصاد یک شبکه مسائل داخلی و خارجی به هم گره خورده دارد و هر بازیگری باید جایگاه خود را در بازی هم افزایی و هم گرایی پیدا کند. به عنوان مثال رویکرد درون زایی و برون گرایی و همافزایی وزارت خارجه با احیای ظرفیتها در کشورهای خارجی مسیر کشور را رو به سمت رشد و پیشرفت اقتصادی پایدار میبرد. همه کشورهای پیشرفته دوران گذاری داشتند که با به خدمت گرفتن همه سرمایههای داخل و خارج خود کشورشان را در مسیر رونق و شکوفایی قرار دادند.