به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، فرحناز قندفروش، فعال حوزه زنان و مدیرکل سابق اموربانوان استانداری استان تهران در برنامه «گفتگوی فرهنگی» به وضعیت حجاب در جامعه اشاره کرد و گفت: جشنواره زنان سرزمین من با دغدغه طراحی لباس و پوشش مناسب برای افرادی که لباس وحجاب سنتی را نمیپسندند برگزار میشد که چندسالی است برگزار نمیشود، اما در این بحث کاش بجای حجاب از واژه پوشش استفاده میکردیم چرا که حجاب عمق معنایی اعتقادی دارد، ولی انتظار امروز رعایت پوشش متعارف بر اساس ریشههای اعتقادی است و این نه یک شعار بلکه ضرورت جامعه است.
وی ادامه داد: پوشش متعارف ناظر بر عرف منافی با حجاب بر اساس حدود دینی نیست، در بحث پوشش متعارف مخاطب ما افرادی هستند که به دلیل عدم رعایت حجاب هنجارهای اجتماعی را زیرپای میگذارند و پوشش متعارف پوششی است که از آن برداشت شکستن هنجارهای پوشش را نداشته باشیم.
قندفروش انتظار ازشهروندان را رعایت هنجارهای اجتماعی بر اساس عرف عنوان کرد و گفت: بخشی از جامعه با بیانهای اعتقادی محکم بدون نیاز به یاداوری خود هنجارهای اجتماعی و دینی در رابطه با حجاب را رعایت میکنند، اما برای بخش دیگر این هنجارها باید تبیین شود پس پوشش متعارف براساس هنجارهای اجتماعی همان پوششی است که جامعه به شکلی آن را پذیرفته به طور مثال دیگر در سازمانها و ادارات و سطح شهر بیرون بودن بخشی از موهای جلوسر بانوان امری پذیرفته شده است و به شکل یک عرف اجتماعی درآمده است.
این فعال حوزه زنان توجه به مفاهیم بنیادین اخلاق، چون حیا و عفاف را برای تجلی حجاب در جامعه بحثی آرمانی دانست وگفت: پی از گذشت چهل و دوسال از پیروزی انقلاب اسلامی ما همچنان خاکریزهای حوزه پوشش را از دست میدهیم و با همه پیشرفتها در زمینههای دیگر در این بخش ایده الهای ما پس رفت داشته است البته این حرکت و سیر تغییر بنابرفرمایش امیرالمومنین علی علیه السلام که فرمودند «فرزندان شما به زمانه شان شبیهتر هستند تا پدرومادرهایشان»، سیری اجتناب ناپذیر است و باید به حرکت نسلها قائل باشیم پس در حال حاضر با توجه به تحولات اجتماعی باید بپذیریم پوشش متعارف بدون جلب توجه و خودنمایی میتواند آن پیزی باشد که انتظار ما و جامعه است.
فرحناز قندفروش در توضیح این بحث گفت: درست پوشیدن را نباید گزارهای دید بلکه باید عواملی که بر آن تاثیردارند را بررسی کنیم جامعه پذیری از خانواده و سست بودن بنیانهای اعتقادی در خانواده، عدم توجه به آموزش عمومی از کودکی تا بزرگسالی، از عوامل موثر بر وضعیت کنونی پوشش در جامعه است.
مدیرکل سابق اموربانوان استانداری استان تهران ادامه داد:وقتی در مورد مسالهای زیاد صحبت میکنیم در عمل کاری انجام داده نمیشود و دغدغه اصلی مسئولان پوشش متعارف بر اساس حدود شرعی نیست و مسئولان فرهنگی در مقابل مردم مسئول هستند و بجز اینکه کار را قشری کردند و اقیانوسی بیکران و کم عمق در حوزه حجاب ایجادکردند کار دیگری انجام نشده است، از سویی مسئولان اجرایی در این زمینه باید به موضوع اعتقاد داشته باشد.
وی خطر مهم هم وزن کردن عفاف و حجاب را یکی از مهمترین خطاهای واژگانی عنوان کرد و افزود: باید در تعریف حجاب و پوشش و عفاف تجدیدنظر کنیم تا با نقض یکی دیگری را از بین رفته ندانیم.
قندفروش در ادامه تصریح کرد:ما در بحث درست پوشیدن را باید از حوزه دولتی خارج کرده و افراد دغدغهمند جامعه را به یاری گرفته و از مردم بخواهیم در این زمینه ورود کنند، موضوعاتی که ریشه اعتقادی دارد در سازمانها رنگ تظاهر میگیرد و مساله فرهنگی را نمیشود با کارمندی دنبال کرد و به سرانجام رساند، فرهنگ ما برخاسته از اعتقاد دینی ما است و ریشه انقلاب ما نیز فرهنگ و جامعهای بر مدار اخلاق بوده است، اما به نحوی عمل شد که به منافقان کمک شد تا با ظاهرسازی در لایههای مختلف نفوذ کنند پس اگر به دنبال کار فرهنگی در جامعه هستیم باید مردم بجای دولت وارد عمل شوند.
وی یکی از ثمرات خروج بحث فرهنگ به ویژه حجاب از حکومتی و دولتی بودن را عدم زاویه گرفتن مردم دانست و گفت: اگر متولی فرهنگ مرم باشند دیگر کسی برای نشان دادن ناراحتی خود از دولت حتی دغدغه معیشتی و ... به سمت بی حجابی و لجبازی با خود و دولت نمیرود و آن زمان میتوان انتظاربازخورد مثبت داشت و در بحث فرهنگی کسی مثل سردار سلیمانی میخواهیم که خط شکن باشد و با مدارا و تدبیر و جدیت بحث فرهنگی را پیش ببرد.
فرحناز قندفروش با انتقاد از رفتارهای سلبی در مواجه با حجاب گفت: زمانی که ما دادهای به جامعه ندادیم و عملکرد ایجابی درستی نداشتیم برخوردهای سلبی جایگاهی ندارد، چون ما در عرصه فرهنگی متولیان مدعی داریم که تنها ادعای فعالیت فرهنگی دارند.
وی در پایان راهکارهایی برای فرهنگسازی در زمینه حجاب عنوان کردو گفت: هویت جویی، تقویت اعتماد به نفس و کرامت بانوان و ارزش گذاری به شخصیت زنان، اعمال قوانین در فضای مجازی و محدودکردن آن، پیگیری بحث درست پوشیدن از مجرای اجتماعی بجای مجرای دینی و اینکه تاثیرات فردی و اجتماعی پوشش مناسب را تبیین کنیم راهکارهایی هستند که تا حد زیادی در گرایش افراد به حجاب میتوانند موثر باشند.