به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، ادارهی کل ملی هوانوردی و فضا (ناسا) پس از اتمام پروژهی مدیریت آبرسانی به گیاهان (Plant Water Management) اکنون یک قدم به ایجاد موثرترین راه آبرسانی و هوادهی به گیاهان در فضا نزدیک شده است. این پروژه بخشی از تحقیقات تامین غذا برای فضانوردان در سفرهای طولانی مدت به ماه و مریخ است.
تایلر هچ (Tyler Hatch) دانشمند این پروژه میگوید: ناسا در گذشته نشان داده است که پرورش گیاهان در فضا به عنوان منبع غذایی از منظر باغبانی امکانپذیر است.
در پروژههای پیشین فضانوردان دریافتند که یکی از مشکلات پرورش گیاهان در فضا، رساندن آب و هوا به ریشهی آنها در شرایط بیوزنی است، زیرا ریشهها در فضا به شکل متفاوتی رشد میکنند.
هچ و گروهش با زیست گیاهشناسان در مرکز فضایی کندی ناسا کار کردند تا نیازهای گیاهان و مشکلاتی که بر سر راه رشد گیاهان در فضا وجود دارد را بیابند.
محققان بر روی دو راه اصلی آبرسانی به گیاهان متمرکز شدند. اولین راه روش سنتی استفاده از خاک بود و روش دوم «آب کشت» بود. در این روش از خاک استفاده نمیشود و گیاه درون آب قرار میگیرد.
محققان از گیاهان شبیهسازی شده برای انجام این آزمایش استفاده کردند، زیرا استفاده از گیاهان واقعی به علت طول عمر آنها، کاری چالشبرانگیز است. محققان از پارچه نمدی، فوم و اسفنج برای ساخت گیاه مصنوعی استفاده کردند بنابراین نیازی به استفاده از گیاه واقعی نبود.
استفاده از آب میوه که دارای مواد مغذی و شکر است به شبیهسازی شرایط موجود در گیاهان روی زمین کمک کرد. همچنین رنگ آن هنگام جذب شدن به راحتی قابل مشاهده بود.
دادههای به دست آمده بر روی ویژگیهای ظاهری آزمایش و سرعت جذب مواد مغذی توسط گیاه تمرکز داشت. دوربینها نیز این فرایند را ضبط کردند.
گفتنی است؛ اولین مرحلهی عملیاتی پروژهی «مدیریت آبرسانی به گیاهان» در ایستگاه فضایی، اواخر ماه فوریه به پایان رسید. محققان اطلاعات ارزشمندی به دست آوردند و امیدوارند در آینده آزمایشهای بیشتری انجام دهند.