به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در توییتی به مطرح شدن بحث راستیآزمایی در ایران در جلسه شورای حکام اشاره کرد و نوشت: بحث درباره راستیآزمایی در ایران در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان داد که وضعیت فعلی، زمانی که برجام تقریباً از حیات به دلیل سیاست فشار حداکثری آمریکا ساقط شده، موضوع نگرانی جدی است.
وی افزود: حتی منتقدان سنتی توافق هستهای حالا بهتر ارزش آن را درک میکنند.
نماینده روسیه در وین پیشتر هم در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که از روز دوشنبه آغاز شده و تا جمعه ادامه خواهد یافت، تاکید کرد که بودن برجام بهتر از نبودن آن است.
وی در این خصوص اظهار داشت: «آنهایی که مدعی هستند نبودن برجام بهتر از برجام بوده در حال تفسیر غلط واقعیتها و نادیده گرفتن واقعیت عینی برای مقاصد سیاسی خودشان هستند و اعضای شورای حکام و تمامی کشورهایی که منطقی فکر میکنند باید از گفتگوها درباره احیای برجام حمایت کنند».
اولیانوف افزود: «احیای برجام به نفع تمام جامعه بینالمللی بوده و این برنامه ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را تضمین کرده و همکاری اقتصادی با ایران و امنیت خاورمیانه را افزایش میدهد و برای یک مدت طولانی ایران یکی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود که بیشترین راستیآزمایی را خواهد داشت».
دولت آمریکا در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق این کشور به طور یکجانبه و بر خلاف قوانین بینالمللی از توافق هستهای با ایران که با نام «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام شناخته میشود خارج شد و سیاست فشار حداکثری را علیه ایران اتخاذ کرد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق بینالمللی که به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده، عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام ایران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی از توانایی یا اراده لازم برای عمل به وعدههایشان برخوردار نبودهاند در گامهای متعدد تعهداتش ذیل برجام را کاهش میدهد. جمهوری اسلامی ایران بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
آذرماه سال گذشته مجلس شورای اسلامی ایران قانونی را به تصویب رساند که طبق آن دولت ملزم شد در صورت عدم رفع تحریمها، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند که این امر پنجم اسفند سال گذشته محقق شد. دو روز قبل از آن در پی سفر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس به ایران، تفاهم فنی دوجانبهای برای سه ماه مورد موافقت قرار گرفت که این تفاهم سوم خرداد عملاً پایان یافت، ولی دولت ایران در راستای حسن نیت خود یک ماه دیگر برای ضبط دادههای دوربینهای آژانس مهلت داد.