به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در چهارمین دوره بصیرتی- تشکیلاتی شهید شهریاری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به مسائل اقتصادی کشور گفت: آنچه در شرایط کنونی در فضای کشور برای ما حائز اهمیت است این است بدانیم شرایط اقتصادی کشور معلول چه عواملی است و چه عواملی موجب شده که اتفاقات کنونی در اقتصاد رقم بخورد و اینکه آیا این وضعیتی که وجود دارد وضعیت قابل قبولی است یا امکان برونرفت از شرایط کنونی برای اینکه به شرایط بهتری در اقتصاد برسیم امکان پذیر است یا خیر.
وی ادامه داد: عوامل موثر بر اقتصاد کشور به دو دسته تقسیم میشود یک سری عوامل ساختاری است و یکسری عوامل هم وجود دارد که تحت تاثیر تغییرات مدیریتی در قوه مجریه ایجاد میشود.
این نماینده مجلس درباره مباحث ساختاری در نظام اقتصادی کشور تاکید کرد: کشور ما در قبل از انقلاب به دلایل مختلف به یک سری از درآمدها اتکا داشته، مثل درآمدهای نفتی که این موضوع به دوران بعد از انقلاب هم تسری پیدا میکند و شاید اصلیترین مسئلهای که ما در اثر تحریمها با آن برخورد کردیم بحث وابستگی اقتصاد ما به درآمد نفتی است که این درآمد دو ویژگی دارد، یکی اینکه درآمد پایدار نیست و دوم اینکه میتواند تحت تاثیر رفتار بیرونی قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: اتکا به این درآمدها شرایط ساختاری اقتصاد ایران را دچار چالش جدی کرده است و بحث جهانی قیمت نفت، تغییرات کالاهای وابسته به محصولات نفتی و یا هر یک از این مواردی که در حوزه اقتصاد نفت از آن نام میبریم مهمترین مولفه اثرگذار در ۲۰ سال اخیر در این حوزه بوده که این هم به تصمیم دشمنان در بحث تحریمهای نفتی کشورمان کمک کرده است.
پورابراهیمی تاکید کرد: نکته بعدی که حائز اهمیت است موضوع جایگاه و نقش دولت در اقتصاد کشور است. ساختار اقتصاد ایران قبل از انقلاب اسلامی یک ساختار کاملاً دولتی بود و بعد از پیروزی انقلاب هم این نکته به شکلی با توجه به شرایطی که در دوران اوایل انقلاب وجود داشت، به ساختار حاکمیتی تبدیل شد، یعنی بخش عمده اقتصاد کشور، بنگاهها و مجموعههای دیگر یا دولتی صددرصد بودند یا بخشی از آنها در حوزه تصمیمات حاکمیتی قرار میگرفتند.
وی گفت: علیرغم اقداماتی که در حوزه کاهش سهم دولت از اقتصاد و افزایش سهم بخش خصوصی از اقتصاد کشور شکل گرفت و در طول یک دهه گذشته هم بعد از ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص اجرای سیاستهای اصل ۴۴، تمام فعالیتهای معطوف به این شد که ما بتوانیم سهم دولت در اقتصاد کشور را کاهش دهیم. اما در اقتصاد ایران سیاستهای اصل ۴۴ به شکلی متفاوت اجرا شد.
این نماینده مجلس در بخش دیگری با اشاره به برخی چالش هاکه میان دولت و مجلس در سالهای گذشته وجود داشت، گفت: الان میتوان تنها دوره تاریخ را نام ببریم که در یک شرایطی قرار گرفتیم که جریان تصمیمات در مجلس، دولت، حاکمیت و قوه قضاییه و همه یک جهت دارد و آن هم این است که یک اتفاق نظر در بین مجموعههای تصمیمگیر در نظام اجرایی کشور را فراهم میکند.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم کشور را با شرایط بهبود شاخصهای اقتصادی مواجه و همراه کنیم مگر ساختارها در نظام اجرایی کشور را اصلاح کنیم.
این نماینده مجلس تصریح کرد: مصادیق زیادی از عوامل ساختاری در نظام اقتصادی کشور وجود دارد که نیازمند جذب جدی ارکان نظام برای ایجاد تحول در ساختار است.
پورابراهیمی یادآور شد: اگر بخش خصوصی فعال باشد بسیاری از مشکلات ما در حوزه صادرات، واردات، تجارت و خیلی از موضوعات مهم قابل حل است. روز گذشته هم نامهای به آقای رئیس جمهور درباره اینکه ظرفیت بخش خصوصی را برای فروش نفت میتوانیم فعال کنیم، نوشتم. در دولت آقای روحانی در دولت دوازدهم هرچه ما اصرار کردیم که اجازه دهید ظرفیت بورس انرژی که در قانون آمده فعال کنیم، نتیجه نداد. اگر وزارت نفت از ساختار سنتی و دولتی جدا شود و در بورس انرژی وارد شود حتی با شرایط تحریم امکان فروش وجود دارد. شاید باور نکنید وزارت نفت که باید از این کار استقبال کند، اما به جز یک مورد که آنهم عملیاتی نشد، هیچ اقدام دیگری انجام نشد.
این نماینده مجلس گفت: بخش دیگر عوامل غیر ساختاری است عواملی که به تصمیمات مدیریتی برمی گردد. در حوزه سیاستهای ارزی ما با یکسری اقدامات مواجه هستیم که اگر پایه تصمیمات آن مبانی علمی نباشد به مشکلات جدی برمی خوریم.
وی افزود: از نظر من اگر بگویید بزرگترین چالش دولت یازدهم و دوازدهم در اقتصاد کشور چه بود که باعث شد وضعیت امروز ایجاد شود، باید بگویم در این دولت شاهد اتفاقاتی بودیم که اولین و مهمترین آن تصمیمات غیرکارشناسی بود و اگر از بنده سوال کنید به عنوان نماینده مجلس دلیل اصلی وضعیت اقتصادی نامناسب کشور از سال ۹۲ تا مرداد ۱۴۰۰ بجز وضعیت ساختاری چه بوده چه بوده باید بگویم یکی از مهمترین عوامل در تصمیمات غیرعلمی و غیر کارشناسی بوده است.
پورابراهیمی تاکید کرد: رفتار غیرعلمی مهمترین مولفهای بود که باعث وضعیت اقتصادی کنونی شد.
وی به وضعیتی که برای کالاهای اساسی در کشور ایجاد شد اشاره کرد و گفت: ما سالی نزدیک۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رانتی بوده که در اقتصاد کشور بابت این وضعیت توزیع کردیم. اما چند درصد به دست مردم رسیده؟ میتوانم به جرات گفت ۵۰ درصد از این منابع به رانت در اقتصاد کشور تبدیل شده است.
این نماینده مجلس تاکید کرد: اعتقاد بنده این است که ان شاءالله در دوره جدید با وجود مجلس یازدهم که مستقر است و دولتی که تازه کار خودش را شروع کرده، ان شاءالله با رویکرد مبتنی بر نگاه علمی و مبتنی بر باورهای دینی و اعتقادی و جهادی مسیر حرکتی را دنبال میکنیم که شرایط اقتصادی بهبود مییابد.
وی افزود: انشاالله با این همدلی و وحدتی که وجود دارد و با اتکا به ظرفیتهای درونی اقتصادی، علیرغم همه کارشکنیها و تحریمها اقتصاد کشور را جلو خواهیم برد. مطمئنا تحریمها هم آن زمانی حل میشود که دشمن احساس کند ما بدون نگاه به مذاکرات داریم کشور مان را روی پای خودمان نگه میداریم.
این نماینده مجلس گفت: انشاءالله به فضل الهی و با تلاشی که در دوره جدید خواهد شد پیشبینی ما این است که مشکلات به تدریج برطرف خواهد شد. برنامه جامعی را هم در مجلس تنظیم کردیم و در کمیسیون اقتصادی داریم روی ابعاد آن کار میکنیم کمیسیونهای دیگر هم کمک میکنند و امیدواریم با مسیری که طی میشود و با تعامل از هفتهها و ماههای آینده به تدریج جلوی التهابات گرفته شود و به یک ثبات حداقلی در کشور فراهم شود تا بتوانیم کارهای دیگر را جلو ببریم.
پورابراهیمی افزود: ما به توفیق الهی مطمئن هستیم. شرایط سختی که دشمن برای نابودی اقتصاد ما ایجاد کرده را میتوانیم با استفاده از ظرفیتهای درونی خودمان و با همان نگاه معنوی که گفته شد از بین ببریم و تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.
وی با اشاره به اقدامات سردار سلیمانی در منطقه هم گفت: وقتی در کنار محاسبات علمی، اتکا به خداوند متعال هم باشد و همه چیز بر اساس رویکردهای علمی باشد موفقیتهایی در پی خواهد داشت، در بحث اقتصادی هم با این نگاه میتوان موفق شد و اقتصاد کشور را هم متحول کرد.
این نماینده مجلس گفت: امروز شرایط اقتصاد کشور شرایط خاصی است و به صراحت به شما عرض میکنم انقلاب اسلامی در شرایطی قرار دارد که میتواند مشکلات را از میان بردارد؛ و مسلما هیچ عذر و بهانهای از مجلس و دولت و ارکان نظام برای عدم موفقیت در آینده را نمیتوان پذیرفت. باید همه در این شرایط استثنایی و موقعیت تاریخی مسیر حرکت را برای بهبود شرایط اقتصاد کشور فراهم کنیم.
وی افزود: در این خصوص ما نیازمند یک وفاق برای اولویتبندی مسائل اجرایی و اقتصادی کشور هستیم. با توجه به ظرفیت اقتصادی کشور و علیرغم وجود تحریمها و همه سختیهایی که در طول سالهای اخیر به ما تحمیل شده میتوانیم در مقابل جریانی که علیه ما بوده با استفاده از ظرفیتهای درونی پیروز شویم.