به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، شمار جان باختگان بر اثر زلزله در سراسر سوریه (مناطق تحت کنترل دولت سوریه و مخالفان) از 4 هزار نفر عبور کرد و بستگان قربانیان در حال دفن عزیزان خود هستند و امیدها برای پیدا کردن افراد زنده در زیر آوار کم و کمتر میشود.
با اعلام آمارهای تازه و کاهش امید به یافتن زندگان در زیر آوار، شمار جانباختگان زمینلرزه روز دوشنبه گذشته ترکیه و سوریه از 29 هزار تن فراتر رفت.
در ساعات پایانی روز شنبه «فؤاد اوکتای»، معاون رئیس جمهور ترکیه، اعلام کرد که شمار قربانیان زمینلرزه به 24 هزار و 617 تن و شمار مجروحان به 80 هزار تن رسیده است.
در سوریه هم شمار قربانیان به بیش از 4500 کشته و بیش از 8 هزار زخمی رسیده است.
دفاع مدنی (کلاه سفیدها) در مناطق تحت کنترل مخالفان نیز از کشته شدن 2 هزار و 167 تن و بیش از 3 هزار زخمی در این مناطق و از سوی دیگر واحد هماهنگی وابسته به ائتلاف مخالفان سوریه از 3800 کشته و 7444 زخمی خبر داده است.
با گذشت حدود یک هفته از این زمینلرزه، پسلرزهها همچنان ادامه دارد.
این در حالی است که امیدها به پیدا کردن افراد زنده از زیر آوار کاهش مییابد و با توجه به سرمای شدید هوا روند امدادرسانی و آواربرداری دشوارتر میشود.
در لاذقیه سوریه بستگان قربانیان در ماتم عزیزان خود هستند و بیش از 300 نفر در شهر جبله در این استان جان باخته اند. اندوه بر سراسر جغرافیای سوریه حکمفرماست.
«بشار اسد» رئیس جمهور سوریه در جریان بازدید از مناطق زلزله زده لاذقیه گفت: ما از دولت روسیه به خاطر کمکها به ملت سوریه در این مصیبت تشکر میکنیم. رئیس جمهور پیام به ملت نمیدهد بلکه پیام از ملت دریافت میکند تا آنرا اجرایی کند و پیام ما کار مخلصانه و صادقانه است
وی در ادامه تاکید کرد: سیاست دوگانه غرب موضوع جدیدی نیست و بدیهی است و این سیاست 6 قرن است که وجود دارد.
دولت سوریه درخواست ورود کمکها به مناطق زلزله زده تحت کنترل گروههای مسلح را داد، اما با مخالفت آنها روبرو شده است. دمشق از طریق سازمان ملل درخواست کمک به مناطق زلزله زده در ادلب را داد که این درخواست به بهانههای لجستیکی از سوی گروههای مسلح رد شده است.
خبرنگار المیادین در عین حال گزارش داد که هلال احمر سوریه موافقت با ورود 14 کامیون کمک به ادلب در کنار تیم سازمان ملل را به دست آورده است.
بر اساس این گزارش، تیم هلال احمر ایران منتظر اجازه ورود به ادلب و جندیرس تحت کنترل گروههای مسلح است. ایران درخواست ارسال تیم پزشکی و ارسال دارو و کمک به مناطق تحت کنترل گروههای مسلح را داده است که این درخواست از سوی این گروهها رد شده است.
«تدروس آدهانوم گبریسوس» رئیس سازمان بهداشت جهانی گفت: ما از مدتها قبل و پیش از این زلزله به سوریه کمک کرده و پس از آن هم خواهیم کرد. ما حامی سوریه هستیم و به آن کمکهای بهداشتی میکنیم.
وی افزود: ما اینجا هستیم تا حمایت فوری به سوریه کنیم و در میان مدت و دراز مدت هم کمک میکنیم. آنچه اینجا رخ میدهد اوضاع انسانی است که بر همه تاثیرگذار است و جامعه بین المللی باید از زلزله زدگان حمایت کند. این تراژدی است که به مشکلات جنگ و خشکسالی و رنجهای سوری افزوده میشود.
رئیس سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد: امیدواریم که ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورها، اقدامات بیشتری برای کمک به ما در اینجا برای مقابله با تبعات زلزله به عمل آورند.
وی افزود: هیچ مانع یا تحریمی وجود ندارد که سازمان بهداشت جهانی را از کمک به سوریه بازدارد.
«باسم منصور» رئیس سازمان هواپیمایی سوریه اعلام کرد که هلال احمر عربستان درخواست اجازه نشستن هواپیمای حامل کمکها در فرودگاه دمشق را داد.
وی از موافقت با درخواست عربستان سعودی برای فرود هواپیمای حامل کمکهای بشردوستانه برای زلزله زدگان سوری در فروگاه دمشق خبر داد.
باسم منصور تاکید کرد: تاکنون 21 کشور درخواست فرود در فرودگاههای سوریه به منظور ارسال کمکهای بشردوستانه به زلزله زدگان را داشتند که از بین آنها 4 کشور عربستان، قبرس، سودان و بلاروس درخواست خود را ارائه کردند که مورد موافقت قرار گرفت.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری سوریه گفت: سوریه از هر کسی که خواهان کمک به زلزله زدگان است استقبال و تشکر میکند و با درخواست فرود هواپیماهای کشورهایی که خواستار کمک رسانی هستند، موافقت خواهد نمود.
منصور در عین حال گفت که تا کنون 61 هواپیمای حامل کمکهای بشردوستانه در فرودگاههای سوریه به زمین نشستهاند.
وی احتمال داد که کمکهای سعودی طی روزهای آتی برسد.
خبرنگار المیادین گزارش داد: عملیات بیرون کشیدن قربانیان زلزله از زیر آوار در همه مناطق استان لاذقیه به پایان رسیده است. هم اکنون تمرکز اصلی روی اسکان زلزله زدگان و کمکهای غذایی به مصدومان زلزله است.
تیم اعزامی المیادین به حلب گزارش داد که 100 ساختمان در شهر حلب بر اثر زلزله به طور کلی تخریب شده است. 500 نفر از ساکنان حلب بر اثر زلزله جان باخته و عملیات نجات در حال نزدیک شدن به مراحل پایانی خود است.
دو هواپیمای نظامی ایتالیا حامل کمکهای بشردوستانه و پزشکی برای آسیب دیدگان زمین لرزه سوریه وارد فرودگاه بین المللی بیروت شد.
سانا گزارش داد: این دو هواپیما با حضور «خالد حبوباتی» رئیس هلال احمر سوریه، «هاگان شباگان» دبیرکل اتحادیه بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر و هیئتی از جنبش بینالمللی صلیب سرخ و کاردار سفارت ایتالیا و نمایندگان صلیب سرخ لبنان وارد فرودگاه بیروت شد.
«حبوباتی» با اشاره به اینکه کمکهای دولت و مردم ایتالیا شامل چهار پزشک متخصص ارتوپدی و جراحی اورژانس و چهار دستگاه آمبولانس و تجهیزات پزشکی است، مجددا خواستار لغو تحریمهای غرب علیه سوریه شد.
وی افزود: اگر این کمکها مستقیماً به فرودگاه دمشق میرسید، آسانتر بود.
«تمام یوسف» رئیس گروه پزشکی ایتالیا نیز گفت: این کمکها پیام همبستگی مردم ایتالیا با مردم سوریه است و ما به همراه جمعی از پزشکان، نماینده گروه سان دونادو ایتالیا هستیم که این اقدام را بر عهده گرفت و سعی کرد تا حد امکان در این مصیبت در کنار مردم سوریه باشد.
«علی حمیه» وزیر حمل و نقل دولت موقت لبنان در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: امروز اولین هواپیمای کمکهای بشردوستانه به سوریه، از سوی ایتالیا بود که در فرودگاه بیروت فرود آمد و حامل کمکهای مردمی به مناطق زلزله زده بود. این اقدام در چارچوب تصمیم ما برای گشودن آسمان و مرزهای خود برای تمام هواپیماهای ترابری که مایل به انجام این کار هستند، بود.
کاروان کمکهای عربستان با بیش از 100 تن اقلام امدادی، در چارچوب تلاشهای منطقهای و بین المللی برای امداد رسانی به زلزله زدگان، به شمال سوریه ارسال شد که تحت کنترل مخالفان سوری است. این اولین کمک عربستان است که به شمال سوریه میرسد و نیز سومین کمک پس از کمکهای سازمان ملل و ترکیه محسوب میشود.
پیش از این نیز ششمین هواپیمای امدادی عربستان برای آمادگی ورود به شمال سوریه وارد فرودگاه «غازی عنتاب» در جنوب ترکیه شد.
«سامر الجطیلی» سخنگوی مرکز امدادی ملک سلمان در عربستان گفت: بیش از 104 تن اقلام امدادی عربستان در 20 نقطه شمال سوریه توزیع خواهد شد. این کمکها در چارچوب پل امدادی عربستان است که توسط مرکز ملک سلمان برای کمک به زلزله زدگان در سوریه و ترکیه اداره میشود.
پیش از این نیز کاروان کمک رسانی ترکیه شامل 15 کامیون از طریق گذرگاه «باب الهوی» وارد شمال سوریه شد. همچنین 22 کامیون امدادی شامل دارو و اقلام بیمارستانی توسط سازمان ملل متحد عصر شنبه وارد این گذرگاه شد. سازمان ملل در پنج روز اول زلزله سوریه، 20 کامیون را به مناطق تحت کنترل مخالفان سوریه که از زلزله آسیب دیده بودند، فرستاده بود.