گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو_ ندا زارعی: افزایش قیمت مرغ به دلیل اینکه نقش پررنگی در سبد خوراکی خانوار دارد، مورد توجه مردم قرار گرفته و کمترین انتظار از ستاد تنظیم بازار و وزارت جهاد کشاورزی آن است که پاسدار قیمت مصوبی که خود برای این کالا تعیین کردند باشند.
با وجود اینکه قیمت مصوب هر کیلو مرغ ۷۳ هزار تومان تعیین شده بود اما هم اینک هر کیلو مرغ در پروتئینیهای پایتخت با قیمت ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان به فروش میرسد.
این افزایش قیمت، به معنای رشد ۱۰۰ درصدی قیمت مرغ تنها ظرف حدود ۵ ماه است. دی ماه سال گذشته بنابر گزارش مرکز آمار قیمت هر کیلو مرغ حدود ۵۵ هزار تومان بوده است. جالب اینجاست که دی ماه سال گذشته قیمت دلار در بازار غیر رسمی حوالی ۴۲ هزار بوده که با توجه به قیمت کنونی آن صرفا ۱۵ درصد رشد داشته است.
کوتاهی مسئولان وزارت جهاد علت اصلی گران شدن مرغ
کاهش تولید مرغ، یکی از دلایل افزایش قیمت به شمار میرود. بر اساس آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار، کشتار ماکیان- (۹۰ درصد مرغ، ۱۰ درصد خروس) -در اردیبهشت سال جاری نسبت به اردیبهشت سال گذشته ۳۲ درصد کاهش یافته است. یعنی با کاهش میزان کشتار میزان تولید و عرضه گوشت مرغ به بازار نیز کاهش یافته و در قیمت نهایی گوشت مرغ موثر بوده است.
نبود نظارت توسط مسئولان، یکی دیگر از دلایل این اتفاق است. این ضعف در دو بخش زنجیره تولید و توزیع به راحتی قابل مشاهده است.
کمبود و دیر رسیدن نهاده طیور به دست مرغداران یکی دیگر از دلایل موثر بر افزایش قیمت گوشت مرغ است. پرویز فروغی دبیر کانون سراسری مرغداران گوشتی در این باره گفت: تولید کننده پول نهاده را واریز میکند، ولی دو ماه بعد نهاده را دریافت میکند. در این مدت باید نهاده را از بازار آزاد تهیه کند. در این مدت دو ماه طول میکشد تا نهاده به دست تولید کننده برسد؛ بنابراین هزینه تولید بالا میرود.
با توجه به این موضوع، طبیعی است که وقتی مرغداران مجبور شوند از نهادها با قیمت آزاد استفاده کنند، تمایل آنها به جوجه ریزی و تولید مرغ کاهش پیدا کرده و در نهایت بر میزان مرغ عرضه شده در بازار موثر است.
اخبار امیدوارکننده برای کاهش قیمت مرغ
در این شرایط اما فعالان صنفی و تولیدکنندگان مرغ اخبار امیدوارکنندهای در این رابطه میدهند که نویدبخش آن است شاید قیمت مرغ در روزهای آینده کاهش یابد.
اوایل هفته بود که علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغ گوشتی در رابطه با وضعیت توزیع نهادههای دامی گفت: تامین سویا برای رشد جوجههای گوشتی در واحدهای پرورش با مشکل مواجه شده بود که با پیگیریهای وزارت جهاد کشاورزی و اقدامات و هماهنگیهای صورتگرفته با واردکنندگان نهادههای دامی، بارگیری و تحویل سویا به سمت واحدهای مرغ گوشتی انجام شده و پیشبینی میکنیم تا چند روز آینده نیاز واحدهای پرورشی به صورت کامل تامین شود.
همچنین دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه نیز در گفتوگویی از افزایش تولید مرغ خبر داده و گفت: میزان جوجهریزی و تولید مرغ در کشور افزایش یافته است و در نتیجه از هفته آینده با توزیع مناسب، این محصول به نرخ مصوب خود نزدیک میشود.
محمدرضا صدیقپور اظهار داشت: خرداد سال جاری ۱۶۷ میلیون و ۵۹۶ هزار قطعه تخم مرغ برای تولید جوجه یکروزه گوشتی وجود داشت که ۱۲۵ میلیون و ۵۳۲ هزار جوجه یکروزه از آن تولید شد.
وی افزود: از این تعداد ۱۱۲ میلیون و ۹۷۰ هزار قطعه مجوز جوجهریزی در مرغداریها صادر شد، ۱۳ میلیون قطعه نیز به این دلیل باقی ماند که جوجه تولیدی با مجوزهای جوجهریزی مطابقت نداشت.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه ادامه داد: از ۱۲۵ میلیون و ۵۳۲ هزار جوجه یک روزه تولید شده در خرداد سال جاری یک میلیون و ۶۳۱ هزار قطعه آن از منشا واردات بوده است.
وی تصریح کرد: تیرماه سال جاری نیز ۱۳۱ میلیون و ۲۹۳ هزار قطعه جوجهریزی انجام شد و برای تولید در اختیار واحدهای مرغ گوشتی قرار گرفت.
هفته گذشته، قائممقام وزیر جهاد کشاورزی نیز در این باره گفت: از هفته جاری روزانه حداقل ۳۰۰ تن مرغ گرم و ۳۰۰ تن مرغ منجمد وارداتی در میادین تربار و فروشگاههای زنجیرهای به قیمت مصوب عرضه شده است.
علیرضا پیمانپاک افزود: وزارت جهاد کشاورزی با توجه به همزمانی برخی مناسبتها همچون ایام سوگواری اباعبداللهالحسین، بازگشت حجاج و سفرهای تابستانی، به منظور کنترل قیمت مرغ و گوشت در بازار، با همکاری بانک مرکزی نسبت به تامین ارز و افزایش فوری حجم واردات اقدام کرده است.