گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو- رئوف توکلی؛ بر اساس اعلام کمیسیون عالی انتخابات عراق، انتخابات شوراهای استانی عراق در روز ۲۷ آذر برگزار خواهد شد. در نظام سیاسی این کشور، شورای استانی یک نهاد قانونی -نظارتی است که اختیار تصویب قوانین در حوزه یک استان را دارا میباشد و سیاستهای کلی یک استان را با هماهنگی نهادهای بالادستی و مراجع کلان سیاسی تنظیم و تصویب میکند. همچنین تعیین استاندار و معاون وی نیز از وظایف و اختیارات این شورا است.
نزدیک به ده سال است که این شوراها به دلایل متعدد از جمله اختلافات داخلی و نیز دخالتهای قدرتهای غربی و آمریکایی در ساختار سیاسی عراق، شکل نگرفته است و از سرگیری آن در این برهه از منظر کارشناسان و صاحبنظران از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. به دنبال این موضوع، به منظور بررسی ابعاد انتخابات شورای استانی و نیز آگاهی از جریانهای سیاسی عراقی در این انتخابات با محمد الیاسری، تحلیلگر مسائل سیاسی عراق به گفتگو پرداختهایم.
الیاسری در ابتدا به اهمیت شوراهای استانی در عراق و نیز به نقش دستهای پشت پرده در تعلیق این انتخابات اشاره کرد و گفت: برگزاری انتخابات شوراهای استانی عراق با توجه به فضای کنونی عراق و دخالتهای آمریکا در امور داخلی، حایز اهمیت است؛ در واقع میتوان گفت از سرگیری انتخابات شوراهای استانی عراق که از سال ۲۰۱۹ با دخالتهای آمریکا و کشورهای غربی به تعطیلی کشیده شده بود، با توجه به فضای کنونی عراق، یک پیام مهم سیاسی برای قدرتهای مداخلهگر در امور داخلی عراق میتواند داشته باشد.
الیاسری ادامه داد: مردم عراق به دلیل قانونگذاریهای سرکوبگرانه که در فقدان این شوراها شکل گرفته بود، ناراضی بودند و ادامه این موضوع تهدید ملی قلمداد میشد؛ میتوان گفت تصویب قوانین به روز و متناسب با نیاز مردم، از ضرورتهای تشکیل شوراهای استانی بشمار میرود
کارشناس مسائل عراق اظهار کرد در ادامه به احزاب و طیفهای سیاسی که در انتخابات شوراهای استانی اعلام حضور کردهاند اشاره کرد و گفت: احزاب سیاسی شیعه که در انتخابات آینده اعلام حضور کردهاند، در یک چارچوب مشترک و سه فهرست اصلی میتوان برشمرد:
در صدر این فهرست، اتحاد الفتح به رهبری هادی العامری و با حضور رزمندگان حشدالشعبی و گروههای مقاومت عراقی و برخی شخصیتهای سیاسی دیگر حضور دارند
وی در ادامه تصریح کرد: اتحاد حکومت قانون به رهبری نوری المالکی، نخست وزیر اسبق عراق و اتحاد ملی متعلق به سید عمار الحکیم دیگر احزاب شیعی در انتخابات هفته آینده هستند
الیاسری در مورد احزاب اهل سنت اظهار داشت: از میان احزاب اهل سنت نیز میتوان به حزب پیشرفت اشاره کرد که رهبر آن مدتی قبل به دستور دادگاه قضایی عراق از کار برکنار شد
این کارشناس عراقی در واکنش به تحریم انتخابات توسط جریان صدر گفت: تحریم انتخابات آینده توسط جریان صدر، دهن کجی به فتوای مرجعیت شیعه است. او ادامه داد: جریان صدر بعد از شکستی که در انتخابات ۲۰۱۹ متحمل شد، سرخورده شد و پس از آن، سعی داشت تا به هر نحوی اعتراض خود را نسبت به وضعیت سیاسی عراق اعلام بدارد
او تصریح کرد: سید الحائری، مرجع دینی عراق به همه مقلدین خود امر کرد تا بر اساس فتوای امام خامنهای مبنی بر انتخاب راهحلهای سیاسی عمل کنند امروز دعوت به تحریم انتخابات از سوی جریان صدر، در واقع رویایویی با مرجعیت بشمار میرود
الیاسری با اشاره به بی اثر بودن رویکرد تحریم بر انتخاب مردم اظهار داشت: در واقعیت امروز، تحریم انتخابات، تاثیر چندانی بر نظام سیاسی حاکم نمیگذارد.
وی در ادامه گفت: از سوی دیگر تحریم انتخابات از سوی جریان صدر، تنها به ضرر طیف شیعی است؛ چراکه سایر مردم عراق اهمیتی برای آن قائل نیستند. اگر این تحریمها ادامه پیدا کند، ممکن است تهدیداتی را در آینده بوجود آورد، اما در سطح کنونی هیچ تاثیری بر انتخاب و حضور مردم در انتخابات در این مناطق نخواهد گذاشت.
او افزود: با این وجود معتقدم که شهروندان در این زمان، بیشترین حضور و آگاهی را در خصوص اهمیت انتخابات و حمایت از نامزدها دارند. اگر نگاهی به سالهای گذشته بیاندازیم، در مییابیم که مردم در زمان کنونی بیشترین اطلاعات و آگاهی را در مورد انتخابات دارند؛ و مردم امروز، دیدگاه عمیقتری نسبت به اهمیت شوراهای استانی دارند و این را دانسته اند که نبود این شوراها نقش منفی بزرگی خواهد داشت. بر همین اساس با انتخاب خودشان، رای به بازگشت شوراها خواهند داد.
این کارشناس مسائل عراق به حوادث غزه و تاثیر آن در انتخابات عراق نیز اشاره کرد و افزود: وقایعی که در فلسطین اشغالی در جریان است، تاثیر زیادی بر روند انتخابات پیش رو داشته است. تهدیدات اشغالگران آمریکایی و موضع آنان در حمایت از رژیم صهیونیستی در جنگ و همچنین وجود آمریکاییها در عراق و سوریه، تاثیر مهمی بر روند سیاسی و انتخاباتی پیشرو داشته است.
الیاسری ادامه داد: هادی العامری، فرمانده سازمان بدر، به صورت علنی اعلام کرده است که اگر آمریکا از موضع خود در حمایت از رژیم صهیونیستی عقب نشینی نکند، مواضع آن را در منطقه مورد هدف قرار خواهد داد. همچنین از دولت خواسته است تا به صورت فوری موجبات خروج فوری نیروهای آمریکایی را از عراق فراهم نماید. برخی نیروهای مقاومت از جمله برخی گردانهایی که در اتحاد سیاسی العامری حضور دارند و به عنوان نامزد در انتخابات آینده فعالیت دارند، از هدف قرار دادن پایگاههای آمریکایی بوسیلهی پهبادها و موشک حمایت میکنند. او تصریح کرد: هدف قرار گرفتن نیروهای حشد الشعبی توسط نیروهای آمریکایی در کرکوک و جُرف النصر و تجاوزهای پیاپی نیروهای آمریکایی باعث شده است تا این موضوع که نیروهای آمریکایی نباید در عراق حضور داشته باشند و اخراج شوند، قوت بگیرد. در نتیجه با توجه به منافع ملی که انتخابات پیش رو در حمایت از این نیروهای مردمی وجود دارد، علاوه بر تصمیم گیری در تعیین سرنوشت سیاسی، از لحاظ سرنوشت نظامی و جنگی نیز اهمیت فراوانی دارد.