به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، متأسفانه قرآن در جامعه ما مهجور است و گاهی ما در نحوه نگهداری به قرآن اهانت میکنیم. چنانچه گاهی برخی مساجد قرآنهایی که ورقهای آن جدا شده یا فرسوده است را به بازیافت میدهند و با این کار به قرآن اهانت میکنند؛ چراکه ادعیه و قرآنها در بازیافتها با زبالههاي كاغذي ديگر با آب حل شده و به مقواهايي مثل شانه تخممرغ تبدیل میشود. بر همین اساس، برای بهرهمندی مطلوب از مصاحف شریف (قرآن، کتب مذهبی و ادعیه) طرح ملی «نورباران» به همت سازمان دارالقرآن الکریم آغاز به کارکرد.
حجتالاسلام حمیدرضا قربانیان، مدیرعامل دارالقرآن اهلبیت (ع) اصفهان یکی از اهداف اجرای این طرح را حفظ حرمت قرآن عنوان کرد و گفت: «گاهی ما در مساجد شاهد نگهداری قرآنها به طرز نامناسبی هستیم و هیئتامنای مساجد اغلب نمیدانند که با قرآنهای اضافی یا فرسوده چهکار کنند؛ گاهی برخی برایآنکه حرکتی انجام داده باشند این قرآنها را در مزارع خاک میکنند که با این کار قرآن خوراک موریانه میشود. بعضی دیگر از افراد قرآن را داخل آب میریزند؛ درحالیکه برخی کاغذهای قرآن قابلیت حل شدن در آب را ندارد و یک جایی بالاخره سر از خشکی در میآورد؛ لذا اینها معضلی بود که ما نتوانستیم بیتفاوت از کنار آنها رد شویم و بر همین اساس طرح نورباران را به اجرا در آوردیم.»
او تأکید کرد: «در این طرح ما به دنبال ترمیم و صحافی قرآن هستیم. لازم به ذکر است که طرح نورباران طرح شخصی، استانی و حتی کشوری نیست و افرادی از کشورهای سودان، سوریه و عراق طی بازدید از مجموعه، از این طرح استقبال کردند تا آن را در کشورهای قطب اجرا کنند.»
مدیرعامل دارالقرآن اهلبیت (ع) اصفهان یکی دیگر از اهداف اجرای این طرح را جلوگیری از قطع درختان برای چاپ قرآن دانست و افزود: «اگر قرآنهای فرسوده در منازل یا مساجد ترمیم و صحافی شده و دوباره در مساجد و منازل قرار گیرید، ما تا بیست سال آینده نیازی به قطع درخت برای چاپ قرآن نخواهیم داشت.»
حجتالاسلام قربانیان سومین هدف از اجرای این طرح را فرهنگسازی در این زمینه عنوان کرد: «با اجرای این طرح میتوان قرآن، نهجالبلاغه و مفاتیح در سراسر کشور را تأمین کرد. در برخی مساجد کشور مثل سیستان و بلوچستان حتی یک قرآن هم وجود ندارد و آنها خواستار حتی قرآنهای نصف نیمه و قدیمی هستند.»
نحوه دریافت و توزیع قرآن و ادعیه
حجتالاسلام قربانیان درباره نحوه توزیع قرآن، ادعیه و کتابهای مذهبی توضیح داد: «طبق توافقنامه با سازمان دارالقرآن الکریم قرار است کلیه قرآنها به مؤسسه دارالقرآن اهلبیت (ع) ارسال شده و بعد از ترمیم و صحافی، مجدد به سازمان دارالقرآن الکریم اعلام شود. در نهایت، سازمان دارالقرآن الکریم با استعلام از سازمان تبلیغات استانها تصمیم میگیرد که قرآنها در کدام مناطق توزیع شود.»
او در خصوص نحوه ارسال گفت: «سازمانهای تبلیغات اسلامی سراسر کشور جهت دریافت قرآن و ادعیه اعلام آمادگی کردهاند. همچنین مردم میتوانند با تماس به مؤسسه دارالقرآن اهلبیت (ع) به شماره 35105-031 داخلی 6 درخواست دریافت قرآن و ادعیه خود را نمایند یا خودشان قرآن و ادعیهشان را به موسسه دارالقرآن اهل بیت (ع) واقع در خمینی شهر، بلوار شهید محمد منتظری ارسال کنند.»
حتی برای یک ورق قرآن احترام قائل شوید
حجتالاسلام قربانیان صفحات قرآن را قابلاحترام بالایی دانست و گفت: «ما در مؤسسه دارالقرآن اهلبیت (ع) قرآنهایی که تنها یکی - دو صفحه از آنها باقیمانده و قابل صحافی نیستند را داخل پاتیلهایی شسته و پاککرده و بعد از آن بهعنوان جلد قرآن استفاده میکنیم.»
او تأکید کرد: «این یک نوع فرهنگسازی است که مردم حتی برای یک ورق قرآن احترام قائل شده و آنقدر راحت آن را داخل آب یا بازیافت نگذارند.»
به گفته حجتالاسلام قربانیان، هیچ کجای کشور حتی اماکن متبرکه دستگاه خمیرکن مجزا ندارند. او گفت: « طرح جمع آوری قرآن و ادعیه پیشازاین با روشهای دیگر اجرا شده است و قرآن کهنه را با قرآن نو تعویض میکردند اما در نهایت این قرآن کهنه به بازیافت میرفت. در حالی که ما با اجرای این طرح درصدد ترمیم و صحافی قرآنهای کهنه برآمدیم.»
او دررابطهبا میزان جمعآوری قرآن، ادعیه و کتب مذهبی مازاد در مساجد، حسینیهها، اماکن مذهبی و منازل یا اهدای قرآنهای نو بیان کرد: «این طرح بهصورت محدود از اسفند 1401 و بعد از آن به طور سراسری اجرا شد اما متاسفانه به دلیل تبلیغات محدود استقبالی از این طرح صورت نگرفت. با این وجود، حدود 100 هزار جلد کلام الله مجید، مفاتیج و ادعیه مذهبی مثل نهج البلاغه را جمع آوری کردیم و از این تعداد حدود 20 هزار قرآن توزیع شده است. »
حجتالاسلام قربانیان در پایان تأکید کرد: «وظیفه شرعی هر مسلمانی است که از هر طریقی که میتواند این طرح را اطلاعرسانی کند تا اگر حتی یک برگه مفاتیح یا قرآن داشتند آن را بازیافت نکنند؛ بلکه جمعآوری کرده و برای ما ارسال نمایند.»