به گزارش خبرنگار گروه استانها خبرگزاری دانشجو، روزهای گذشته انتشار یک نامه اداری منتسب به شهرداری گرگان در فضای مجازی استان گلستان حواشی بسیاری به دنبال داشت. بازنشر اخطاریه شهرداری منطقه ۲ گرگان به تعدادی از فعالان حوزه گردشگری (اقامتی، تجاری و پذیرایی) که در بافت تاریخی این شهر فعال هستند؛ بازخوردهای متفاوت و پرتکراری به همراه داشت.
عدهای بر این باورند که این اقدام شهرداری گرگان موجب فراری دادن سرمایهگذاران از بافت تاریخی میشود و طیف مقابل بر این باوراست که همه در برابر قانون برابرند و اجرای قانون در بافت تاریخی شهر گرگان تضاربی با توسعه سرمایهگذاری در این محدوده ندارد.
ماجرا چیست؟
۱۵۶ هکتار از پهنه شهر گرگان در سال ۱۳۱۰ به عنوان بافت تاریخی، ثبت ملی شد و محلات مختلفی مانند سرچشمه، دوشنبهای، چهارشنبهی و دباغان با چند صد بنای تاریخی متعلق به دوران سلجوقی، صفوی، قاجاری و پهلوی به یکی از جاذبههای منحصر به فرد شمال کشور تبدیل شد.
طی سالهای اخیر و با هدف معرفی بافت تاریخی و جذب گردشگر، بستههای تشویقی و حمایتی متعددی در بافت تاریخی شهر گرگان تدوین و اجرا شد.
شهرداری گرگان به عنوان یکی از نهادهای دخیل در این بخش، فعالیتهای حمایتی سختافزاری و نرمافزاری پرشماری در دستور کار قرار داد. تصویب قانون در پارلمان شهری برای تسهیل بخشی در امور بافت تاریخی و همچنین اجرای پروژههای عمرانی- احیایی در بافت تاریخی از جمله فعالیتهای شهرداری گرگان در سالهای اخیر در محلات واقع در بافت تاریخی گرگان بود؛ که زمینه رونق روز افزون این محدوده را به همراه داشته است.
همزمان با فعالیت شهرداری سایر نهادهای دخیل مانند میراث فرهنگی و راه و شهرسازی هم اقدامات شایستهای را در بافت تاریخی گرگان اجرایی کردند تا توسعه بافت تاریخی شتاب بیشتری به خود بگیرد و راه اندازی مراکز تجاری، اقامتی و پذیرایی ویژه گردشگران با تکیه بر حفظ و اصالت محلاتی مانند درب نو نعلبندان چهارشنبهای سبزه مشهد دباغان پرشمارتر شد.
اما در این بین تعدادی از سودجویان و متخلفان با بهرهگیری از مشوقهای حمایتی و قانونی و استفاده از وامهای کم بهره، منازل مسکونی قدیمی این محلات را تعمیر و ترمیم کرده و بر خلاف کاربری قانونی آن (کاربری مسکونی) این ابنیه را به واحدهای پذیرایی و اقامتی تبدیل نمودند و البته مجوزهای لازم از شهرداری گرگان را هم تحصیل نکردند.
تعداد پرشمار چنین رفتارهای غیرقانونی و اشتیاق متخلفان برای استمرار این رویه، شهرداری گرگان را بر آن داشت تا قانون مدیریت شهری را مبنی بر الزام کسب مجوزهای قانونی برای تغییر کاربری، را در این محلات پیادهسازی کند.
شهرداری گرگان با شناسایی واحدهای متخلف که بدون تحصیل پروانه تغییر کاربری مبادرت به تغییر کاربری بنا کرده بودند را شناسایی و به آنها اخطار داد که در صورت عدم مراجعه، رویه قانونی در خصوص آنها اعمال خواهد شد.
بر اساس قانون شهرداری گرگان مجاز است برای افرادی که خارج از کاربری مجاز مبادرت به تغییر کاربری دادهاند جریمه نقدی اعمال و آنها را به کمیسیون ماده ۱۰۰ معرفی کند، اما شهرداری گرگان تاکنون از اجرای این فرایند پرهیز کرده است و تلاش دارد تا با مذاکرات حضوری و چهره به چهره راهکاری اثربخش در این زمینه تحصیل کند تا ضمن حمایت از کسب و کارهای فعال در حوزه گردشگری پذیرایی و تجاری مانع بسط و گسترش اقدامات غیرقانونی در تغییر کاربری ابنیه مسکونی در محلات قدیم گرگان شود.
شاهینی یکی از فعالان حوزه گردشگری در بافت تاریخی گرگان به خبرنگار دانشجو اظهار کرد: فعالیت در بافت تاریخی گرگان شاید با منافع مالی همراه باشد، اما دستاوردهای معنوی پرشماری نیز برای شهر به همراه دارد.
وی گفت: برخورد در چارچوب قانون، برای همگان قابل احترام است و هیچ کسی انتظار ندارد که فراتر از ظرفیتهای قانون با وی برخورد شود؛ اما باید حمایت و بسته تشویقی مناسبی برای فعالان در حوزه بافت تاریخی در نظر گرفته شود.
این فعال حوزه گردشگری افزود: بخش زیادی از افرادی که در حوزه اقامتی در بافت تاریخی گرگان فعالیت دارند همه الزامات قانونی و مجوزهای لازم را کسب کردند و تعداد متخلفان در این بخش انگشت شمار و اندک هستند.
شاهینی ادامه داد: شاید یکی از دلایل آنکه، تعدادی از فعالان حوزه گردشگری به دنبال اخذ مجوز قانونی نرفته اند؛ طاقت فرسا بودن و پیچیدگی و طولانی مدت بودن فرایند کسب مجوز در بافت تاریخی گرگان است.
وی گفت: تحصیل مجوز در حوزههای مختلف باید شفاف و در کوتاه مدت میسر باشد، اما پیگیری امور در شهرداری بسیار سخت است که این امر سبب شده تا تعدادی از این افراد به دنبال تغییر کاربری نروند.
مهران کاظمنژاد عضو شورای اسلامی شهر گرگان درباره قانونمندشدن ساخت وسازها و تغییر کاربری املاک در بافت تاریخی به خبرنگار دانشجو اظهار کرد:در بافت قدیم و فرسوده شهری، صدور پروانه ساخت و تعمیرات با حفظ کاربری ملک رایگان است. با وجود اینکه در قانون درآمدهای پایدار شهرداریها تا سقف ۵۰ درصد معافیت در صدور پروانه ساختمانی در بافتهای قدیم و فرسوده پیشبینی شده، اما شورا و شهرداری گرگان تخفیف ۱۰۰ درصدی پیش بینی و اعمال کرده است.
وی افزود: مالکانی که املاک خود را بازسازی و کاربری آن را تغییر داده و تبدیل به مجموعههای اقامتی و پذیرایی کردند حتما باید مجوزهای لازم را از شهرداری بگیرند.
کاظم نژاد گفت: در برخی پلاکها شاهد تغییر کاربری هستیم و شهرداری با وجود اینکه میتوانست با تشکیل پرونده، آنها را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع دهد و هم جریمه و هم عوارض قانونی را بگیرد، اما بنای شهرداری تعامل با مالکان و سرمایهگذاران در بافت تاریخی است و میخواهیم چراغ بافت روشن بماند.
این عضو شورای شهر ادامه داد: بافت قدیم گرگان ظرفیتی است که میتوانیم بارگذاریهای خوبی از جمله در حوزه گردشگری و اقامتی در آن انجام دهیم و در این زمینه هم کارسازی کردیم و مجوزهای بازسازی و تعمیرات را با حفظ کاربری برخی املاک به صورت رایگان صادر کردیم.
وی گفت: در املاکی هم که تغییر کاربری داده شده است و یا اینکه مالکان آنها از قانون مطلع نبودند، باید مالکان طبق کتابچه درآمدی عوارض که در شورای شهر و فرمانداری مصوب شده، به شهرداری مراجعه کرده و اقدام به پرداخت عوارض کنند.
شهردار گرگان هم در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد:برخیها در رسانه این سوال را مطرح کردند که آیا شهرداری از سرمایهگذار حمایت میکند؟ اتفاقا شهرداری با سرمایهگذارانی که به صورت قانونمند و شفاف عمل میکنند قطعا همه همکاریهای لازم را خواهد داشت.
سیدمحمدرضا سیدالنگی افزود:معتقدیم هیچ کسی حق ندارد بدون رعایت انضباط شهری، اخذ مجوز و مشخص شدن شرایط عمومی کار در شهر، منافع مالی ببرد.
گفتنی است بر اساس آخرین اخبار رسیده از مدیریت شهری گرگان؛ مقرر شده تا در جلسه مشترک بین فعالان حوزه گردشگری پذیرایی و اقامتی فعال در بافت تاریخی شهر گرگان با مجموعه شهرداری گرگان مشکلات و موانع موجود در این حوزه برطرف شود.