به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مقدمه تصویب یک قانون در کشورمان، ارایه یک پیشنهاد به مجلس شورای اسلامی است که یکی از این راهها پیشنهادی است که در قالب طرح توسط نمایندگان به هیئت رئیسه مجلس تقدیم میشود.
یکی از ابزارهای قانونی نمایندگان مجلس جمعآوری امضاء برای تدوین طرح درباره موضوعهای مختلف از جمله طرحهای اصلاحی قوانین عادی و قانونگذاری جدید برای موضوعاتی است که خلاء قانونی درباره آنها وجود دارد.
در همین راستا و برای حل مشکلات در حوزه محیط زیست، رئیس و 32 تن از نمایندگان طرحی را تحت عنوان «طرح تشکیل شورای عالی محیط زیست توسط معاون اول رئیس جمهور» تدوین و جهت بررسی تقدیم هیئت رئیسه مجلس کردهاند. این طرح برای بررسی جزئیات به کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به عنوان کمیسیون تخصصی و اجتماعی به عنوان کمیسیون فرعی ارجاع شده است.
بنابراین گزارش در مقدمه دلایل توجیهی این طرح آمده است که با توجه به اهمیت محیط زیست و نقش اساسی و مهم آن در تهیه و اجرا طرح های عمرانی، صنعتی و معدنی و غیره به نحوی که اصولا هر طرحی می بایست پیوست مجوز محیط زیست را با خود داشته باشد بویژه واگذاری اراضی تحت پوشش محیط زیست که می بایست توسط شورای عالی محیط زیست مجوز آن صادر شود و با عنایت به این که شورای عالی محیط زیست فقط با حضور رئیس جمهور رسمیت دارد و جلسه تشکیل میشود متاسفانه با توجه به حجم کار رئیس جمهور باعث میشود این شورا به موقع تشکیل نشود و بعضا در سال یک بار تشکیل شود و تقاضاهای زیادی از مردم و دستگاههای معطل مانده به نحوی که یک تقاضا چندین سال در نوبت مجوز شورای عالی محیط زیست میماند و این امر نارضایتی مردم را بدنبال داشته است بنابراین طرح به معاون اول رئیس جمهور اجازه داده میشود در غیاب رئیس جمهور و در زمانی که ایشان حضور ندارند این جلسه را تشکیل دهند و مصوبات آن نیز قانونی تلقی میشود.
در ادامه گزارش عنوان و ماده واحده طرح مذکور آمده است:
عنوان طرح:طرح تشکیل شورای عالی محیط زیست توسط معاون اول رئیس جمهور
ماده واحده ؛ معاون اول رئیس جمهور می تواند در غیاب رئیس جمهور شورای عالی محیط زیست را تشکیل و مصوبات آن نیز قانونی تلقی میگردد.
به گزارش تسنیم، ریاست شورایعالی محیط زیست با رئیسجمهور و اعضای آن عبارتند از: وزرای صنایع و معادن، بهداشت و درمان، جهاد کشاورزی، اقتصاد و دارایی، کشور، و رؤسای مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی، سازمان مدیریت و برنامهریزی، سازمان حفاظت محیط زیست و 4 نفر از اشخاص یا مقامات ذیصلاح که بنا به پیشنهاد رئیس سازمان محیط زیست و تصویب رئیسجمهور برای مدت 3 سال منصوب میشوند.
شورایعالی دارای اختیارات و وظایف گستردهای است و طبق قانون، سازمان محیط زیست باید زیر نظر شورایعالی انجام وظیفه کند.
اهداف شورایعالی محیط زیست
حفاظت از تنوع زیستی کشور، وسعت بخشیدن به منابع طبیعی
پیشگیری و ممانعت از تخریب و آلودگی محیط زیست
تحقق اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بهمنظور حفاظت از محیط زیست و تضمین بهرهمندی درست و مستمر از محیط زیست و همسو با توسعه پایدار
وظایف اساسی شورایعالی محیط زیست
شورایعالی محیط زیست باید میزان آگاهی خود در زمینه زیستمحیطی را افزایش دهد.
شورایعالی محیط زیست موظف است که عوامل مخرب و آلایندههای مختلف محیط زیست را مطالعه کند.
وظیفه شورایعالی محیط زیست این است که باید زیستگاههای بحرانی با ارزش زیستبومی بالا را شناسایی و تعیین کند.
شورایعالی محیط زیست مکلف است که برای مدیریت و بهرهبرداری از منابع آب، هوا، خاک، مدیریت پسماندها و زبالههای شهری، صنعتی و کشاورزی، روستایی، کنترل دخالت در اکوسیستمها بر حسب ظرفیتهای طبیعی آنها ضوابط و استانداردهای زیستمحیطی را تهیه و تدوین کند.
یکی دیگر از وظایف شورایعالی محیط زیست این است که برای مکانیابی محل استقرار واحدهای صنعتی بزرگ، کشاورزی و سکونتگاههای انسانی، دستورالعملهای زیستمحیطی ارائه دهد و از فناوریهای سازگار با محیط زیست استفاده کند.
از دیگر مسئولیتهای شورایعالی محیط زیست در زمینه محیط زیست میتوان به گسترش همکاریهای منطقهای و بینالمللی اشاره کرد.
شورایعالی محیط زیست باید با ایجاد موزهها و نمایشگاههای مختلف، گونههای گیاهی و جانوری را جمعآوری و نگهداری کند، سپس آنها را نمایش دهد.
همچنین وظیفه شورایعالی محیط زیست برای پیشگیری و منع ورود آلایندهها به منابع زیستمحیطی این است که بهطور قانونی دخالت و نظارت کند.