به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه ۱۳۵۷ تحولی عظیم در تاریخ کشورمان بود که تأثیرات عمیقی بر همه جنبههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی داشت. در این بین، نوجوانان نیز در این اتفاق بزرگ نقشهای مهم تاثیرگزاری داشتهاند. بسیاری از نویسندگان و رماننویسان ایرانی به این دوران حساس پرداخته و کتابهایی را در قالب رمان برای نوجوانان نگاشتهاند تا آنها را با فضای آن دوران و تحولات اجتماعی و سیاسی آشنا کنند. در این گزارش، به معرفی پنج رمان نوجوان در مورد انقلاب اسلامی ایران میپردازیم که میتوانند درک بهتری از این دوران را برای خوانندگان نوجوان ایجاد کنند.
آن مرد با باران میآید
رمان «آن مرد با باران امد» داستان نوجوانی به نام امیر را روایت میکند که در خانوادهای با گرایشهای سیاسی متفاوت زندگی میکند. در حالی که پدرش طرفدار حکومت شاه است، برادرش فعالیتهای انقلابی دارد. امیر کمکم متوجه میشود که جامعه در حال تغییر است و باید موضع خود را مشخص کند. این کتاب با نثری ساده، فضای انقلاب را از نگاه یک نوجوان توصیف میکند.
«آن مرد با باران امد»، اثر وجیهه سامانی در ۲۱۸ صفحه از سوی انتشارات مهرک در بازار کتاب عرضه شده است.
جای او خالی، داستان شهادت نوجوانی 13 ساله
کتاب «جای او خالی» نوشته نادر ابراهیمی، یکی از کتابهای مجموعه قصههای انقلاب برای بچهها و نوجوانان است که انتشارات سوره مهر برای آشنایی کودکان با بزرگترین اتفاق تاریخ معاصر ایران منتشر کرده است.
این کتاب، داستان کوتاهی درباره حوادث و رویدادهای انقلاب اسلامی و نقش نوجوانان در انقلاب است. شخصیت اصلی داستان منصور نوجوان 13 سالهای است که مسئولین مدرسه بارها او را به مراسمهایی که برای شاه ترتیب داده میشد، میبردند و او هر بار خسته و ناراحت از مراسمها بازمیگشت و به روزی فکر میکرد که بتواند این همه ظلم و ستم را تلافی کند. با شروع انقلاب، این فرصت برای او پیش میآید و او همراه با دوستان دیگرش به صف مبارزان انقلابی میپیوندد، تا اینکه در تظاهرات 17 شهریور، توسط یکی از همسایههایش که جز سربازان شاه بود، به شهادت میرسد. «جای او خالی»، اثر نادر ابراهیمی در 32 صفحه از سوی انتشارات مهرک در بازار کتاب عرضه شده است.
پدر چرا توی خانه مانده است؟
کتاب «پدر چرا توی خانه مانده است؟» روایت جالبی است از زندگی پسر نوجوانی که در دوره قبل انقلاب زندگی میکند. در اوج زمانی که ساواک نسبت به افراد حساسیت بیشتری را نشان میدهد، پدر علی در خانه میماند تا برخوردی با ساواکیها نداشته باشد؛ اما مشکل علی از زمانی شروع میشود که همه مردها و 3 تا از زنهای محلهشان توسط ساواک به زندان برده میشوند. هیچ مردی در محل نمیماند به جز پدر علی؛ بعد از مدتی او فهمید که بچههای محل، او را از خودشان نمیدانند و کاری با او ندارند. این مسئله مدام ذهن او را مشغول کرده بود تا این که متوجه علت شد. پدر او تنها مرد در محلهشان بود. علت را از مادرش پرسید ولی مادرش به پاسخی کوتاه اکتفا می کرد: «کاری ندارد، که بکند. کارخانه تعطیل است.» از آن پس علی باور کرده بود که پدرهای خوب را میبرند و پدرهای بد باقی میمانند، تا این که روزی آنها آمدند...
کتاب «پدر چرا توی خانه مانده است؟»، اثر نادر ابراهیمی در 29 صفحه از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
دردسرهای آقاجون
رمان «دردسرهای آقاجون» با داستانی برای نوجوانان، روزهای پایانی استبداد شاهنشاهی و انقلاب مردم ایران را روایت میکند. مونا جوان در این کتاب سعی کرده ، با نگاهی به وقایع انقلاب در مشهد، حوادث را از زبان شخصیت اصلی داستان بیان کند تا مخاطبِ نوجوان بتواند مرحله به مرحله با او پیش رفته و خود را در جریانِ داستان سهیم بداند.
داستان اینکتاب را دختری به نام نسترن روایت مصیکند و رمان، با قصههای شبانه پدر خانواده شروع میشود. در ادامه جریان روزهای واپسین انقلاب در مشهد، به داستان ضحاک ماردوش گره میخورد. به اینترتیب که نسترن و باقی بچهها، ضحّاک ماردوش دنیای واقعیشان را میبینند و سعی میکنند همانند کاوه کاری کارستان بکنند.
کتاب «دردسرهای آقاجون»، اثر مونا جوان در ۱۵۴ صفحه از سوی انتشارات جمکران منتشر شده است.
این چهار رمان نوجوان، هرکدام از زاویهای متفاوت به انقلاب اسلامی پرداختهاند و میتوانند نوجوانان را با تاریخ انقلاب، چالشها و تحولات اجتماعی آن دوران آشنا کنند.
این رمانها نه تنها نوجوانان را با تاریخ انقلاب اسلامی ایران آشنا میکند، بلکه به آنها کمک میکند تا دیدگاههای مختلف اجتماعی و سیاسی دوران انقلاب را از نزدیک تجربه کنند.