گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در تهران، سرآغاز افزایش شدید تنشها در منطقه بلکه در جهان شده است. این اقدام که در جریان حضور یک مهمان رسمی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری ایران صورت گرفت، نه تنها به تمامیت ارضی کشور آسیب رساند، بلکه یک خطر قرمز مهم را نیز عبور کرد. رژیم صهیونیستی با این اقدام وارد مرحلهای خطرناک شده است و واکنش ایران به طور قابل توجهی متفاوت از گذشته خواهد بود. بر همین اساس و به منظور ارزیابی وضعیت منطقه متاثر از این رویداد و نیز چگونگی واکنش تهران به اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی، با مهدی عزیزی، کارشناس مسائل بینالملل به گفتگو پرداختیم که مشروح آن در ادامه آمده است:
خبرگزاری دانشجو: به نظر شما پاسخ تهران به این اقدام تروریستی و بزدلانه رژیم صهیونیستی باید چگونه باشد؟
مهدی عزیزی: ترور شهید هنیه در تهران، عبور از خطر قرمز بوده است. این اقدام نکته مهمی است که ثبت واکنش ایران نسبت به گذشته کاملاً متفاوت خواهد بود، به دلیل اینکه آنچه اتفاق افتاده بهغیر از حضور یک مهمان رسمی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری، تمامیت ارضی کشور مورد آسیب قرار گرفته است و رژیم صهیونیستی وارد مرحلهای خطرناک شده است. واکنش ایران بسیار متفاوت از واکنشهای قبلی خواهد بود و مانند گذشته نخواهد بود.
ارسال پهپادها و شلیک موشکها یک پیام سیاسی بود، یعنی بیش از اینکه بخواهیم به رژیم صهیونیستی خسارت وارد کنیم یا یک اقدام نظامی یا واکنش انتقامجویانه انجام دهیم، تنها یک پیام سیاسی ارسال کردیم. اما این بار متفاوت است. با توجه به ادبیاتی که در بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، مقاومت و مقامات امنیتی و فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی مشاهده میشود، یک بخش بهطور مستقیم از طرف جمهوری اسلامی و با هماهنگی گروههای مقاومت اسلامی در یمن، عراق، لبنان، فلسطین و داخل سرزمینهای اشغالی خواهد بود.
واکنش باید به گونهای باشد که یک بازدارندگی همیشگی در برابر رفتار و رویکرد خشونتآمیز رژیم صهیونیستی ایجاد کند. قطعاً سناریوی واکنش تهران در تمام جهات و حوادث بررسی شده و مراحل بعدی نیز ارزیابی شده است تا تهران آمادگی کامل برای پاسخ به واکنش مجدد رژیم صهیونیستی یا حماقت و اقدام متقابل را داشته باشد. این واکنش به گونهای خواهد بود که یک بازدارندگی ایجاد کند. به اعتقاد من، محور مقاومت و تهران وارد معادله جدیدی خواهند شد و قواعد درگیری نیز تغییر خواهد کرد. تهران بنا به ملاحظات خود تشخیص داده که بر اساس منافع جغرافیایی و سیاسی و جغرافیای محور مقاومت عمل کند. اما زمانی که یک خط قرمز بسیار مهم یعنی تمامیت ارضی ایران آشکارا مورد هدف قرار میگیرد، تنها واکنش، واکنشی بازدارنده نظامی در سطح بسیار بالا خواهد بود.
خبرگزاری دانشجو: شاهد تماسهای مکرر طرفهای خارجی و سرپرست وزارت امور خارجه هستیم. به نظر شما این ارتباطات چه پیامی دارد؟
مهدی عزیزی: نکتهای که عرض کردم این است که رویکردهای دیپلماتیک وزارت خارجه به معنای آگاه کردن شخصیتها و کشورها از اقدام رژیم صهیونیستی است. این نکته مهمی است که جامعه جهانی باید بدانند که رژیم صهیونیستی باید تبعات اقدامات خود را در تهران ببیند. این بخش شامل رفتارهای دیپلماتیک و هشدارهای دیپلماتیک است که ما هم در سازمان ملل و هم جاهای دیگر ارائه دادهایم.
خبرگزاری دانشجو: آیا پاسخ گسترده ایران به رژیم صهیونیستی از لحاظ راهبردی صحیح است؟ از این جهت که نتانیاهو در باتلاق جنگ غزه در حال دست و پا زدن است و قصد دارد با کشاندن ایران به یک جنگ گسترده، زمین بازی را تغییر دهد.
مهدی عزیزی: ببینید، نکته خیلی مهمی که برخی از شهروندان و مخاطبان در داخل دارند این است که پاسخ ندادن به رژیم صهیونیستی بخشی از تمامیت و غرور ملی و حاکمیت ملی را آسیب خواهد داد. این دیدگاهها وجود دارد. آنچه مهم است، واکنش تهران است که قطعاً خواهد بود و واکنش مهمی است. ما به این باور تکیه کردهایم که هر اندازه در برابر اسرائیل کوتاه بیاییم، یا آمریکاییها یک قدم به جلو میآیند. این نکته مهمی است که اسرائیل باید فراتر از تنبیه، یک واکنش ببیند تا بازدارندگی همیشگی ایجاد شود.
نکته مهم دیگر که بر اساس دادهها و تحلیلها بیان میشود، این است که اسرائیل به سمت فروپاشی نزدیک میشود. جامعهای که هنوز به بلوغ فکری و تکامل امنیتی نرسیده و به دنبال مشروعیتسازی برای خود است، جامعهای است که تضمینی برای ماندگاری رژیم صهیونیستی ندارد. این رفتارها ناشی از همین موضوع است.
نتانیاهو نیز برای تضمین حیات سیاسی خود نیاز به جنگ و گسترش دامنه جنگ در جنوب لبنان، شمال مناطق اشغالی و ایران دارد. او همچنین از این تحولات به عنوان یک برگه برنده برای انتخابات آینده آمریکا استفاده میکند. به ویژه اینکه نتانیاهو در سفر به واشنگتن نیز این حملات را تایید کرده و از طریق تفاهمات با ترامپ تلاش میکند از این تحولات برای پیروزی در انتخابات آینده و تضمین پایداری حیات سیاسی خود استفاده کند.