به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری دانشجو، پایگاه خبری اکسیوس در گزارشی مینویسد برخی از دستیاران ارشد بایدن معتقدند که افزایش سرعت برنامه اتمی ایران در حالی که حکومت ایران و گروههای نیابتی آن تضعیف شدهاند، فرصت و ضرورتی را برای انجام حمله نظامی ایالات متحده آمریکا به ایران فراهم میآورد.
اخیرا پایگاه خبری آکسیوس به نقل از سه منبع آگاه گزارش داده که جو بایدن؛ رئیسجمهور ایالات متحده در حدود یک ماه قبل در جلسهای با تیم امنیت ملی خود سناریوهای حمله به تاسیسات هستهای ایران در صورت نزدیک شدن تهران به سلاح هستهای را بررسی کرده است.
بر اساس گزارش روز پنجشنبه ۲ ژانویه (۱۳ دی) این پایگاه خبری، این جلسه در حدود یک ماه پیش برگزار شده و در جریان آن، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گزینهها و سناریوهای مختلف چنین اقدامی را برای رئیسجمهور آمریکا شرح داده است.
سالیوان پیش از این در ماه گذشته اعلام کرده بود که: "این نگرانی وجود دارد که ایران که اخیرا در پی تحولات خاورمیانه تضعیف شده ممکن است به سمت تولید بمب هستهای برود."
اکسیوس در گزارش خود از قول یک منبع آگاه نوشته جلسه چند هفته قبل میان بایدن و اعضای تیم امنیت ملی او در شرایطی برگزار شد که هیچگونه اطلاعات امنیتی تازهای ارائه نشده بود و اصولا بنا بر این نبود که این جلسه به تصمیم نهایی «بله یا خیر» برسد.
گزارش آکسیوس میافزاید که این جلسه، صرفا به منظور برنامهریزی برای بررسی "سناریوهای احتیاطی" برگزار شده بود. بر این اساس، هدف این جلسه این بود که اگر حکومت ایران تا پیش از آخرین روز حضور بایدن در کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، اقدام به غنیسازی ۹۰ درصدی اورانیوم کند، واکنش ایالات متحده چگونه باید باشد.
یک منبع آگاه دیگر نیز به اکسیوس اعلام کرد که در کاخ سفید «فعلا بحث حمله نظامی احتمالی به تاسیسات اتمی ایران مطرح نیست.» در گزارش اکسیوس همچنین آمده است که برخی از دستیاران ارشد بایدن معتقدند که افزایش سرعت برنامه اتمی ایران در حالی که حکومت ایران و گروههای نیابتی آن تضعیف شدهاند، فرصت و ضرورتی را برای انجام حمله نظامی ایالات متحده آمریکا به ایران فراهم میآورد.
تیم انتقالی ترامپ به وال استریت ژورنال گفتهاند که احتمال حمله به سایتهای هستهای با جدیت بیشتری در حال بررسی است. این خبر در حالی است که چندی پیش نیز روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از تیم ترامپ نوشته بود که این تیم در حال بررسی حمله به تاسیسات هستهای ایران است. بنا بر این گزارش، تیم انتقالی ترامپ به وال استریت ژورنال گفتهاند که احتمال حمله به سایتهای هستهای با جدیت بیشتری در حال بررسی است.
زمانی که اسرائیل بعد از «وعده صادق ۲» عنوان کرد ممکن است تاسیسات هستهای یا نفتی ایران را هدف قرار دهد، ترامپ از این موضوع دفاع کرد و رویکرد بایدن در خصوص نهی اسرائیل در این زمینه را مورد نقد قرار داد.
اکنون برخی گزارشها مدعی هستند که اکنون احتمال حمله به سایتهای هستهای توسط برخی از اعضای تیم انتقالی ترامپ که سقوط دولت اسد، آینده نیروهای آمریکایی در منطقه و حمله اسرائیل به حزبالله و حماس و دیگر شرکای محور مقاومت به رهبری ایران را هم بررسی میکنند، با جدیت بیشتری بررسی میشود...
«ریچارد نفیو» که از او به عنوان طراح تحریمهای ایران یاد میشود روز۱۳ دیماه در نشریهٔ فارن افرز نوشته است: دونالد ترامپ میبایست برای آخرین بار فرصتی به دیپلماسی با ایران بدهد و همزمان برای استفاده از توان نظامی هم آماده شود.
نفیو نوشته است «با توجه به خطرات اقدام نظامی، ایالات متحده باید در آغاز دورهٔ ترامپ یک تلاش نهایی و صادقانه برای مذاکره بهمنظور متوقف کردن برنامهٔ هستهای تهران انجام دهد». «احتیاط ایجاب میکند که واشینگتن هماکنون برنامهریزی برای اقدام نظامی را آغاز کند و اطمینان حاصل کند که ایران این تهدید را جدی میگیرد» او نوشته است «اگر تلاشها برای دستیابی به توافق شکست بخورد، ایالات متحده باید برای استفاده از نیروی نظامی آماده باشد».
ریچادر نفیو توصیه کرده سیاستگذاران آمریکا میبایست محاسبات خود را به این سمت ببرند که ساخت سلاحهای هستهای توسط ایران امری حتمی است و باید مدیریت شود و هشدار میدهد که فرصت محدودی برای جلوگیری از رسیدن به این نقطه وجود دارد و واشینگتن باید اقدامات شدید را در نظر بگیرد.
نتیجه گیری
رسانههای غربی با علم به اینکه اقدام نظامی علیه ایران تقریبا امکان ناپذیر بوده و همچنین هزینههای آن برای ایالات متحده و شرکای آن بسیار بیشتر از آن چیزی است که توان تحمل آن را داشته باشند، به دنبال بسترسازی برای مذاکره زیر سایه تهدید نظامی هستند. درواقع اگر واقعا شرایط منطقهای و جهانی برای آمریکاییها آنقدر که میگویند مثبت و در راستای منافعشان بود، دلیلی برای اصرار به مذاکرات مجدد با ایران وجود نداشت.
بی ثباتی اقتصاد آمریکا، رقابت سیاسی - اقتصادی نفسگیر با چین، کاهش محبوبیت و حوزه نفوذ ایالات متحده در کشورهای جهان حتی شرکای قدیمی اروپایی آن، کمک ۱۱۳ میلیارد دلاری به اوکراین و عدم دستیابی به اهداف استراتژیک خود و بسیاری دیگر از چالشهای داخلی و بین المللی، مسئولان فعلی کاخ سفید و دولت جدید آمریکا، که در ۲۰ ژانویه قدرت را در بدست خواهد گرفت، را در فشاری بی سابقه قرار داده است. چندجانبه گرایی درحال رشد در جهان نمایش این کاهش قدرت است. بنابراین طبیعی است که مقامات آمریکایی سناریوی تکراری چماق و هویج را با ظاهری جدید به میان بکشند.
البته واقعیت تغییرات منطقهای با آنچه رسانههای غربی به مردم میگوید تا حد زیادی متفاوت است که خود یکی دیگر از دلایل گرایش آمریکا به مذاکره با ایران است.