به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو،میزگرد «بررسی مذاکره با آمریکا؛ دلیل؟ تجربه!»ابراهیم متقی (کارشناس مسائل سیاسی)، فواد ایزدی (کارشناس مسائل بینالملل) و حامد صاحب هنر (کارشناس مسائل اقتصادی) در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
در ابتدای برنامه حامد صاحبهنر، کارشناس مسائل اقتصادی در میزگرد «بررسی مذاکره با آمریکا؛ دلیل؟ تجربه!» گفت: پیش از تحریمها ظرف ۱۰-۱۲ سال فقط ۳۰ میلیارد دلار در بخش بالادست نفت کشور سرمایهگذاری شد؛ قبل از سال ۲۰۱۲ شرایط گل و بلبل نبوده است.
وی افزود: ما قبل از تحریم شاهد بودیم که در بهترین دوران سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز کشور که قراردادهای بیع متقابل یا«Buy Back» امضا میکردیم ظرف حدود ۱۰- ۱۲ سال مجموعاً ۳۰ میلیارد دلار در بخش بالا دست نفت کشور سرمایهگذاری شد یعنی به طور متوسط سالی ۳ میلیارد دلار بیشتر سرمایهگذاری نداشتیم
صاحب هنر خاطرنشان کرد: ما همیشه در سالهای اخیر صحبت از این داشتیم که حدود ۲۰۰ میلیارد دلار نیاز به سرمایه گذاری خارجی در این بخش داریم و ۳۰ میلیارد دلار ظرف ۱۰- ۱۲ سال واقعاً عدد قابل توجهی نیست شاید یک چهارم مثلاً درآمد نفتی آرامکو بوده است؛ بنابراین قبل از تحریم یعنی از قبل از سال ۲۰۱۲ شرایط آنچنان گل و بلبل نبوده که فکر کنیم تحریمها باعث عقب ماندگی و عدم توسعه کشور شده و باعث عدم ورود سرمایه خارجی شده؛ ما بیشتر چوبی که خوردیم از ناحیه ضعفهای خودمان بوده است.
در ادامه این نشست؛ ابراهیم متقی، کارشناس مسائل سیاسی در میزگرد «بررسی مذاکره با آمریکا؛ دلیل؟ تجربه!» گفت: امروز آمریکا نسبت به دوره بایدن هم قدرتمندتر است هم شکنندهتر و یکی از آرزوهای ترامپ غلبه بر ایران است.
وی افزود: آمریکای ترامپ هم مثل ایران میخواهد نقش هژمان داشته باشد، امروز آمریکا نسبت به دوره بایدن هم قدرتمندتر است هم شکنندهتر؛ در این وضعیت و در این شرایط طبیعی است که ترامپ آرزوهای زیادی دارد یکی از آرزوهای او این است که بر ایران غلبه کند.
متقی در ادامه افزود: رویکرد ترامپ این هست که همانند یک کلانتر ظاهر شود و هم ایران را هدف قرار دهد هم میز را به هم بریزد؛ این میز یک زمانی اروپاییها هستند ممکن است الان چینیها باشند.
وی در ادامه بیان کرد: وزیر خزانهداری آمریکا گفته که قصد دارند فروش نفت ایران به چین را به ۱۰ درصد کاهش بدهند یعنی ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفتی ایران، ۲۵۰ هزار بشکه میشود؛ این مسئله یک نوع ادبیات تهدید است.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: سوال اینجاست ایران چه باید بکند؟ بالاخره مذاکرهای شکل خواهد گرفت ولی این مذاکره مذاکرهای است که بعد از یک سری فعل و انفعالات انجام می شود. ایران میتواند همین الان وارد فضای مذاکره شود ولی آمریکا دست بالاست، او تعیین میکند که ایران باید چه اقدامی را انجام بدهد؛ روز اول که صحبت کرد بحث او بحث هستهای بود مرحله به مرحله انتظارات خود را افزایش داد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: الگوی کنش و معامله ترامپ مثل الگوی کنش برخی از جوکهای ایرانی است؛ میگویند یک بچهای به پدرش گفت که به من ۳ میلیون تومان برای کمک به مدرسه بده، پدرش گفت ۳ میلیون تومان ندارم من میتوانم یک میلیون تومان بدهم اما الان بیا این ۵۰۰ هزار تومان را بگیر تا ببینیم بعدش چه میکنیم، پسر که پول را میگیرد میبیند ۵۰۰ هزار تومن نیست ۵۰ هزار تومان است!
متقی افزود: من با مذاکره مخالف نیستم مذاکره را به عنوان یک استاد روابط بینالملل یک ابزار سیاست خارجی میدانم و اعتقاد دارم اما هیچگاه از ترس مرگ خودکشی نکنید و با توجه به رویکردی که آقای پزشکیان دارد به نظر من یک تیم قوی در فضای مذاکراتی در آینده فعال خواهد شد.
وی در ادامه افزود: مذاکره در شرایطی باید انجام بگیرد که محور اصلی تفکر مبتنی بر کنش متقابل باشد؛ اگر دست بسته وارد مذاکره شوید شکست که چه عرض کنم در وضعیت انهدام قرار میگیرید.