گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ از اوایل سال جاری بحث تغییر نرخ سود بانکی در صدر اخبار بانکی و مالی قرار گرفته است و هر روز گمانه زنی های متفاوتی در مورد آن منتشر می شود؛ در نهایت روز جاری بانک مرکزی با اعلام اینکه افزایش نرخ سود بانکی هزینه های تولید را بالا می برد، از افزایش آن جلوگیری کرد.
موافقان و مخالفان این طرح، دلایل منطقی را برای افزایش نرخ سود بانکی بیان می کنند که در زیر به آنها اشاره می کنیم.
موافقان افزایش سود بانکی: تورم بالاست، برای جذب نقدینگی باید سود افزایش یابد
موافقان افزایش نرخ سود بانکی معتقدند با توجه به اینکه در شرایط کنونی نرخ تورم در کشور بالای 30 درصد است، بنابراین برای متقاعد کردن مردم به سپرده گذاری در بانک ها ناچاریم به همان اندازه تورم، به آنها سود پرداخت کنیم.
از سوی دیگر کارشناسان می گویند با توجه به اینکه تورم بالای 30 درصد است، نرخ سود سپردهها نیز باید برای جذب نقدینگی بیشتر در کشور افزایش یابد.
در نهایت نیز با توجه به اینکه میزان سود اعطایی بانک ها به سپرده های مردم کمتر از نرخ تورم است، بنابراین این افراد برای حفظ ارزش پول خود ناچارند آن را از بانک خارج کرده و به بازارهای موازی همچون سکه و ارز ببرند؛ خروج این پول ها از سیستم بانکی کشور سبب کاهش منابع بانک ها و در نتیجه کاهش میزان تسهیلات دهی آنها به مردم و تولیدکنندگان می شود.
مخالفان افزایش سود بانکی: با افزایش نرخ سود هزینه تولید بالا میرود
اما مخالفان افزایش نرخ سود بانکی معتقدند اگر نرخ سود بانک ها به سپرده ها افزایش یابد، در نتیجه نرخ سود تسهیلات نیز افزایش خواهد یافت که با افزایش این نرخ، هزینه تولید بالا می رود و در نتیجه قیمت تمام شده تولید افزایش می یابد؛ با توجه به اینکه در ایران هزینه تولید همواره بالا بوده، این افزایش در نرخ تسهیلات اعطایی بانک ها تیر خلاصی بر پیکر تولید خواهد بود.
همچنین افزایش هزینه تولید، حاشیه سود شرکت ها را کاهش خواهد داد و این اتفاق سبب خروج سرمایه ها از بورس خواهد شد.
از سوی دیگر با افزایش سود بانکی، بخشی از سهامداران با درجه ریسک گریزی بالاتر، سرمایه خود را از بازار سرمایه خارج کرده و سرمایه گذاری در بانک و کسب سود بدون ریسک را بر کسب سود توام با ریسک از طریق خرید و فروش سهام ترجیح می دهند که منجر به خروج نقدینگی از بازار سرمایه و کاهش ارزش بازار می شود.