به گزارش خبرنگار دانشگاه "خبرگزاری دانشجو" غلامرضا مصباحی مقدم، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس عصر امروز در همایش اقتصاد بدون ربا که در دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشت: امروز نیازی نیست واسطه بین صاحبان وجوه نقد و سرمایه گذاران احساس شود. اقتصاد جهانی، نیازمند به یک نهاد و واسطه است که وجوه را جمع آوری کرده و به نیازمندان در عرصه سرمایه گذاری واگذار کند که این نهاد واسطه، می تواند بانک باشد.
وی به بیان اشکال عدم وجود واسطه شرعی پرداخت و گفت: عدم وجود واسطه شرعی باعث می شود که وجوه خرد از کل نادیده گرفته شده و تنها وجوه کلان، در فعالیت های اقتصادی شرکت کند. امروزه کسانی که نیازمند مسکن هستند مثل گذشته نمی توانند در کوچه و خیابان خود به دنبال مسکن بگردند به همین دلیل یک نهاد واسطه با نام بنگاه های املاک شکل گرفت. همین امر در خصوص وجوه نقد باید صورت پذیرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: سوال این است که این بنگاه واسطه چگونه باید فعالیت کند؟ جواب این سوال در ابعاد جهانی این است که نرخ بهره ای باید در نظر گرفته شود که این البته سازوکار ساده ای است و نیاز به آموزش ندارد ولی بهره چیزی جز ربا نیست که شریعت ما آن را اعلان جنگ با خدا و رسول خدا می داند.
وی ادامه داد: لذا سازوکار دیگری را در اسلام باید استفاده کرد که همان ارتباط مستقیم سرمایه گذار و فعال اقتصادی بوده است. این رفتار یک رفتار سنتی است ولی باید در همین قالب به بانکداری ما سرایت کند که اگر در قالب غیر از این قرار گیرد همان ربا محسوب می شود.
مصباحی مقدم در ادامه به نحوه تشریح نحوه پرداخت سود صحیح پرداخت و اظهار داشت: در گذشته سودی که از معاملات به دست می آمد بین طرفین سرمایه گذار و فعال اقتصادی تقسیم می شد. این روند باید در بانک ها انجام شود. مشارکت در سود و زیان لازمه بانکداری اسلامی است، ولی آنچه که می بینیم در عقد قراردادها تمامی ضرر و زیان به دوش بنگاه اقتصادی است و شراکتی در ضرر و زیان وجود ندارد.
وی با اشاره به فاکتورهای صوری، بیان داشت: دقیقا آنچه در بانک های ما انجام می شود ارائه فاکتور صوری است که مستند ساخته شده هم این موضوع را به خوبی بسط و شرح داد. فاکتور صوری، فاکتوری است که عملا هیچ ضرری را متوجه عوامل معامله نمی کند و در حقیقت سودی است که باید در چرخه اقتصادی کشور قرار بگیرد.
وی در ادامه افزود: افزایش یا کاهش نرخ سود مفهومی برای بانکداری ربوی است نه بانکداری اسلامی چرا که ما در بانکداری بدون ربا اصلا به اعلام نرخ سود بانک ها کاری نداریم لذا وعده دادن برای سود در بانکداری اسلامی صحیح نیست، بلکه در پایان فعالیت اقتصاد میزان سود پایانی بین مشتریان بانک و گیرندگان سرمایه تقسیم می شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان به تربیت صحیح دانشجویان رشته اقتصاد در خصوص پرهیز از ربا اشاره کرده و تاکید کرد: دانشجویان رشته اقتصاد که مستقیما با نظام بانکداری در ارتباط هستند، باید پرهیز از ربا را آموزش ببینند. صداوسیما و رسانه های ملی نیز باید در جهت این مهم گام بردارند که آنچه می بینید توجه کمرنگی به این مسئله است.