به گزارش خبرنگار اقتصادی "خبرگزاری دانشجو"، عباس رجائی، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود دو دیدگاه متفاوت در حوزه کشاورزی اظهار داشت: دو نگاه در حوزه کشاورزی و غذا در کشور وجود دارد که بسیار با یکدیگر متفاوت میباشند اما پیش از آنکه به این دو نگاه بپردازیم، باید بگوییم دنیای امروز در نقطهای قرار گرفته است که از نظر اکوسیستم القا شده و چه بخواهیم و چه نخواهیم هزاره سوم، هزاره آب و غذاست.
وی افزود: شاید در گذشته دولتها برای بدست آوردن منابع انرژی تلاش میکردند اما در این هزاره کشورها به سمتی میروند تا منابع آب و غذای بیشتری برای خود بدست آوردند.
رجایی ادامه داد: به عنوان مثال امروزه کشور ترکیه برای بدست آوردن منابع آبی بیشتر، طرحهای بسیاری دارد و حتی میروند به بهانه برخوردار نبودن از منابع نفتی از رسیدن آب به سمت کشور عراق و سوریه جلوگیری به عمل میآورد. در کشور خودمان نیز همین موضوع وجود دارد و در شهرهای مختلف بر سر مسائل آبی جنگ و دعوا داریم.
وی در ادامه اضافه کرد: نگاه اول معتقد است با توجه به شرایط آب و هوایی کشور ضروری ندارد کشاورزی را توسعه دهیم بلکه، شاید بهتر باشد غذا را وارد کرده و با فروش نفت رفاه جامعه را فراهم کنیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با نقد دیدگاه اول عنوان کرد: تکیه بر واردات و فروش نفت به قیمت عدم اشتغال در بخش کشاورزی بوده و عقب گردی قابل توجه از سیاستهای کلی نظام میباشد.
وی افزود: پیش از انقلاب نیز چنین رویکردی وجود داشت اما بعد از پیروزی انقلاب نگاه عوض شد تا به روستاها و کشاورزی به عنوان بخش مهم اقتصادی نگاه کنیم.
رجایی تاکید کرد: این دیدگاه، دیدگاهی خطرناک و ضد اصول اصلی انقلاب و ضد خط امام میباشد. این دیدگاه باعث شد در سالهای پس از پیروزی انقلاب به بخش کشاورزی به خوبی نگاه نکنیم و همچنان کشاورزی کشور در مرحله معیشتی- حمایتی باقی بماند و وارد مرحله اقتصادی و بهرهوری نشود.
وی ادامه داد: شاید به همین دلیل است که روستاییان به سمت شهرها مهاجرت میکنند و هر جا نیز که حمایتی صورت گرفته، بسیار ضعیف بوده است.
رجایی افزود: بهترین راهکار در این دیدگاه همان آسانترین راه یعنی واردات است. این تفکر امروز خیلی قوی است و در مصادیق تصمیمگیری کشور نیز قرار دارد.
وی دیدگاه دوم را عکس دیدگاه اول خواند و اظهار داشت: دیدگاه دوم کشاورزی را بستر توسعه میداند و میگوید اگر قرار است به توسعه اقتصادی و پایداری امنیت غذایی برسیم و جهان را به عنوان یک مرکز قدرت راهبری کنیم، باید به کشاورزی به عنوان بستر توسعه کشور بپردازیم.
این نماینده مجلس تاکید کرد: در دنیا ابرقدرتهایی همچون روسیه و چین داشتیم که همگی بر مقابل امنیت غذایی زانو زدند و امروز محتاج کشور ما برای تامین غذا هستند.
وی افزود: طرفداران این دیدگاه معتقدند هیچ کشور صنعتی دنیا را پیدا نمیکنید که کشاورزی توسعه یافته نداشته باشد و موتور محرکه اقتصادی هر کشوری صنعت کشاورزی است.
رجایی موضوع مهم و اساس دیگر در بخش کشاورزی را ارائه آمار نادرست خواند و بیان کرد: به اعتقاد این دیدگاه، آمارهای مطرح شده در 35 سال گذشته آمارهای درستی نمیباشد.
وی همچنین با اشاره به سخنان کارشناسان مبنی بر استفاده درصدی بخش کشاورزی از آبهای کشور گفت: چه کسی چنین آماری داده است؟ تمام قناتها و چشمههای کشور 6 ماه از سال در اختیار بخش کشاورزی میباشند و در شش ماه دیگر هدررفت دارد. چرا باید این هدررفت را به پای کشاورزی نوشت؟
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در ادامه اضافه کرد: به اعتقاد ما بهرهور شدن ظرفیت فعلی کشاورزی کشور با تعاونی کردن تولید، جداسازی مالکیت و مدیریت در بخش کشاورزی، تبدیل کردن زمین و کشاورزی تبدیل به سهام و قابلیت ارائه آن در بورس، به وجود آوردن ظرفیتهای جدید در کشور و استفاده از تکنولوژیهای برتر الزامی جدی است.