به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیدرضا صالحی امیری در یازدهمین سالگرد تاسیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور و تجلیل از برگزیدگان دومین دوره مسابقه خاطره نویسی کتابداران و اعضای کتابخانه ها که صبح امروز در تالار رودکی برگزار شد با بیان اینکه اگر قرار است در کشور اتفاقی بیفتد بعد از اینکه به ائمه معصوم تمسک جستیم راهی جز روی آوردن به کتاب و کتاب خوانی نداریم گفت: کتاب منشا فضیلت و اخلاق است و توسعه بدون مقوله کتاب، کتاب خوانی و دانش امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: سالانه 500 میلیارد دلار برای نیازهای روزمره و معیشتی مردم هزینه می کنیم و همه در تلاش هستند که مجموع نیازهای معیشتی مردم تامین شود در حالی که متاسفانه در جامعه هر روز با پدیده های زشت فرهنگی و اجتماعی روبروییم و دلیل این مسائل نیز تنها در یک کلمه فقدان بازتولید معرفت و اخلاق خلاصه می شود.
رئیس کتابخانه ملی با بیان اینکه بین کتاب کتابدار کتابخانه رابطه وسیعی وجود دارد اظهار داشت: متاسفانه در خصوص این رابطه کمتر سخن گفته شده در حالی که در سال 1353 در نشریه شماره 8 انجمن کتابداران ایران مسائل و مشکلات مربوط به این حوزه مطرح شده بود و الان هم اگر بخواهیم مشکلات این حوزه را بگوییم همان مشکلات 40 سال پیش است.
صالحی امیری افزود: من از مخزن کتابخانه ملی مجلدی را باز کردم که در آن سرمقاله ای مربوط به 120 سال پیش بود؛ در این مقاله عنوان شده بود که ایران مریض است و مشکلات معیشتی و اقتصادی دارد و امروز هم اگر قرار باشد سرمقاله ای نوشته شود دوباره همان مشکلات تکرار خواهد شد.
وی افزود: به اراده ملی برای تحول در نظام کتابداری، کتابخوانی و کتابخانه در کشور نیاز است و هیچ کس به اندازه مقام معظم رهبری دافع کتاب و کتابخوانی نیست این نگاه و این اراده افتخار بزرگی برای ما به شمار می رود و باید قدردان آن باشیم.
رئیس کتابخانه ملی تصریح کرد: باید دولتمردان را قانع کنیم که در کنار توسعه اجتماعی و اقتصادی، توسعه فرهنگی نیز در کشور داشته باشیم و اگر امروزه در کشور با مشکلی مواجه هستیم مربوط به یکی دو دهه قبل و حوزه آموزش و پرورش بازمی گردد چرا که ما در گذشته اصلا روی موضوعات کتاب کتابدار و کتابخانه سرمایه گذاری نکردیم.
صالحی امیری ادامه داد: اگر بناست روزی در این سرزمین اخلاق، فضیلت، معرفت و انسانیت درو کنیم باید در سرزمین کتاب و کتابخوانی سرمایه گذاری داشته باشیم؛ در حقیقت ما می توانیم بدون عسلویه زندگی کنیم همان طور که تا الان این کار را کرده ایم ولی به هیچ عنوان نمی توانیم بدون اخلاق و معرفت به زندگی خود ادامه دهیم.
رئیس کتابخانه ملی با بیان اینکه اراده ملی در حوزه کتاب کتابخوانی کتابدار و کتابخانه یک ضرورت ملی است گفت: باید در سیاست گذاری، برنامه و عملکرد نظام نظارتی در این حوزه بازنگری شود و در غیر این صورت تداوم وضع موجود به ناکارایی خواهد انجامید.
صالحی امیری تصریح کرد:متاسفانه عده ای کتاب کتاب دار و کتابخانه را به عنوان یک محیط امانت داری تحلیل می کنند در حالی که کتابخانه یک نهاد فرهنگی است و همان گونه که مسجد تنها یک ساختمان نیست و رسالت توسعه دین را دارد وظیفه کتابخانه نیز همین است و نقش کتابداران همانند نقش روحانیون در مساجد است.
وی با بیان اینکه کتابخانه مرکز تولید اندیشه است گفت: اگر با این نگاه به کتابخانه بنگریم باید خط تولید توسعه فرهنگی و اخلاقی و فضیلتی را در کتابخانه ها جستجو کنیم.
وی با اشاره به تصمیمات گرفته شده در کتابخانه ملی گفت: هم اکنون از جلسه ای می آیم که در آن رجبی رئیس کتابخانه مجلس هم حضور داشت ما مجموعه ای تحت عنوان مجمع کتابخانه های بزرگ را با 9 هیئت موسسه تشکیل دادیم و امروزه 60 کتابخانه بزرگ را در کشور شناسایی کردیم که در آینده نهاد صنفی تشکیل دهند که در سطح ملی یا تشکیل شورای عالی کتاب و کتابخانه ها بتوانند اهداف، مطالبات و مسائل حوزه کتاب و کتابخانه را در کشور پیگیری کنند و امیدواریم با این مهم تحول جدی در حوزه کتاب و کتابخوانی بیفتد.
گفتنی است در ادامه علیرضا مختارپور رئیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور متن نامه مقام معظم رهبری در خصوص پدر شهید شفیعی را خواند و در ادامه نیز پدر این شهید در سخنانی کوتاه گفت: از تمام مسئولان و از عزیزانی که در این مراسم حاضر شده اند تشکر می کنم و امیدوارم مجموعه نهاد کتابخانه های عمومی کشور در وظیفه خود موفق باشند.
لازم به ذکر است از پدر شهید شفیعی و محمد لر، خیر کتابخانه ساز نوشهری تقدیر شد.