به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اهواز، یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی توسعه آموزشی و اجرای عدالت آموزشی در اقصی نقاط کشور بود.
امروز به واسطه اهمیتی که انقلاب به علم و علم آموزی داده، به سرعت مراکز آموزشی برای همه شهرها فراهم شده و دختر و پسر همه به راحتی توانستند در عرصه علم و علم آموزی حاضر شوند.
در دوره رژیم فاسد پهلوی امکان آموزش برای همه فراهم نبود و اگر هم بود، برای خواهران کمتر از بقیه بود و انقلاب اسلامی با واسطه نگاه رفیعی و ارزشمندی که به خواهران و خانم ها داشت، زمینه رشد و توسعه علمی خانم ها را در همه عرصه ها و بویژه در عرصه آموزش عالی فراهم کرد.
این حضور زنان در دانشگاه ها امروز رفته رفته از تعداد آقایان پیشی گرفته و این تغییر ترکیب جمعیتی دانشجوها در دانشگاه ها و فرصت حضور بانوان در موسسات آموزش عالی موضوع با اهمیتی است؛ چرا که با این تغییر ترکیب جمعیتی در دانشگاه ها نیازمند تغیر باور در رویکرد دانشگاه ها، مسئولان دانشگاه ها، نوع و جنس رشته های آموزشی و پژوهشی و حتی برنامه های فرهنگی هستیم.
برای صحبت در این باره گفت و گوی تفصیلی با فروزان نورایی؛ مسئول خواهران بسیج دانشجویی خوزستان انجام دادیم.
بعد از انقلاب دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی رشد و توسعه زیادی پیدا کردند و این توسعه علمی زمینه توسعه علمی خواهران را نیز فراهم کرد در این باره بفرماید؟
یکی از برکات انقلاب اسلامی زدودن فقر و تبعیض علمی بود و در دوره پهلوی امکان یادگیری علمی برای همه فراهم نبود و طبقه خاص اجازه درس خواندن داشتند.
حضور خواهران به لحاظ اهمیت تربیتی که دارد فی النفسه فرصت است؛ اما باید دقت کنیم که این توسعه و حضور در دانشگاه ها با جهت دهی صحیح انجام شود؛ چرا که انسان ها براساس نوع نگاهی که دارند، مسیر زندگی فردی و اجتماعی پیدا می کنند؛ بنابراین باید مسیر علمی درست و نافع ترسیم شود.
برخی مخالف حضور زنان در دانشگاه هستند به نظر شما حضور زنان در دانشگاه ها فرصت است یا تهدید؟
دانشگاه محل تعلیم و تربیت است و صرف حضور بانوان نمی تواند خللی وارد کند و بلکه یک فرصتی برای رشد و تعالی هر بخشی است و حضور دانشجویان خانم در دانشگاه ها سبب می شود نقش زنان در جامعه پررنگ باشد و برخی بیان می کنند حضور زنان آنها را از ازدواج منع می کند، باور صحیحی نیست و می بنیم زنان در دانشگاه ها به عنوان نقش آفرین اصلی هستند.
به مسئله ازدواج در بین زنان اشاره کردید شما معتقدید تحصیل دانشجو به سن ازدواج زنان لطمه ای وارد نمی کند؛ اما الان این سن ازدواج در حال افزایش است در این باره توضیح می دهید؟
این چیز ثابت شده ای نیست و آمار نشان می دهد ازدواج دانشجویی در بین دانشجویان رشد خوبی داشته است و این آسیب ها علت عمده و اصلی دارد و آن هم این است که فضای دانشگاه های ما اسلامی نیست.
مقام معظم رهبری بارها مسئله اسلامی سازی در دانشگاه ها را مورد تاکید قرار دادند وبی شک اگر دانشگاه اسلامی محقق شود خیلی از این مسکلات حل میشود و واقعا این افزایش سن ازدواج مشکلی است که باید ریشه ای حل شود و آن تمسک به رهنمودهای اسلام در این زمینه است.
به آسیب های درباره حضور زنان و دختران در دانشگاه اشاره کردید برای حل این آسیب ها چه راهکارهای عملی را باید شروع کرد؟
تحقیقاتی که در دانشگاه های کشورهای غربی شده است، نشان می دهد اختلاط یکی از آسیب های جدی است که در حوزه علمی و فرهنگی افت و عقب ماندگی را سبب می شود.
البته این را بیان کنم درست است که خانم ها در این فضای اختلاط بیشتر آسیب و اذیت می شوند؛ اما این برای آقایان هم خطرناک و آسیب زاست.
همان طور که دربالا هم اشاره کردم باید با این مسائل ریشه ای برخورد کرد و ریشه این مسائل همه این است که دانشگاه های ما اسلامی نیست و اگر اسلام در فضا و محتوای دانشگاه ها حاکم شود، بر روی فکر و روح انسان اثر می گذارد و آُسیب ها روحی و روانی کمتر می شود.
یکی از ساختارهای مهم و بنیادی در دانشگاه ها تشکل های دانشجویی هستند به نظر شما حضور خواهران در تشکل ها مثبت است یا نه منفی است؛ چرا که حضور خواهران ممکن است برای آنها مشکلاتی پیش بیاورد؟
بله تشکل های دانشجویی بسیار مهم و کاربردی هستند و من موافق حضور دختران در تشکل های دانشجویی هستم. امروز 60 درصد مخاطبین ما در دانشگاه ها دختران هستند و حضور این قشر در زمینه تقویت اسلام و نظام است و از سوی دیگر این حضور دختران در تشکل های علمی و فرهنگی و انجام فعالیت های علمی و پژوهشی سبب رشد خواهران در دانشگاه ها و تشکل ها می شود.
در حوزه کار دانشجویی باید به این مسئله دقت شود که جنس فعالیت ها و اقدامات در تشکل ها براساس روحیات خواهران مشخص شود.
به حضور خواهران در تشکل ها اشاره کردید؛ اما به نظر حضور خواهران در تشکل ها به اندازه 60 درصد جمعیت خواهران نیست علت را در چه میدانید؟
اینکه حضور دختران را در تشکل ها کم رنگ می بینیم چند دلیل دارد:
دختران دانشگاه های ما توانایی و استعداد بالای دارند که باید مورد توجه قرار گیرد و چه بسا در هر بخشی اگر کاری متناسب با روحیه و توانایی خواهران به آنها سپرده شده ما شاهد رشد و پیشرفت بودیم.
آیا این حضور در تشکل های دانشجویی برای دختران آسیب زا نیست؟ بالاخره کار تشکیلاتی سختی ها خاص خود را دارد؟
نه الان در دانشگاه میزان حضور و اثرگزاری زنان در برخی بخش ها بیشتر از اقایان است هر چند کار تشکیلاتی یعنی کار گروهی و افراد با هم باید برای هدف مشترک تلاش کنند.
زنان به لحاظ اثرگزاری و تاثیر معنوی قدرت بالای دارند و بیشتر از آقایان می تواند بر اطراف و فرزند و همسر خود اثر گذارد و این توانایی زنان می تواند نقطه مثبتی باشد برای اثریخشی کار های فرهنگی در دانشگاه ها.
البته بالاخره باید در زمینه حضور دختران و زنان در کارهای تشکیلاتی آسیب شناسی شود که با توجه به تفاوت های که بین زنان و آقایان است و نقش های که دین اسلام برای زنان تعریف کرده است، این فعالیت هاباعث آسیب برای زنان در کار تشکیلاتی نشود.
یکی از بخش های که دختران مومن و تشکیلاتی می توانند در دانشگاه بر روی آن کار کنند مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن در ترویج بد حجابی است نظر شما در این باره چیست؟
همان طور که امام خامنه ای بارها اشاره کردند ما باید یک سبک زندگی اسلامی تشکیل دهیم و تلاش کنیم بخش های از زندگی مان را که غرب مورد هدف قرار داده است و ابزارهای که دشمن در رسیدن به هدف خود مورد بهره برداری قرار می دهد را شناسایی و با معیارهای اسلامی ترمیم کنیم.
علل اصلی که غرب برروی سبک زندگی سرمایه گزاری کرده و می خواهد آن را تغییر دهد همین تغییر آموزه های دینی است.
یکی از آموزه ها و عناصر دینی ما عفاف و حجاب است و غرب با بی هویت کردن برخی زنان و ایجاد خودباختگی تلاش می کند که در حوزه های مثل پوشاک و مد و لباس اهداف خود را پیگیری کند و در بین باورها و رفتارها و افکار جوانان ایران اسلامی انحراف ایجاد کند.
دشمن و جبهه باطل به طور مرتب و با ترویج مدهای جدید و مختلف دنبال تغییر در باورهای جوان دینی ملت ما است و این کار را در دانشگاه سنگین می کند؛ بنابراین این یک وظیفه همگانی است که با مظاهر ضد فرهنگی کار ایجابی و سلبی انجام دهیم.
امام خامنه ای در سال 1380 به لزوم برخورد قاطع و قانونی با بدحجابی اشاره می کنند و بیان می کنند که یک جریان فساد، فساد اخلاقی و رواج منکرات است. با این هم باید مقابله ومبارزه کرد.
امام خامنه ای در ادامه تصریح می کنند که اسلام مرتکب منکر را نصیحت و هدایت می کند؛ اما حد هم برای او بگذارید و با صرف زبان و توصیه نمی شود کاری کرد قدرت نظام باید جلو سیر فحشا و فساد را بگیرد. شما باید جلوی آنگونه افراد را بگیرید همه مسئولان بخش های مختلف کشور در این موضوع مسئول هستند.