گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو -بجنورد، در ادامه گزارش هایی که از "نقش دین در کاهش آسیب های دانشگاه" دنبال کردیم تصمیم گرفتیم اینبار سری بزنیم به دانشکده علوم قرآنی بجنورد و در قدم اول مصاحبه ای داشتیم با حجت الاسلام مهدوی پور رئیس دانشکده که انصافا فضای پرنشاط و سالمی بر این مجموعه دانشگاهی حاکم کرده است. می خواهیم بررسی کنیم با توجه به قرآنی بودن این دانشگاه، تاثیرات آموزه های قرآن بر فضای اخلاقی و فرهنگی و حتی تحصیلی دانشجویان چه بوده است تا بشود روزنه های "دانشگاه اسلامی" را به صورت میدانی بررسی کرد.
وارد دانشکده می شوم، آنچه برایم جالب است پوشش خانمهای دانشجو است که تقریبا 50 نفری که از کنارم گذشته اند همگی چادری هستند، با خود می گویم احتمالا استفاده از چادر برای دانشجویان خانم قانون است و این سوال را به لیست اضافه می کنم.
تفکیک جنسیتی آگاهانه
حاج آقا مهدوی پور را ملاقات می کنم و از او می خواهم توضیحاتی ابتدایی از دانشکده علوم قرآنی بجنورد بدهد، او می گوید: در حال حاضر این دانشکده دارای 240 دانشجو در چهار رشته علوم قرآن و حدیث، تفسیر قرآن کریم، تربیت معلم قرآن و علوم و معارف قرآن کریم است. حجت الاسلام رحیم مهدوی پور تصریح کرد: 10 نفر از دانشجویان این دانشکده جزو گروه استعداد درخشان هستند و تاکنون در حوزه پژوهشی نیز 10 مقاله علمی و 6 مقاله منطقه ای ارائه داده ایم.
رئیس دانشکده علوم قرآنی بجنورد بیان کرد: یکی از امتیازات دانشکده علوم و معارف قرآن کریم نسبت به دانشگاههای دیگر استان این است که رشتهها به هم مرتبط و دانشجویان با هم همسن هستند، ما در اینجا شاهد انسجام فکری ویژه ای در میان دانشجویان هستیم به طوری که گرچه برخی دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه اندیشه و فرهنگ متفاوتی هم داشته اند اما به مرور زمان فرهنگ دینی بر روی آنها تاثیر گذاشته و با اختیار خود با شرایط منطبق میشوند. حجت الاسلام مهدوی پور تصریح کرد: آموزهای دینی به صورت دقیق در این دانشکده آموزش داده خواهد شد و از اساتید مجرب و متخصص استفاده میشود، دانشجویان بدون اجبار مایل هستند که طبق روشهای اسلام عمل کنند و خانم ها به صورت کاملا اختیاری حجاب و شئونات اسلامی را رعایت میکنند.
رئیس دانشکده علوم قرآنی بجنورد در ادامه گفت: رعایت حجاب و شئونات اسلامی باعث شده تمرکز دانشجویان بر مطلب افزایش یابد و خود آگاهانه تصمیم گرفته اند کلاسها به صورت تفکیک جنسیتی تشکیل شود ما نیز از بدو راه اندازی ساختمان جدید در تلاشیم کلا فضای دانشکده را تغییر دهیم و دانشکده تک جنسیتی داشته باشیم.
پایین ترین آسیب اجتماعی در میان دانشجویان
وی اذعان کرد: اکثر اساتیدی که برای دانشجویان خانم انتخاب می شود خود خانم هستند، امروز مفتخریم بگوییم که بروز آسیبهای اجتماعی در میان دانشجویان علوم قرآنی بسیار پایین است زیرا انس و هم نشینی مداوم دانشجویان با این کتاب آسمانی به صورت ذاتی دانشجویان را حفاظت می کند.
رئیس دانشکده علوم قرآنی اظهار کرد: دانشجویان این دانشکده معتقد هستند انتظار خانواده و اقوام از آنها متفاوت با دانشجویان عادی است آنها خود را نمادی از اجرای احکام اسلامی میدانند و سعی دارند در ظاهر و باطن عین دین عمل کنند.
وقتی کل دانشگاه معتکف شدند
وی بعنوان مثال از معتکف شدن تمام دانشجویان دانشکده در ایام اعتکاف ماه مبارک رمضان یاد کرد و آنرا ناشی از سطح بالای معنویت در میان بچه های این دانشگاه دانست که گویا پدیده ای منحصر به فرد در کل کشور بوده. حجت السلام مهدویپور از برخی مراکز آموزشی که به فضای کلاس درسی توجه ندارند انتقاد کرد و گفت: اگر دانشگاه بر مبنای اسلام با تفکیک جنسیتی عمل میکرد، بازده تحصیلی و دقت دانشجویان بالا میرفت و وقت کمتری تلف میشد. رئیس دانشکده علوم قرآنی بجنورد اظهار کرد: بسیاری از کشورهای پیشرفته غربی به این نتیجه رسیدهاند برای افزایش تمرکز و بازدهی مناسب، دانشگاههای خود را باید تک جنسیتی کنند اما در دانشگاههای ما برعکس عمل میشود.
وی تصریح کرد: ما دانشجوی لامذهب و بیدین نداریم تنها تفاوت در میزان تقید افراد است، افراد کم تقید منکر حقایق نیستند تنها خواستههای نفسانی آنها را از راه مستقیم دور کرده و زمانی که در بنبست گیر میکنند به اعتقادات خود باز میگردند و سرشت و ذات این افراد خدایی است. رئیس دانشکده علوم قرآنی بجنورد اعلام کرد: اگردانشگاهها در کنار آموزش رشته های گوناگون خود اعم از فنی و علوم پایه تا پزشکی و انسانی، زمینههای آشنایی با مفاهیم اسلامی را فراهم کنند و جرقه در روح افراد ایجاد کنند، دانشجویان کم تقید نیز مسیر الهی را در پیش خواهند گرفت.
وی اظهار کرد: به دلیل اینکه اکثر دانشجویان جوان هستند اگر دانشگاهها از نیروی جوان به خوبی استفاده کنند و آموزههای اسلامی را پایه و اصل برنامهها قرار دهند و با تحلیل، استدلال و جذابیت ارزشهای اسلامی را به دانشجویان بیاموزند و خود نیز واقعا از مشتاقان باشند قطعا نتیجه مثبت خواهد داشت مگر اینکه دانشگاه خود هدفی غیر اصولی را دنبال کند.
پیشنهادات دیگر حجت السلام مهدویپور به دانشگاهها برگزاری مسابقات قرآنی از جمله در رشته حفظ و دادن جوایز نفیس به شرکت کنندگان و صرف بودجه شایسته در این زمینه بود، همچنین وی برگزاری جشنها و مجالس قرآنی با حضور قاریان برجسته را مروج اخلاق و فرهنگ اسلامی دانست و گفت: اگر به قرآن و مسائل اسلامی بیشتر ارزش داده شود بسیاری از مشکلات جامعه خود به خود حل خواهد شد.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: اگر یک جوان متدین بیکار باشد به مراتب بهتر از جوان لاابالی بیکار خواهد بود زیرا جوان لاابالی معتقد به مسائل دینی نیست و اگر پول نداشته باشد دست به دزدی و جنایت خواهد زد اما فرد معتقد، توکل و تلاش میکند تا به نتیجه برسد وظیفه دانشگاه باید ساختن شخصیت جوان پایبند به دین باشد.
املای نانوشته غلط ندارد
وی خاطر نشان کرد: املای نانوشته غلط ندارد امروز برخی از دانشگاهها ساکت نشستهاند و هیچ فعالیتی در راستای دین انجام نمیدهند اینها خیال خود را راحتکردهاند اما باید بدانند که اگر شخصی کشتی را سوراخ کند به ناچار همه را غرق خواهد کرد.
حجت الاسلام مهدوی پور در پایان گفت: عدهای با شعار آزادی خواهی و ایجاد شرایط نابسامان فرهنگی در حال سوء استفاده هستند، این افراد دین را دست و پا گیر و مزاحم اهداف خود میدانند و تغذیه فکری مغایر اسلام شدهاند، اینها می خواهند از جوانان ما پیاده نظام دشمن درست کنند.
چادری بودن جزو قوانین نیست
در ادامه با یکی از دانشجویان فعال این دانشکده گفتگویی داشته ایم تا ریشه های این فضای فرهنگی را از مخاطبان مستقیم آن جویا شویم، فاطمه امیدی دانشجوی ترم چهار رشته علوم قرآن و حدیث در خصوص اجباری بودن چادر در این مجموعه دانشگاهی گفت: چادری بودن جزء قوانین و الزامات این دانشکده نیست و در دفترچه هیچ اشارهای به این موضوع نشده است.
وی افزود: شاید یکی از علتهای که دانشجویان این دانشکده بدون اجبار حجاب خود را کاملا رعایت میکنند در درجه اول تاثیر خانواده باشد اما تاثیر قرآن و معارف اسلامی در روحیه افراد بسیار موثر است، تاثیر همکلاسان و دوستان و رفتارهای آنها نیز همین طور، اینجا دانشجویان با الگوپذیری از رفتارهای خوب سعی دارند نکات مثبت را از یکدیگر یاد بگیرند.
احیای واجب فراموش شده
امیدی تصریح کرد: برخی از دانشجویان جدید که در بدو ورود بدون چادر هستند بعد گذشت یک ترم به صورت کاملا اختیاری چادری میشوند، در واقع یک فضای امر به معروف بین دانشجویان، اساتید و مسئولین جاری است که با استدلال و تشریح فواید و فلسفه حجاب، مخاطب به جمع چادری ها می پیوندد. این فعال دانشجویی داشتن حجاب را با توجه به حضور آقایان در دانشکده موجب ایجاد فضایی احترام آمیز و اخلاقی دانست و افزود: آرامش خاصی در این محیط حاکم است، امنیت بالا است و دانشجویان خانم و آقا با حفظ شان یکدیگر از شوخی ها و مزاحمت ها کاملا آسوده هستند.
وی همچنین از تفکیک جنسیتی کلاسها بعنوان اقدامی آگاهانه از سوی دانشجویان نام برد و گفت: دانشجویان نظرات خود را آزادانه مطرح خواهند کرد و بازیگوشی و مزه پرانیهای بیجا وجود نخواهد داشت و فضا کاملا علمی، صمیمی و با نشاط است. امیدی نقش قرآنی بودن دانشکده را در کاهش آسیبها بسیار پررنگ دانست و اظهار کرد: نمی گوییم اینجا همه چیز در حد کمال است اما دانشجویان در این فضا هر قدمی که برمیدارند تلاش می کنند براساس آموزههای قرآن باشد و این انس باعث می شود حضور خدا را در تمام لحظات زندگی بیشتر درک کنی.
وی می گوید: اگر قبول داریم دینداری موجب کاهش آسیب ها و پیشرفت می شود که آمار نیز همین را نشان می دهد باید بدنبال جذب بیشتر اساتید مقید و مجرب باشیم، از دانشجویان مقید تقدیر ویژه بکنیم و به آنها بها بدهیم و برای برنامه های سبک زندگی اسلامی سرمایه خرج کنیم. این دانشجوی علوم قرآنی بجنورد در پایان تصریح کرد: اگر انسان حجاب خود را رعایت کند کمتر جلب توجه خواهد کرد و هم خود آرامش دارد و هم اطرافیان را تحریک نخواهد کرد، آسیبها کاهش می یابد و جامعه سالمی از لحاظ روانی خواهیم داشت.
رفته بودیم فضای دانشکده علوم قرآنی را بعنوان مجموعه ای که آمیخته با قرآن است رصد کنیم و از نزدیک برای لمس "تاثیر دین بر کاهش آسیب های دانشگاه" بررسی میدانی انجام دهیم، الحمدلله خیلی فراتر آن چیزی که دنبالش بودیم یافتیم و ابعاد تازه ای از این تاثیرات بر ما آشکار شد. باید بگوییم گرچه این دانشکده قرآنی است و شاید تصور شود که باید ماهیتش این گونه باشد اما سایر دانشگاهها نیز می توانند از الگوهای موفق اینجا که باعث شکل گیری فضایی با نشاط و بدور از حاشیه های اخلاقی و اجتماعی شده، استفاده کنند.