به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، تاجیک اسماعیلی امروز در افتتاحیه سومین همایش ملی زبان شناسی و آموزش زبان فارسی در تالار حق شناس هتل پارس که به همت دانشگاه پیام نور مشهد در حال برگزاری است، گفت: از برگزاری این همایش بسیار احساس شعف میکنم، زیرا هنگامی که در سال 66 قرار بود نظام جدید متوسطه در آموزش و پرورش مستقر شود در جلسه افتتاحیه به خدمت مقام معظم رهبری به عنوان رئیس جمهور کشور در آن زمان رسیدیم و در همان زمان ایشان توصیه بسیار مهمی در خصوص آموزش زبان فارسی در استقرار نظام جدید متوسطه داشتند.
وی ادامه داد: هنوز مقام و جایگاه زبان فارسی عمق لازم را در فرهنگ و عرصه جهانی ارتباطات پیدا نکرده و ما در کشور به آن نپرداخته ایم.
قائم مقام دانشگاه فرهنگیان کشور با تاکید بر اینکه امروز در کلاسهای درس از ظرفیتهای زبان و ادب فارسی سخن به میان می آید؛ اما از این ظرفیتها استفاده درستی نمیشود، گفت: زبان کارکرد ارتباطی دارد و این بدان معناست که باید زبان بتواند در ایجاد ارتباطات میان فرهنگ ها در کشورهای مختلف تاثیرگذاری داشته باشد.
اسماعیلی تصریح کرد: هر اندازه قدرت انتقال بیشتر باشد انسان برانگیختگی بیشتری نسبت به ظرفیتهای زبان پیدا می کند، به این معنا باید تلاش کرد تا معنای زبان، جان گیرنده را احیا کند و بتواند حقایق یک زبان را به مخاطب برساند.
وی با تاکید بر این موضوع که استعاره، ایهام، اغراق و ایجاز در ادبیات فارسی جایگاه بسیار والایی دارد، گفت: متاسفانه مردم در سخنان محاورهای خود کاربرد این عصارههای زبان فارسی را جدی نمی گیرند و ما اغراق و ایهام و ایجاز را در سخنان فی مابین نمیبینیم.
قائم مقام دانشگاه فرهنگیان کشور فردوسی را چاخان ترین فرد در زبان عامه و حافظ را دارای خیالی ترین سخنان دانست و گفت: ایهام و یا اغراق همان اصطلاح چاخان میباشد که امروز در ادبیات فارسی ما جایگاه پیدا کرده است؛ اما مردم در استفاده از این کلمات و این گونه عبارات در جملات خود اهتمامی ندارند.
اسماعیلی حضور زبان فارسی در عرصه تعلیم و تربیت را کم رنگ دانست و افزود: یکی از ابعادی که باید مورد توجه قرار گیرد ظرفیت های زبان به خصوص فرهنگ غنی فارسی است که متاسفانه در این خصوص نیز ما نتوانسته ایم موفقیتی حاصل کنیم.
وی در پایان با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا زبان اصیل فارسی را به جایگاه واقعی آن برسانیم، تاکید کرد: برگزاری این همایش ها نشان میدهد زبان فارسی دارای ظرفیت بسیار بالایی است که اگر ارج داده شود میتواند موجبات افتخار ایران در جهان را به دنبال داشته باشد.