افشاری نیا، عضو هیات علمی دانشگاه ایلام در گفتوگو تفصیلی با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در ایلام، اقتصاد مقاومتی را تشخیص حوزه های نفوذ در شرایط تحریم و تلاش برای بی اثر کردن آن با تبدیل فشار به فرصت تعبیر کرد و گفت: لازمه تحقق این راهبرد مشارکت همگانی و اعمال مدیریت عقلانی است.
وی اقتصاد مقاومتی را عاری از انفعال دانست و عنوان کرد: برخی از مردم اقتصاد مقاومتی و ریاضت را یکی می دانند؛ در حالی که اقتصاد مقاومتی بر کاهش وابستگیها و تکیه بر مزیت های تولید داخلی تاکید دارد.
کشور ما آسیب های فراوانی از عقبه تولیدات نامرغوب متحمل شده است
عضو هیات علمی دانشگاه ایلام گفت: مقام معظم رهبری بر گرایش به استفاده از تولیدات بومی تاکید کرده اند، موضوعی که اینجا مطرح می شود، این است که آیا مسئولان درجه اول کشور مانند رئیس جمهور، وزیران، نمایندگان مجلس و غیره از این فرامین تبعیت می کنند؟ پاسخ منفی است، وقتی این افراد که داعیه حمایت از اجرای اقتصاد مقاومتی دارند به جای استفاده از خودرو های تولید داخلی بر ماشین های آلمانی و فرانسوی سوار می شوند چگونه می خواهند الگویی برای مردم باشند؟
افشاری با نقد بر تولیدات داخلی که رویکرد مونتاژی با کالاهای بی کیفیت سایر کشورها دارند، تصریح کرد: انتظارات رهبر در تولید کالای باکیفیت برآورده نشده است؛ این در حالیست که راهبرد اقتصاد مقاومتی از ارتقای کیفیت محصولات بومی و افزایش بهرهورزی آغاز می شود، تولید کنندگان داخلی تا زمانی که تولیدشان را با استانداردهای جهانی هم طرز نکرده اند، نمی توانند توقع داشته باشند که مردم از کالاهایشان استقبال کنند. شرکت ایران خودرو یا سایپا چگونه می توانند داعیه خوب بودن داشته باشند؛ در حالی که قطعات مورد استفاده خود را از شرکت های بی کیفیت و ارزان قیمت چینی خریداری می کنند، متاسفانه باید عرض کنم که یا هنوز به خودباوری نرسیده ایم یا به راه و رسم احترام گزاردن به مصرف کننده اعتقادی نداریم.
وی وضع تیم نظارت بر تولیدات را یکی از شروط اصلاح خطاها در عرصه تولید دانست و ادامه داد: در مواردی که کالاهای داخلی با استانداردهای جهانی برابری نمی کنند تنها راه ریشه کنی این علف های ناصواب گماردن مسئولین بازرسی برای عدم صدور یا لغو مجوز این کالاهاست، کشور ما از روزی که وارد فاز صنعتی شده تا به این تاریخ آسیب های فراوانی از عقبه تولیدات نامرغوب متحمل شده است، در این راستا باید سوبسید کارخانه هایی که نمی توانند تولیدانشان را به سطح کیفیت الف و استاندارد جهانی برسانند، قطع شود حتی اگر این شرکت ها به زمین بخورند سرمایه دارانی هستند که آن ها را خریداری و به وسایل روز دنیا مجهز کنند.
این استاد دانشگاه ایلام اضافه کرد: برخی از کارخانه هایی که بیت المال را به آتش می کشند فرتوت و مستهلک هستند حتی اگر با وجود لغو مجوز فعالیتشان احیا نشوند ضرر نکرده ایم زیرا زیانشان بیشتر از نفعشان است، اگر کارخانه ایران خودرو که قیمت های خودروهای آن سر به فلک می کشد نمی تواند محصول شکیل با قیمت مناسب به هم وطنانمان تقدیم کند دلیلی ندارد که دولت از آن حمایت کند، سهامداران بسیاری پیشنهاد داده اند که ما می توانیم شرکت شما را خریداری و در تولید محصولات ایران خودرو و تجدید نظر و سلیقه کنیم.
نباید از مدیرانی که وسعت دید ندارند انتظار داشته باشیم کالایی به وسعت دنیا تولید کنند
افشاری نیا با تاکید بر اینکه مدیران ما همیشه رو به پایین نگاه می کنند و محصولات خود را با کشورهای پست مقایسه می کنند، گفت: کار را به جایی رسانده اند که شرکت خودروسازی لادای روسیه به خودش جسارت می دهد محصولات بی کیفیتش را به ایران پیشنهاد کند، در شأن مردمان نجیب و بزرگمنش کشورمان نیست که محصولات بنجل سایر کشورها که کیفیتشان از پیکان ۶۷ بالاتر نمی رود را استفاده کنند، مدیران ما مدعی هستند کالایی تولید می کنند که تمام اقشار و اصناف استطاعت خرید آن را داشته باشند در حالی که کیفیت شان اصلا قابل ملاحظه نیست، سر خودمان را نمی توانیم کلاه شرعی بگذاریم بنابراین نباید از مدیرانی که وسعت دید ندارند انتظار داشته باشیم کالایی به وسعت دنیا تولید کنند.
وی برخی از کارخانههای مواد غذایی در کشور را مصداق تولید کنندگان موفق با برندهای جهانی و کیفیت عالی مثال زد و توضیح داد: شرکت های مواد غذایی در آذربایجان ایران با نام های آیدین، آناتا، آچایی، آبابا و آی سودا فعالیت می کنند، حرف «الف» یا «A» این شرکت ها نمادی از واژه نخست آذربایجان است به عبارتی دیگر در اقصا نقاط جهان هنگامی که نامی از شرکت های مواد غذایی با حرف A مطرح می شود بلافاصله نام آذربایجان و ایران در ذهن تداعی می شود، تا کنون هیچ کارخانه مواد غذایی در آذربایجان تعطیل نشده است زیرا تفکر غالب و فرهنگ کار میان تولیدکنندگان آن این است که ما محصولی تولید می کنیم که در درجه اول به کام خودمان خوش بیاید، انسان ها خود را محور دنیا می داند و از استفاده کالایی که به مذاقشان مطلوب نباشد ممانعت می کنند، مدیران شرکت های استان آذربایجان پشت میز نشینی را مذموم می دانند آن ها اعتقاد دارند« ما منتظر خریدار نمی مانیم؛ بلکه بُرد نفوذ خود را با پاهای خودمان و چانه زنی گفتمانی به دور ترین نقاط جهان گسترش می دهیم».
در جامعه ای که اقتصاد مقاومتی اجرا می شود بورکراسی های متوقف کننده معنا ندارد
این مدرس دانشگاه خام فروشی صنایع و منابع کشور را ضد اقتصاد مقاومتی دانست و تصریح کرد: بهترین گرانیت جهان از دل معادن ایران استخراج می شود ضمن اینکه ما بیشترین منابع زیرزمینی را داریم اما آیا از این سرمایه ها استفاده می کنیم؟ کشور چین گرانیت ایران را خریداری می کند این سنگ ها در همان لحظه ای که در گمرک بر کشتی های چینی بارگیری شدند، بلافاصله به قطعاتی به ضخامت پنج میلی متر برش داده می شوند و سه روز بعد با چندین برابر قیمت به کشورهای عربی فروخته می شود.
افشارنیا مطرح کرد: آیا ما می توانیم مانع ورود محصولات خارجی شویم؟ یا که دست نیاز به سوی سایر کشورها دراز نکنیم؟ و نیز مصرف کننده کالاهای خودمان باشیم؟ و خام فروشی را به تاریخ حواله کنیم؟ پاسخ خیر است، علت را باید در بورکراسی و کاغذ بازی های اداری جستجو کرد، اگر از قوانین کهنه و تونل های اتوماسیون اداری صرف نظر کنیم با کامپیوتری شدن کارهای اداری اگر نامه یا پرونده ای گم شود باید از نو کفش آهنین به پا کرد و همه مراحل را از صفر تا صد پیمود بنابراین در جامعه ای که اقتصاد مقاومتی اجرا می شود بوروکراسی های زجرآور و متوقف کننده معنا ندارد.
چرا مسئولان نمی خواهند باور کنند که مردم خیلی وقت است حساب خود را از لوزان، ژنو و آفتاب تابان برجام جدا کرده اند
وی ۷۰ درصد از مشکلات اقتصادی کشور را داخلی اعلام کرد و گفت: در درجه اول هیچ کشوری عاری از فساد نیست اگر بگوییم که فساد را به صفر برسانیم اغراق کرده ایم؛ اما تصور اینکه در کشور ما فسادهای هزار میلیاردی انجام می شود و کسی به متخلفان یک «بالای چشمات ابرو است» نگویید؛ دور از ذهن است، مردم انتظار دارند در کشوری که سنگ اسلامی بودن به سینه زده می شود منش و کُنش نیز اسلامی باشند، مسئولان ما چه زمانی می خواهند این پنبه را از گوششان بیرون کنند که برای مردم اجرای شئونات اسلامی از نان شب هم واجب تر است، مسئولان کشور ما چرا نمی خواهند باور کنند که این مردم خیلی وقت است که حساب خود را از لوزان، ژنو و آفتاب تابان برجام جدا کرده اند.
وقتی دانشجویان ما در دانشگاه می گویند « شهدا ما شرمنده ایم » خون دل بی کفایتی مدیران طراز اول تا چندمشان را می خورند
این استاد دانشگاه ایلام ادامه داد: بیش از ده سال است که رهبر انقلاب کلام خود را در آغاز هر سال به اجرای اقتصاد مقاومتی اختصاص می دهند، معظم له در تمام سخنرانی هایشان بر موضوع کاهش واردات و افزایش صادرات تأکید دارند. مسئولان ما عادت کرده اند به جای پرداختن به امور مرتبط به خود به تخریب دولت های پیشین بپردازند گویا فراموش کرده اند که هیچ گاه با تخریب پل های پشت سرشان به آینده آباد نخواهد رسید، برخی از مسئولان می توانند اقتصاد مقاومتی را اجرا کنند اما تساهل به خرج می دهند، برخی دیگر نیز گویا فراموش کرده اند که با عملکرد ضعیفشان کارآمدی این نظام که با خون هزاران شهید اعتبار کسب کرده را زیر سوال می برند، وقتی دانشجویان ما در دانشگاه می گویند« شهدا ما شرمنده ایم» خون دل بی کفایتی مدیران طراز اول تا چندمشان را می خورند، تمام دولت ها از اول انقلاب خمینی تا انقلاب مهدوی این جمله « خوش آیند خدا نیست که ما مردم ساده را با سیاست های پیچیده سر کار بگذاریم» بر سر در اتاق کارشان نصب کنند.
آنقدر از مسئولان بد عهد آسیب دیده ایم که از بدخواهان داخلی و خارجی ندیده ایم
افشاری نیا با بیان این که دولتمردان ما سواد تاریخی ندارند تشریح کرد: اگر در قرن های گذشته فتح کردن سرزمین های دور دست، نشان اقتدار و هیبت بود امروزه حفظ کردن داشته هایمان نشان عزت می باشد، اگر اقتصاد مقاومتی اجرا نشود بازار ایران جولانگاه کالاهای بی ارزش از کشور های درجه دو و سه خواهد شد، دولتها می گویند ما نمی دانیم این همه ضعف و فساد از کجا ناشی می شوند؛ اما آیا غیر از این است که مدیران و روسا توسط کارگزاران همین دولت ها انتخاب می شوند؟ اما آیا غیر از این است که ارقام سرسام آور فساد توسط همین مسئولان حادث می شوند؟ چگونه است که برای استخدام پیمانی یک کارمند ساده در دورترین نقاط کشور کوچکترین اطلاعات شخصی آن فرد را گزینش می کنند؛ اما در مورد افرادی که قرار است گوشه ای از سیاست گذاری مملکت را به دست بگیرند تحقیقاتی به این وسعت انجام نمی شود! از ماست که بر ماست، معرکه ای که خودمان با بی مبالاتی و سهل انگاری با دستان خود به وجود آورده ایم هیچ معاندی برای ما مهیا نکرده است در این زمینه به جرات می گویم که هیچ کس نمی تواند دشمن تر از خودمان برای ما باشد، آنقدر از مسئولان بد عهد آسیب دیده ایم که از بدخواهان داخلی و خارجی ندیده ایم.
برخی از مسئولانی که قبول نمی کنند اقتصاد مقاومتی اجرا شود پا در جای پای ابوجهل گذاشته اند
وی با تاکید بر اینکه زمانی اقتصاد مقاومتی مورد مقبولیت و اجراست که محصولاتی با کیفیت جهانی داشته باشیم، اضافه کرد: مسئولان رده بالای کشور هرچه قدر خطابه کنند و موعظه بخوانند مادامی که از سر تا پا به مصرف کالاهای خارجی ایمان دارند، نمی توانند به هرم طبقات اجتماعی تکلیف کنند که از محصولات داخلی بهره مند باشند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: ما همیشه و در همه حال با بازار سروکار داریم، بازار به عرصه ای گفته می شود که عرضه و تقاضا در آن وجود داشته باشد، من و شما وقتی برای خرید کردن به بازار می رویم اولین سوالی که می پرسیم این است که کیفیت فلان کالا قابل تضمین است؟ تولید کنندگان داخلی تا این دیوار کج را تخریب نکنند و بنای بازار را براساس اصول بالا نکشند نمی توانند اعتماد مردم را به خود جلب کنند شاید در این پروسه چند سال به عقب برگردیم و یا در جا بزنیم اما برگشتن از کج راهه بهتر از کج راه رفتن به ناکجا آباد است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: ممکن است برخی بگویند «وامصیبتا، تغییر وضعیت به ضرر ما تمام خواهد شد»، آیا این افراد بیشتر از پیغمبر می دانند؟ در صدر اسلام ابوجهل می گفت ما نمی توانیم دین اجداد خود و سابقه بت پرستی را زیر سئوال ببریم، برخی از مسئولانی که قبول نمی کنند اقتصاد مقاومتی اجرا شود پا در جای پای ابوجهل گذاشته اند، آن ها از گفتن «الف» می ترسند چون واهمه دارند «ب»، «ج»، «د» و «ر» بعد از آن بگویند، لشکر پیامبر تنها مکه را فتح نکرد؛ بلکه نبی مکرم اسلام در شب فتح به آرمان جهانی کردن این دین می اندیشیدند.
تا زمانی که موریانه رانت در میان مسئولان جولان می دهد نمی توانیم انتظار داشته باشیم که مطالبات رهبر به این زودی محقق شوند
افشاری نیا با تاکید بر این که تمام مدیران خود را در تحقق اقتصاد مقاومتی مسئول بدانند، گفت: رهبر از دولت بخواهد رویکردشان را اصلاح کنند، رئیس جمهور بر تولیدکنندگان تکلیف کند که محصولاتی در شأن ملت ایران به بازار عرضه کنند و کسانی که در این امر شانه هایشان را بالا می اندازند و ترجیح بند «به من چه!» را مدام تکرار می کنند از میدان خارج شوند، این موضوع را بی تعارف عرض میکنم؛ تا زمانی که موریانه رانت در میان مسئولان جولان می دهد نمی توانیم انتظار داشته باشیم که مطالبات رهبر به این زودی محقق شوند.
وی با تاکید بر اینکه قرار نیست جیب مردم لاغر شود تا حساب بانکی صاحبان قدرت یا کارخانه های فرتوت، تپل و چاق تر شوند، تصریح کرد: مردم نسبت به آینده اقتصاد گیج و سرگردان هستند بازار نیز در بی ثباتی به سر می برد؛ اما در این میان عده ای هستند که هر روز به یک ساز می زنند و فضای جامعه را به چالش می کشند، دلالان دانه درشت زالو هایی هستند که باید از بدنه اقتصاد زدوده شوند، ما نمی توانیم اقتصادی پاک داشته باشیم در حالی که دلالان خون مردم را می مکند این موضوع در مورد بالا بردن قیمت بنزین نیز صدق می کند تا زمانی که تولید کنندگان به کیفیت کالای خود اعتماد ندارند چه توقعی هست که مردم به آن ها اعتماد کنند؟